AA, kağıt ve kitap müzesini görüntüledi

AA, kağıt ve kitap müzesini görüntüledi -İzmirde açılan Türkiyenin ilk kağıt ve kitap müzesi, farklı medeniyetlerden örneklerle ziyaretçilerini kağıdın ve kitabın tarihine yolculuğa çıkarıyor -EÜ Kağıt ve Kitap Sanatları Müzesi K


İZMİR (A.A) - Halil Şahin - İzmirde açılan Türkiyenin ilk kağıt ve kitap sanatları müzesi, ziyaretçilerine, farklı kültürlerden örneklerle kağıt ve kitabın tarihsel yolculuğuna çıkarıyor.
     Bilgi aktarımını kolaylaştırarak medeniyetlerin doğuşunu sağlayan en temel araçlardan olan kağıt ve kitabın tarihi, Ege Üniversitesi (EÜ) Kağıt ve Kitap Sanatları Müzesinde sergilenmeye başlandı.
     Türkiyenin bu alandaki ilk müzesi olma özelliği taşıyan müze ve Bornovadaki eski bir Levanten Köşkünde, yaklaşık 1,5 yıllık çalışma sonrası oluşturulan müze, AA ekibince görüntülendi.
     Ziyarete geçen hafta açılan iki katlı ve 16 odalı müzede, kağıdın üretiminden bir kitap olarak sanat eserine dönüştüğü noktaya kadar çok çeşitli aşamaları farklı örneklerle bir arada görmek mümkün.
     Alt katı, insanoğlunun son 5 bin yılda kullandığı organik yazı malzemeleri, kağıdın tarihi, günümüz renkli kağıt sanatçılarının eserleri ve dünya renkli kağıtlarından örnekler ile modern kağıt sanatına ayrılan müzede, aynı katta asırlar önce ait kağıt yapım tekniği cansız mankenlerle canlandırılıyor.
     Müzenin üst katında ise kitap sanatları, ekslibris (kitap kapağının iç tarafında veya ilk sayfalardan birinin üstünde bulunan kitap etiketi veya iyelik yazısı), matbaa, sanatçının içeriğini ve tasarımını tamamen kendisinin oluşturduğu sanatçı kitapları, kitap biçimleri, kitaplardaki ustalar, baskı teknikleri ile minyatür kitaplar, kitap ayraçları ve belli bir forma uygun yazı sanatı olan tipografi eserleri sunuluyor.
    
     -Dünyanın en küçük kitabını görmek mümkün-
    
     Müze, ziyaretçilerine ilginç eserleri de görme imkanı veriyor. Müzenin girişindeki ilk odada ziyaretçileri, parçalarını 38 ülkeden 42 kağıt sanatçısının, kendi el yapımı kağıtlarla oluşturduğu One World adı verilen dünya haritası karşılıyor.
     Metrekaresi yalnızca 2 gram ağırlığında olan dünyanın en hafif kağıdı, el yapımı kağıtlar ve 17. yüzyıldan kalma renkli kağıtlar müzede sergilenenler arasında yer alıyor.
     Minyatür kitaplar bölümünde ise 2,4e 2,9 milimetre ebadındaki dünyanın en küçük kitabından bir örneğin ziyaretçilerin izlenime sunulan müzede, elle ciltlenmiş olan kitap bu minik kitap büyüteçle incelenebiliyor.
     Müzenin kitap bölümünde ise Osmanlı döneminde, basımevi kurup Türkçe kitap yayımlayan ilk kişi olan İbrahim Müteferrikanın orijinal eserleri ile hareketli parçalar ile yazı baskısını Avrupada başlatan Johannes Gutenberg döneminin sayfalarından örnekler görülebilir.
     Bu bölümde, palmiye yaprağı kitap, bambu yaprağı kitap, kemere takılarak taşınan torba kitap gibi pek çok kişinin görmediği kitap türleri yer alıyor.
    
     -Konseptiyle uluslararası beğeni kazandı-
    
     Müzenin koordinatörü Nedim Sönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversitenin vakfı sayesinde satın aldıkları 4 objeyle çıktıkları yolda, bağışlarla 500e yakın objeye ulaştıklarını söyledi.
     Müzeyi duyan yabancı sanatçıların da bağışlarda bulunduğunu kaydeden Sönmez, Uluslararası Kağıt Yapımcıları ve Kağıt Sanatçıları Derneğinden destek gördüklerini söyledi.
     Sönmez, Türkiyenin alanında ilk olan müzenin, yeni açılmış bir müze olmasına rağmen konseptiyle uluslararası takdir gördüğünü ifade ederek, şunları kaydetti:
     Yurt dışında 15-16 yıl müzecilik yaptım, hayatım kitap fuarlarında geçti. Türkiyenin yurt dışındaki imajı açısından önemli bir müze yaptık. Müze açılacağını duyan 12 yabancı sanatçı, açılış için geldi. Şimdiye kadar kitap sanatlarını görülebildiği müzeler vardı ama konspet olarak modern kağıt sanatının, renkli kağıdın, kitap biçimlerinin bir araya getirildiği bir müze olarak eşsiz bir müze oldu. Konsept açısından dünyada da benzeri yok. Uluslararası Kağıt Yapımcıları ve Kağıt Sanatçıları Derneği Başkanı Gail Stiffe de müzeyi tüm dünyadaki müzeleri biliyorum, sizinki eşsiz sözleriyle tarif etti.
    
     Yayıncı: A. Fatih Tekcan
<< Önceki Haber AA, kağıt ve kitap müzesini görüntüledi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER