AESOB Başkanı Sevimçok, ATSO Başkanı Budakı

AESOB Başkanı Sevimçok, ATSO Başkanı Budakı ziyaret etti


ANTALYA (A.A) - Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Abdullah Sevimçok, Antalya Ticaret ve Sanayi odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budakı ziyaret etti.
     ATSO ve AESOB Yönetim Kurulu üyelerinin de hazır bulunduğu toplantıda ticaretin sorunları ve çözüm önerileri ele alındı. Ticaretin en önemli sorunlarının başında iş yeri enflasyonunun geldiğini ifade eden Budak, aynı caddede benzer iş yerlerinin açılmasının ticareti olumsuz etkilediğini, bu duruma çeki düzen verilmesi gerektiğini söyledi.
     Ağustos ayı içerisinde tamamlanan ve hayata geçirilen ATSO Bilgi Sistemi Projesiyle Antalyanın ticaret envanterini oluşturduklarını ve bu sistemin kentte yeni iş yeri açmak isteyenler için rehber işlevi göreceğini ifade eden Başkan Budak, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Kentlerde ticaretin temel sorunlarından birisi aynı iş kolunda faaliyet gösteren iş yerlerinin yan yana açılmasıdır. Bir semtin nüfus yoğunluğuna göre fırına, eczaneye, bakkala, kuaföre olan ihtiyacı bellidir. Ancak bir bakıyorsunuz, yan yana semt kapasitesinin çok üzerinde aynı işi yapan iş yerleri açılıyor. Böylece hem yeni açılan iş yerleri batıyor, hem de o güne kadar o bölgede çalışan iş yerleri zor duruma düşüyor. Oluşturduğumuz Antalya Bilgi Sistemi ile artık girişimciler kendi faaliyet kolunda kentin nerelerinde yoğunlaşma var, nereye yatırım yaparsa kazanç elde edebilir görebilecek.
     ATSO ve AESOB gibi kurumların Belediye Meclislerinin doğal üyeleri olması gerektiğini vurgulayan Budak, Her isteyene, istediği yerde iş yeri açma ruhsatı verilmemeli. Bu durum kent ticaretini olumsuz etkiliyor. ATSO ve AESOB gibi kuruluşlardan görüş alınabilir. Dünyanın pek çok ülkesinde esnaf kuruluşları ile yerel yönetimler birlikte hareket ediyorlar diye konuştu.
     AESOB Başkanı Sevimçok da özellikle kayıt dışı ticaret konusunda sıkıntı yaşadıklarını belirtti. Antalyada mevcut ticari işletmelerin yüzde 15i kadar bir kesiminin kaçak faaliyet gösterdiğini tespit ettiklerini belirten Sevimçok, Bu iş yerleri özellikle ara sokaklarda faaliyet gösteriyor. Kaçak iş yerlerini tespit ediyoruz, ama bunlara caydırıcı bir yaptırım uygulayamıyoruz dedi.
     AESOB tarafından Ahilik Kültürü Haftası etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen Antalya iline özgü hediyelik eşya yarışmasını da ilgiyle takip ettiklerini belirten Budak, Antalyayı ortak bir vizyon odağında tanıtmak için kentin önde gelen kurumları ile işbirliği içerisinde kurulan Tanıtım AŞnin hediyelik eşya konusunda profesyonellerle çalıştığını ve bu konuda çok yol aldığını kaydetti.
     Başkan Budak, yarışmada başarılı bulunan eserlerin Tanıtım AŞ kanalı ile pazarlanabilir boyuta getirebileceklerini kaydetti.
     AESOB Başkanı Sevimçok da Antalyaya özgü hediyelik eşya yarışmasını çok önemsediklerini, ancak Ahilik Haftası kapsamında düzenlenen etkinliğe tarihi itibarıyla üniversiteler tarafından istedikleri düzeyde başvuru alamamalarının kendileri açısından bir handikap olduğunu belirtti.
     Sevimçok, yarışmada başarılı olan eser sahiplerini Tanıtım AŞ profesyonelleriyle bir araya getirebileceklerini kaydetti.
    
     Muhabir: Hüseyin Kanber
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber AESOB Başkanı Sevimçok, ATSO Başkanı Budakı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER