Simide patentli koruma

Samsun Simidi için Türk Patent Enstitüsü'nü tescil başvurusu yapıldı.

Simide patentli koruma

 Türk Patent Enstitüsü (TPE) Başkanlığı'na, Samsun Sanayi ve Ticaret  Odası'nca Samsun Simidi için coğrafi işaretlerin korunmasına ilişkin tescil  talebi yapıldı.
Samsun Sanayi ve Ticaret Odası tarafından ''markalama'' için başvurulan  Samsun Simidi'nin tanımı ve ayırt edici özellikleri şöyle tarif edildi:
      ''Samsun Simidi'nin, mayası olabildiğince azdır ve mayalama/fermantasyonu  kısadır. Hamuru yarı sert olup pekmezle (genellikle üzüm, dut, elma veya armut  pekmezi) ile karıştırılarak yapılmakta ve bol miktarda susam (100 kg undan  üretilen simide 20 kg susam) kullanılmaktadır.''

  Samsun Sanayi ve Ticaret Odası'nın markalama başvurusuna itirazlar 6 ay  boyunca yapılabilecek. Ürün tescil edildikten sonra, Samsun Simidi'nin  üretimindeki denetimi 555 sayılı Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine uygun  olarak Samsun Ticaret ve Sanayi Odası'nın koordinatörlüğünde, Samsun Ondokuzmayıs  Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümünden, Samsun  Fırıncılar Odası'ndan, Samsun Ticaret Borsası'ndan ve Samsun Valiliği Gıda Tarım  ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nden birer üye olmak üzere 4 üyeden oluşacak  komisyonla denetim işlemleri yürütülecek.

     Komisyon Samsun Simidi'nin üretim sürecini, hamur kıvamını, gramaj  kontrolünü, simidin şeklini, simit haşlama kazanındaki pekmez yoğunluğunu,  simitlerin pişirilmeden önce susama bulanmasını, simidin pişirildiği fırının  üretim metodunda belirtilen kriterlere uygunluğunu, simit pişirme süre kontrolünü  ve coğrafi işaretin kullanımı konusundaki denetimlerini yılda bir kez yapacak ve  sonuçlarını raporlayacak. Ayrıca şikayet üzerine veya gerekli görülen hallerde de  komisyon her zaman denetim yapabilecek.
<< Önceki Haber Simide patentli koruma Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER