ABDdeki Sandy Kasırgası

ABDdeki Sandy Kasırgası -TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Erduran: -Sandy Kasırgasının Türkiyeye direkt bir etkisi yok ancak kuzey yarı kürede meydana gelen şiddetli olaylar, önümüzdeki dönem için hareketli günleri hab


BALIKESİR (A.A) - Zafer Akpınar - TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Sıtkı Erduran, ABDdeki Sandy Kasırgasının Türkiyeye direkt bir etkisinin olmadığını belirterek, Sandy Kasırgasının Türkiyeye direkt bir etkisi yok ancak kuzey yarı kürede meydana gelen şiddetli olaylar, önümüzdeki dönem için hareketli günleri haber veriyor dedi.
     Erduran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sandy Kasırgasının ABDde çok büyük bir alanda afete yol açtığını, kıtayı derinden etkilediğini söyledi.
     Kasırganın ekstrem bir olay olduğunu belirten Erduran, Sandy Kasırgasının Türkiyeye direkt bir etkisi yok ancak kuzey yarı kürede meydana gelen şiddetli olaylar, önümüzdeki dönem için hareketli günleri haber veriyor. Önümüzdeki aylarda Türkiyede her an ekstrem olaylar karşımıza çıkabilir dedi.
     Ekstrem olaylar olarak son günlerde Marmara ve batı bölgelerinde yaşanan şiddetli yağış ve lodosun gösterilebileceğini dile getiren Erduran, şöyle devam etti:
     Uzun süren yaz evresi geçirdik. Neredeyse ekim ayı sonuna kadar yaz yaşadık. Sonbahar geçişini net görmedik. Geç gelen yaz ve ani geçişler, önümüzdeki dönemlerde ekstrem olayların yaşanabileceğini gösteriyor. Ani geçişler, ani atmosferik olaylara yol açabiliyor. Doğadaki ne küçük bileşenin değişmesi, diğer tüm bileşenlerde önemli etkilere neden oluyor. Kuzey yarı kürede büyük bir enerjinin tüketilmiş olması, çok hareketli bir evreyi haber veriyor. Avrupada da şiddetli hava olayları görülmeye başladı. Ani bir değişim oldu, bunun sonuçları ortaya çıkıyor.
    
     -Kasım ve aralıkta şiddetli yağış beklentisi-
    
     Dünya Meteoroloji Örgütünün açıklamaları doğrultusunda, kuzey akımlarının etkin olması, orta ve orta üst enlemlerde soğuk çekirdekli hava kütlelerinin gelişimi için uygun koşulları doğuracağını belirten Erduran, bu yüzden önümüzdeki kış sezonunda özellikle kışa giriş aylarında (Aralık ve ocak ilk yarısı) Avrupa ve Türkiyenin serin ve yağışlı havanın etkisi altında olabileceğinin tahmin edildiğini bildirdi.
     Kuzeyli serin havanın orta enlemlerdeki sıcak hava ile karşılaşması sonucunda, tek ve çok hücreli fırtına kütlelerinin gelişimi için uygun koşulların oluşacağına dikkati çeken Erduran, Bu yüzden kasım ve aralık ayının ilk yarısı için ülkemizdeki yağışların şiddetli olabileceği düşünülmektedir. Amerikan Okyanus ve Atmosfer Kurumu (NOAA) yaptığı projeksiyonlarda ülkemiz ve Avrupa için söz konusu meteorolojik koşulların geçerli olacağını teyit etmiştir dedi.
    
     -El Nino ve La Nina etkileri-
    
     Erduran, büyük enerjik hareketlerin, farklı bir kış yaşanmasına da yol açabileceğini dile getirerek, şunları kaydetti:
     2010da La Nina sürecine girmiştik. Son 6 ay içinde gözlenen şu, neredeyse nötr bir durum var. El Nino da değil La Nina da değil. WMO, El-Nino ve La-Nina ile ilgili bir açıklama yayınladı. Söz konusu açıklamada, Pasifik Okyanusunda ölçülen su sıcaklıklarına göre dengeli (nötr) durumların olduğu belirtildi. Bunun sonucunda, El-Nino ve La-Nina süreçleri bilgisayar modelleri ile yeniden değerlendirilmiş ve önümüzdeki kış için ne El Nino koşullarının ne de La Nina koşullarının etkili olacağı sonucuna varılmıştır.
    
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber ABDdeki Sandy Kasırgası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER