70 yıl önce başlayan iftar yemeği

70 yıl önce başlayan iftar yemeği geleneğini sürdürüyorlar -Kastamonunun Müsellimler köyünde 70 yıl önce imamın ramazan ayı boyunca her gün bir ailenin evinde katıldığı iftar yemeği geleneği bugün de devam ettiriliyor -Ramazan ayınd


KASTAMONU (A.A) - Esra Karamuk - Sinan Özmüş - Ağlı ilçesinin Müsellimler köyünde 70 yıl önce imamın ramazan ayı boyunca her gün bir ailenin evinde katıldığı iftar yemeği geleneği bugün de devam ettiriliyor.
     AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, 70 yıl önce yaptırılan köy camisine köyün nüfusunun az olması nedeniyle imam atanmaması üzerine köylüler, ramazan ayında köy camisinde ücretli imam görevlendirmeye başladı.
     Evinin olmaması nedeniyle imamın köyde ramazan ayı boyunca her gün bir ailenin evinde konuk edilerek iftar yemeği yedirilmesi, zamanla köylülerin bir araya gelerek iftar yemeği düzenleme etkinliğine dönüştü.
     Köy Muhtarı Hüseyin Akdoğan (35), AA muhabirine yaptığı açıklamada, köy camisine 2002de imam atanması üzerine, göreneği cami yanına kurdukları yemekhanede devam ettirdiklerini söyledi.
     Akdoğan, yemekhanede ramazan ayında her gün bir köylünün iftar yemeği düzenlediğini ifade ederek, Evlerden kalan gelenek, vatandaşlarımız tarafından yaptırılan yemekhanede devam ediyor. Hem evlerdeki sıkışıklık önlenmiş oldu hem de daha hoş bir ortama alındı dedi.
     Köy sakinlerinin imkanlar nispetinde, kendilerini zorlamadan, aşırıya kaçmadan hazırladıkları iftar yemeklerinin komşular arasındaki birlik ve beraberliği pekiştirdiğini söyleyen Akdoğan, yemeğin sadece kendi köyleriyle sınırlı kalmadığını, Adalar ve Tunuslar gibi yakın olan köylerde yaşayanları da iftara davet ettiklerini belirtti.
    
     -Birlik ve beraberliği devam ettirmiş oluyoruz-
    
     Köyün imamı Davut Karamuk (32) da ramazan ayı için tutulan imamın evinin olmaması nedeniyle başlayan iftar yemeği geleneğinin bugün farklı şekilde devam ettiğini kaydederek, Köy halkı, kadrolu imam olarak geldiğim zaman da bu geleneği devam ettirmeye karar vermiş. Gün boyunca komşular birbirlerini görmüyor. Herkes kendi işiyle meşgul oluyor. Akşam da herkes bu ortamda birbiriyle kaynaşıyor. Gün boyunca ne yaptıklarını, nerede çalıştıklarını anlatarak konuşuyor, muhabbet ediyorlar. Bu arada birlik ve beraberliği devam ettirmiş oluyoruz diye konuştu.
     Köy sakinlerinden İrfan Yılmaz (58) ise iftar geleneği sayesinde komşularıyla sohbet ederek iyi vakit geçirdiğini belirterek, Birlikteliği, birlik olmayı özlüyoruz. Burada da bunu başardığımızı düşünüyoruz. Kişinin işi de olsa, harmanı da olsa, çalışsa da buraya gelir, yemeğini yer ve gider. Herkes bunu memnuniyetle yapıyor dedi.
    
     Yayıncı: Hande Cankar
<< Önceki Haber 70 yıl önce başlayan iftar yemeği Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER