6 asırlık cami mayısta ibadete açılacak

6 asırlık cami mayısta ibadete açılacak -Geçen yılın mart ayında çıkan yangın sonucu büyük hasar gören tarihi Karacabey Ulu Camindeki restorasyon çalışmalarının hızla devam ettiği ve caminin en geç mayıs ayında ibadete açılacağı bil


BURSA (A.A) - Bursanın Karacabey ilçesinde, geçen yılın mart ayında çıkan yangın sonucu büyük hasar gören 6 asırlık Karacabey Ulu Camindeki restorasyon çalışmalarının hızla devam ettiği ve caminin en geç mayıs ayında ibadete açılacağı bildirildi.
     Camideki çalışmaları inceleyen Vakıflar Bursa Bölge Müdürü Mürsel Sarı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, caminin tarih boyunca birçok talihsizlik yaşadığını hatırlattı.
     Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamit döneminde kapsamlı bir restorasyon geçiren caminin Yunan işgali zamanında tamamen yakıldığını anlatan Sarı, Bursada 1855te meydana gelen depremde hasar almış. En son da 1969da onarılmış. Bu tarihten sonra ilk defa geçen yıl mart ayında onarım yapılırken, tekrar yandı diye konuştu.
     Sarı, daha sonra yeni bir proje hazırlandığını belirterek, şöyle devam etti:
     Onarım devam ederken çıkan yangında tüm ahşap yerler tamamen yandı. Sadece duvarlar kaldı. Yeni proje onay aldıktan sonra çalışmalar tekrar başladı. 2 aydır yoğun çalışma var. Eğer havalar da el verirse çalışmalar bitecek. Çatı kapandıktan sonra içerideki döşemelerin tamamlanmasında sıkıntı olmayacak. Kar yağsa da çalışmalar sürmüş olacak. Yangından önce sadece çürümüş ahşap yerler yapılacaktı, ama şimdi tüm ahşap kısımlar yeniden yapılacak. Aksilik çıkmaması durumunda en geç mayıs ayında caminin eskisinden daha görkemli şekilde ibadete açılmasını planlıyoruz.
     Sarı, yangının müteahhit firmanın sorumluluğunda çıktığı için idarenin yeni projede herhangi bir ödeme yapmayacağını vurgulayarak, İlk proje 477 bin liraydı. Yangından sonra fazladan onarım yapılmış olacak. Bu da 250-300 bin civarında bir tutar. Bunu biz değil, firma karşılayacak dedi.
    
     -Karacebey Ulu Cami-
    
     Osmanlı padişahlarından 1. Murat Han döneminde yapılan Karacabey Ulu Camide, geçen yıl restorasyon çalışması başlatılmıştı. Çalışmalar devam ederken 22 Mart 2012 tarihinde çıkan yangında ise tüm ahşap çatı, ahşap mahfil ve cami içindeki ahşap elemanlar tamamen yanmış, geriye sadece taş duvarlar kalmıştı.
    
     Muhabir: Halil İbrahim Başer / Haluk Yüksel
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber 6 asırlık cami mayısta ibadete açılacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER