4. Uluslararası Terörizm ve Sınıraşan Suçlar

4. Uluslararası Terörizm ve Sınıraşan Suçlar Sempozyumu -İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin: -Terörle mücadelemiz terör örgütleri eylem yapamaz, insan öldüremez hale gelinceye, Türkiyede son terörist kalmayıncaya kadar kararlılıkla


ANTALYA (A.A) - İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Terörle mücadelemiz terör örgütleri eylem yapamaz, insan öldüremez hale gelinceye, Türkiyede son terörist kalmayıncaya kadar kararlılıkla devam edecektir dedi.
     Şahin, Antalya Belek Turizm Merkezindeki Spice Otelde düzenlenen 4. Uluslararası Terörizm ve Sınıraşan Suçlar Sempozyumunda yaptığı konuşmada, dünyada yerel ve uluslararası düzeyde güvenliği tehdit eden çok boyutlu sorunlar bulunduğunu belirtti.
     Bu sorunların gün geçtikçe karmaşıklaştığını ve çeşitlendiğine dikkati çeken Şahin, bilim ve teknolojinin sunduğu yeni imkanlarla insanın hayat kalitesinin arttığı gibi güvenliğini tehdit eden suç ve suç örgütleri için yeni yöntemler ortaya çıktığını vurguladı.
     Terörizm ve sınır aşan örgütlü suç türlerinin uluslararası güvenliği tehdit eden başlıca sorunlar olarak karşılarına çıktığını anlatan Şahin, terör tehdidinin dünyada her geçen gün söylem, içerik ve yöntemler açısından değişim ve dönüşüm gösterdiğini vurguladı.
     Dünyada meydana gelen olaylar ve değişimlerin örgütler için yeni istismar alanları açtığını ve bu alanların yeni eleman temin etme kaynakları haline geldiğine dikkati çeken Şahin, bu gelişmelerin örgütler açısından yeni eylemler için meşrulaştırma gerekçeleri olarak kullanıldığını dile getirdi.
    
     -Terör ülke ayrımı yapmıyor-
    
     Terörizm sorununun hiçbir ülkenin benim böyle sorunum olmaz diyeceği bir sorun haline gelmediğini vurgulayan Şahin, Amerika Birleşik Devletlerindeki terör saldırılarının terör tehdidinin büyük küçük, güçlü zayıf, fakir ya da zengin ayrımı yapmadan her ülkeyi hedef alabildiğini en iyi şekilde gösterdiğini kaydetti.
     Terör örgütlerinin ideolojilerini inşa etmede kullanacakları malzemenin sınırı olmadığına işaret eden Şahin, şöyle dedi:
     Devletler, bireylerinin hak ve özgürlüklerini korumak, hukukun üstünlüğü sınırları içinde hareket etmek zorundadır. Terör örgütlerine karşı hukuk ve meşruiyet içinde hareket etmek zorunda olan devletler, başarılı mücadele için daha çok işbirliğine gitmektedirler. Aksi takdirde çabalarımız istenilen sonuçları vermeyecektir. Bu tür suçlarla mücadelede başarı, bu süreçte ortak dilin kullanılmasına, bu da temelde sorunun doğru kavramlarla tanımlanmasına bağlıdır. Bölgesel gelişmelerin ortaya çıkardığı ya da daha da derinleştirdiği güvenlik sorunları hepimizi ilgilendirir.
     Bakan Şahin, suç örgütlerinin çevrelerinde meydana gelen gelişmeleri izleyen ve buna göre taktik ve yöntemler geliştiren yapılar olduğuna işaret ederek, Örneğin suç-terörizm ilişkisi her geçen gün daha da derinleşirken, bazı terör örgütleri organize suç örgütleriyle onlar gibi hareket etmekte, organize suç örgütleri de terör örgütlerinin yöntemlerine başvurmaktadır. Terör örgütleri ile diğer suç örgütlerinin işbirliği içinde hareket etmeleri, üzerlerinde dikkatle düşünülmesi gereken bir konudur. Suç örgütleri kendi aralarında işbirliği yapabiliyorken, bu suçlarla mücadelede uluslararası işbirliği konusunda maalesef bazı ülkelerde istenilen seviyede hassasiyet görmemekteyiz diye konuştu.
    
     -Başka ülkelerden gelen işbirliği taleplerine olumlu cevap veriliyor-
    
     Sınırı aşan suçlarla mücadelede başarı sağlayabilmek için uluslararası işbirliğine ihtiyaç olduğunu vurgulayan Şahin, şöyle konuştu:
     Türkiye olarak uluslararası alanda başka ülkelerden gelen işbirliği taleplerine her zaman olumlu cevap veren bir ülkeyiz. Bazı ülkelerden de aynı hassasiyeti beklemekteyiz. Suç örgütlerinin her gün değişen taktik ve yöntemleri ile etkili mücadele, dünyadaki değişimlerin güvenlik aktörlerince yakın takip edilmesine ve bu alanda derinlemesine analizlerin yapılmasına bağladır. Dolayısıyla terörle ve örgütlü diğer suçlarla mücadele stratejileri, objektif ve bilimsel analizlere dayanılmak zorundadır. Güvenlik birimlerini kurumsal hafıza oluşturmalarına yönelik çalışmalara da ağırlık verilmelidir. Bilimsel analizlere ve alan çalışmalarına dayalı stratejiler geliştirilerek uygulamaya konulmalıdır. Bu çerçevede çalışlarımızı yürütmek zorundayız. Türkiye, başta terörizm olmak üzere diğer örgütlü suçlarla mücadelede önemli deneyimleri olan ülkedir. Terörün her türlüsüyle beraber PKK-KCK bölücü terör örgütü ile tüm imkanlarını seferber ederek mücadele etmektedir. Terörle mücadelenin kolay olmadığını, bu belayı defetmek için çok boyutlu, her alanda kapsamlı mücadele gerektiğini biliyoruz.
     Terörle mücadelenin hükümetleri döneminde özel bir hassasiyetle yürütüldüğünü belirten Şahin, Mücadeleye bütüncül bir yaklaşılma bakılarak uluslararası alanda önemli adımlar atılmaktadır. Terör sorununun çözümü için en etkili yöntem hukuk ve demokrasidir. Terörle mücadelemizi hukuk sınırları içinde demokratik değerlere insan hak ve özgürlüklere saygılı biçimde sürdürmekteyiz. Amacımız demokratik sistem ve değerlerin güvenliğin tam olarak sunulduğu huzur ortamında yaşanılır kılınmasıdır dedi.
     Bakan Şahin, PKK ve KCK terör örgütlerine yönelik mücadelelerin kararlılıkla sürdürüldüğüne dikkati çekerek, Terörle mücadelemiz terör örgütleri eylem yapamaz, insan öldüremez hale gelinceye, Türkiyede son terörist kalmayıncaya kadar kararlılıkla devam edecektir. Terörizm gibi suçları anlamada, mücadele stratejileri üretme, bilimsel ve yeni alternatiflerin geliştirilmesi zorunluluktur diye konuştu.
    
     Muhabir: Süleyman Elçin
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber 4. Uluslararası Terörizm ve Sınıraşan Suçlar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER