Afgan kadının zorluklarla dolu yaşam mücadelesi

Afgan kadının zorluklarla dolu yaşam mücadelesi -Tıp fakültesinde okurken ailesinin isteğiyle evlendirilen, birlikte Pakistana göç ettiği eşinin ölümü üzerine bu ülkeyi de terk etmek zorunda kalan Afgan kadın, insan kaçakçılarının


KONYA (A.A) - Sayed Khodaberdi Sadat - Ülkesinde tıp eğitimi alırken ailesinin isteğiyle evlendirilen, birlikte Pakistana göç ettiği eşinin ölümü üzerine bu ülkeyi de terk etmek zorunda kalan Afgan kadının öyküsü, savaşın hüküm sürdüğü bölgede kadınların yaşadığı dramı çarpıcı şekilde ortaya koyuyor.
     Genç anne Şekiba Hasan (33), AA muhabirine yaptığı açıklamada, Afganistanın başkenti Kabilde tıp fakültesi 3. sınıfında okurken ailesinin isteğiyle evlendirildiğini, daha sonra Pakistanın Peşaver kentine taşındıklarını söyledi.
     Hasan, makine teknisyeni olan eşinin 2,5 yıl önce kimliği belirsiz kişilerce öldürüldüğünü belirtti. Kocasının öldürülmesi sonrası Pakistanda çocuklarıyla yalnız başına kalmak istemediğini dile getiren Hasan, şunları kaydetti:
     Eşimi öldürenin bulunmaması beni daha çok üzdü ve artık o ülkede çocuklarımla yalnız yaşamak istemedim. Bir kaçakçı beni ve çocuklarımı Almanyaya götüreceğini söyledi. Ben de artık gideceğim bir yer olmadığı için kabul ettim. Zaten çocuklarımın geleceği için buna mecburdum. Kaçakçıya, elimde kalan son eşyaları da satarak 3 bin dolar verdim. Pakistandan Türkiyeye kadar getirdi. Ancak Türkiyeden Almanyaya gidecekken Atatürk Havaalanında yakalandım. O zaman kaçakçının bana sahte vize aldığını anladım. 15 gün İstanbul Emniyet Müdürlüğü Yabancı Şube Müdürlüğünde kaldım. Ne olursa olsun artık Afganistana dönmek istemiyorum. Bunu Emniyet yetkililerine de söyledim.
     Benim bu durumumu anlayan yetkililer beni serbest bıraktılar diyen Hasan, serbest kaldıktan sonra bir kişinin yardımıyla Konyaya geldiğini ifade etti.
    
     -Tanıdığım kimsem yoktu-
    
     Hasan, Gün boyu Meram Melikşah Parkında oturup kara kara düşündüm. Çünkü gideceğim bir yer, tanıdığım kimsem yoktu. Türkçe de bilmediğim için kimseyle anlaşamıyordum. Sonra tesadüfen bir Afganlıya rastladım ve o bana yardım edip evine götürdü. Birkaç gün sonra kendi imkanlarıyla bana bir ev kiraladı dedi.
     Meryem (5), Ömer (6) ve Muhammed (8) isimli 3 çocuğuyla çok zor durumda olduklarını aktaran Hasan, Ne bir kuruşum ne bir lokma ekmeğim var. Param olmadığı için hastalanan çocuğumu hastaneye bile götüremedim. Evde yiyecek hiçbir şey yok diye konuştu.
     Şekiba Hasan; Farsça, Peştunca, İngilizce ve Urduca dillerini bildiğini de sözlerine ekledi.
     Afgan kadına sahip çıkan Nisar Ahmad Müceddedi de Parkta 3 çocuğuyla etrafına bakınıp duran bir kadın gördüm. Bana doğru gelerek kendisinin kimsesiz olduğunu söyledi. Ben de aldım eve götürdüm. Kendi imkanlarımla ona bir ev kiraladım. Emniyet Müdürlüğüne gidip oturma izni çıkarttım. Şekiba Hasanın kendi evinde hiçbir şey olmadığı için, şimdilik bizim evimizde barınıyor ifadelerini kullandı.
    
     Yayıncı: Murat Aslan
<< Önceki Haber Afgan kadının zorluklarla dolu yaşam mücadelesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER