Adıyamanın mermer potansiyeli araştırıldı

Adıyamanın mermer potansiyeli araştırıldı


ADIYAMAN (A.A) - Adıyaman Üniversitesi şehrin mermer potansiyelini araştırdı.
     Adıyaman Üniversitesinden yapılan açıklamada, Bilimsel Araştırma Projeleri birimi tarafından desteklenen Adıyaman Bölgesi Mermer Potansiyelinin Değerlendirilmesi başlıklı proje kapsamında kentin mermer potansiyeli hakkında önemli çalışmalar yapıldığı bildirildi.
     Adıyaman Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Dinçer, yaptığı açıklamada, Güneydoğu Anadolu Bölgesinin son dönemde Türkiye mermer üretiminde büyük bir paya sahip olduğunu belirtti. Adıyaman ve yakın çevresinin de mermer işletimine uygun özelliklere sahip önemli bir potansiyeli barındırdığını tespit ettiklerini ifade eden Dinçer, jeolojik birimlerin mermer potansiyeli açısından incelendiğinde, Adıyamanın kuzeyinde geniş hat boyunca uzanan Midyat Grubu kireç taşlarının önem arz ettiğini vurguladı.
     Dinçer, Kimyasal sonuçlara göre, işletilen ocaklarda litoloji dolomite ve dolomitik kireç taşı tespit edildi. Araştırma kapsamında laboratuvarlarda yapılan tahlillerde Adıyamanda üretilen emperador mermer türünün fiziko-mekanik özellikleri açısından yeterli koşulları bir kaç durumun dışında sağladığı ve bu durumun işletilen ocaktan ocağa farklılıklar gösterebildiği de anlaşıldı dedi.
     3 yıl önceki mermer üretim miktarları açısından Balıkesirin birinci, Diyarbakırın ikinci ve Elazığın da üçüncü sırada yer aldığını hatırlatan Dinçer, Adıyamanın da 20inci sırada olduğunu belirterek, Adıyaman sektörde sadece blok üretimi olarak yer alıyor. Plaka veya levha şeklinde üretim yapılamıyor. Üretilen blokların büyük bir kısmı Çine ihraç ediliyor dedi.
     Üretilen mermer bloklarının en önemli sorununun blok homojenliği olduğuna dikkati çeken Dinçer, Adıyamanda üretilen emperador türünün karışık renkli bir ürün olduğu ve araştırma kapsamında incelenen ocakların bazılarında desen açısından homojenliğin olmadığını tespit ettiklerini kaydetti.
    
     Muhabir: Hakan Furkan / Adem Yılmaz
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber Adıyamanın mermer potansiyeli araştırıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER