Adana iş dünyasından atık ücreti tepkisi

Adana iş dünyasından atık ücreti tepkisi


ADANA (A.A) - Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yönetmeliği uyarınca belediyeler tarafından belirlenerek faturalandırılan atık ücretlerine Adana iş dünyası tepki gösterdi.
     Adana Sanayi Odası (ADASO), Adana Ticaret Odası (ATO), Adana Ticaret Borsası (ATB) ve Adana Esnaf Odaları Birliğinin (AESOB) ortak açıklamasına göre, uygulama sonucu çöp için Çevre Temizlik Vergisi, Çöp Toplama Ücreti, Çöp Bertaraf Ücreti olarak 3 ayrı ödeme, atıksu için, Atıksu Bedeli, Atıksu Toplama, Arıtma ve Bertaraf Ücreti olarak 2 ayrı ödeme yapma durumunda kalındığı belirtildi.
     Anayasaya aykırı şekilde çifte vergilendirmeye yol açan uygulamanın acilen durdurularak, haksızlık ve yanlışlığın ortadan kaldırılması istendi.
     Açıklamaya göre, ADASOda yapılan toplantıda ADASO Başkanı Sadi Sürenkök, ATO Başkanı Ali Gizer, ATB Başkanı Muammer Çalışkan ve AESOB Başkan Vekili Nihat Sözütek atık ücretleri uygulamasını değerlendirmek için bir araya geldi.
     İş dünyasından ve vatandaşlardan gelen tepki ve yakınmaları da gündeme getiren iş dünyası temsilcileri, uygulamanın yanlışlığını ve haksızlığını içeren ortak yazı ile girişimlerde bulunulmasını, konunun belediye başkanlarına da iletilmesini kararlaştırdı.
     Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Adana milletvekilleri, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Yerel Yönetimler Başkanı Hüseyin Tanrıverdiye gönderilen ve içeriği belediye başkanlarına iletilen yazıda, 5491 sayılı kanunla Çevre Kanununun 8. maddesinde yapılan değişiklik hükmüne dayanılarak bakanlıkça 27 Ekim 2010 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan Atıksu Altyapı ve Evsel Katı Atık Bertaraf Tesisleri Tarifelerinin Belirlenmesinde Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik ile iş dünyası ve vatandaşları sıkıntıya sokan hükümler getirildiğine dikkat çekildi.
     Belediyelerin atıksu sistemleri için, 2560 sayılı Kanuna göre atıksu bedeli; evsel katı atıkları toplama, taşıma ve bertaraf hizmetleri için, Belediye Gelirleri Kanununun mükerrer 44 . maddesi gereğince Çevre Temizlik Vergisi tahsil edildiği hatırlatılan yazıda, kanun değişikliği ile, atıksu için, bu hizmetten yararlananlardan belediye meclisince belirlenecek tarifeye göre atıksu toplama, arıtma ve bertaraf ücreti alınır, evsel katı atık için, bu hizmetten yararlananlardan belediye meclisince belirlenecek tarifeye göre Katı Atık Toplama, Taşıma ve Bertaraf Ücreti alınır şeklindeki hükümler ile ikinci bir mükellefiyetlik getirildiği vurgulandı.
    
     Muhabir: Aykut Ünlüpınar
     Yayıncı: Süleyman Tıraş
<< Önceki Haber Adana iş dünyasından atık ücreti tepkisi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER