5. Büyükelçiler Konferansı

5. Büyükelçiler Konferansı -Kültür ve Turizm Bakanı Günay: -1993-2007 arasında yaklaşık bin 500 eser Türkiyeye iade edilmişken, 2007den bu yana 3 bin 700ün üzerinde eserin iadesini gerçekleştirdik -İnsanlığın gerç


İZMİR (A.A) - Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 2007den bu yana yasa dışı yollarla Türkiyeden yurt dışına götürülen 3 bin 700ün üzerinde eserin iadesini gerçekleştirdiklerini belirterek, İnsanlığın gerçek hukuku bir gün yazılacak, Avrupanın yazdığı mevzuat değişecek ve yurt dışındaki eserler buraya dönecek dedi.
     Günay, İzmirde devam eden 5. Büyükelçiler Konferansına katılan büyükelçilere Kültür ve Turizm Bakanlığının çalışmalarına ilişkin bilgi verdi.
     Türkiyenin turizm gelirlerinin, 2012 yılında yakın coğrafyasında yaşanan olumsuz gelişmelere karşın 2011 yılını geçtiğini, sonuçların, Türkiyenin turizmde istikrarlı bir gelişim çizgisine oturduğunu ortaya koyduğunu söyledi.
     2012de bazı ülkelerin turist sayısında 2011e oranla eksiye yönelik değişim bulunduğunu ifade eden Günay, Bölgemizde barışın olmasıyla bu durum değişecektir. Türkiye, Yurtta barış, dünyada barış politikasını sürdürüyor. Barışı kurmak, savaş yapmaktan daha zor. Barışın, bölgemizde ve dünyada daha fazla gelişmesi bizleri de kültür ve turizm alanında daha fazla etkileyecek dedi.
     Türkiyenin 40a yakın ülkede Kültür ve Tanıtma Müşavirliği ile ataşeliği bulunduğunu bildiren Günay, önümüzdeki dönemde Brezilya, Rusya, Avustralya, Kanada, Yunanistan ve Tunusta müşavirlik açılacağını kaydetti.
     Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak, 2012de 62 ülkede 157 turizm ve ihtisas fuarına katıldığını, önemli organizasyonlara Türkiyenin ev sahipliği yaptığını belirten Günay, Türkiye turizmini, kıyı turizminin ötesine taşıyarak, alışveriş, kongre, sağlık, golf, sanat ve kültür turizmi ile zenginleştirmeye yönelik çalışmalarının sürdüğünü anlattı.
     Bir ülkenin, kültürü, tarihi ve folklörüyle ön plana çıkmasının önemini bildiklerini vurgulayan Günay, şöyle konuştu:
     İnanç turizminin önemi her geçen gün artıyor. Mevlana etkinliklerinin dışında Hacı Bektaş etkinliklerini ön plana çıkardık. Diğer dinlerin mensuplarının ülkemizde özel dini günlerini kutlamalarına imkan sağladık. Kendi inançlarımız konusunda çok özenli olduğumuz gibi, diğer inanç sahiplerinin yılda bir gün dua etmeleri bize kazandıracaktır düşüncesiyle hareket ettik ve başarılı olduk.
     UNESCO Kültür Mirası listesinin geliştirilmesine yönelik önemli adımlar attıklarını vurgulayan Günay, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesinde yer alan 20 ören yerinin kalıcı liste içine alınmasına yönelik çalışma içinde olduklarını bildirdi.
    
     -Yasa dışı yollarla yurt dışına çıkan eserler-
    
     Günay, Türkiye genelinde kazı çalışması yapılan 161 ören yerinden 119unda Türk ekiplerin görev aldığını, geçmiş yıllarda yasa dışı yollarla yurt dışına çıkarılmış eserlerin iadesi konusunda azimle çabaladıklarını söyledi.
     Türkiyenin gayretinin, yurt dışında sürdürülen çeşitli kampanyalarla karalanmak istendiğini belirten Günay, şunları kaydetti:
     Türkiye kazılarında çalışırken, çalışma alanını evi gibi seven, hissedenler var ama bir de mış gibi yapanlar var. İşini iyi yapmayanla 3 uyarı sonrası yollarımızı ayırdık. Yabancılara kazı veriyoruz. 100 yıllık kazıların yapıldığı alanlarda düzenleme yapılmamış. 2012de kazı yapmayıp alanı düzenlemek istedik, Bize kazı yaptırmıyorlar diyorlar. En güzel eserler yurt dışında ama Bize kazı yaptırmıyorlar diyorlar. Bu konuda Türkiyenin tavrı açık net ve adaletlidir. Yabancı kazı başkanlarını ödüllendirdik. Ayrım yapan ülke bunu yapar mı- Ülkemizde yerli yabancı ayrımı yapmıyoruz.
     Yasa dışı yollarla yurt dışına çıkarılan eserlerin iadesinde diplomatik yöntemleri kullandıklarını hatırlatan Günay, sözlerini şöyle sürdürdü:
     1993-2007 arasında yaklaşık bin 500 eser Türkiyeye iade edilirken, 2007den bu yana 3 bin 700ün üzerinde eserin iadesini gerçekleştirdik. Osmanlı döneminde fermanla hediye edilmiş eserler var. İnsanlığın gerçek hukuku bir gün yazılacak. Şu anda kullanılan, Avrupanın yazdığı mevzuat değişecek ve yurt dışındaki eserler buraya dönecek. Fransa, ABD, İngiltere, Almanyada yer alan eserleri almak konusunda ısrarlı taleplerimizi sürdürüyoruz. Almanyada çıkan bir yayında, Türkiye nerede sergileyecek- sorusu soruluyor. Bu devir artık kapandı, müzelerimiz dünya çapında ödül alıyor. Önemli müzelerin yapım çalışmaları ve projeleri büyük hızla sürüyor. Türkiyenin her yerinde önemli müzeleri kazandıracağız. Müzelerimizin teşhir imkanları dünyanın sayılı müzelerinden daha ilgi çekici hale gelmeye başladı.
    
     -EXPO zorlu bir süreç-
    
     Bakan Günay, İzmirin, Milano ile yarıştığı EXPO 2015 sürecinin son ayağında bir yol kazasına uğradığını, ancak 2020 EXPO mücadelesinin daha zorlu olacağını anlattı.
     Aday kentlerin güçlü olduğunu vurgulayan Günay, sözlerini şöyle sürdürdü:
     EXPO 2020 yarışında, kendi coğrafyalarından kemik oy alabilecek adaylar var. Dubai, Sao Paolo gibi adaylar kendi coğrafyalarından oy alabilecek durumda. Afrika ve Avrupa kıtalarından alınacak oy hayati önem taşıyor. Çünkü kendi coğrafyalarında aday yok. Eğer ilk turlarda elenmezsek İzmirin şansı var. Rusya, Türk Cumhuriyetleri, Dubai ve Afrika kanadında sıkıntı olabilir. EXPOyu kazanırsak bunun onuru büyükelçilerimizin olacaktır. Kalan süreçte hangi ülkede kiminle temas edilmesini istiyorsanız bildirmeniz gerekiyor. EXPOyu bir Ege projesi haline getirmek için Yunanistana teklif sunduk. Yunanistan ve Türkiyenin işbirliğiyle İzmire gelmesi, Egenin cazibesini yükseltecektir.
    
     Muhabir: Zeynep Hoşgörür / Tolga Albay
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber 5. Büyükelçiler Konferansı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER