Ağızdan Sıvı Tedavisi Haftası

Ağızdan Sıvı Tedavisi Haftası -İl Halk Sağlığı Müdürü Şener: -Her ishalli hasta mutlaka aile hekimine başvurmalı. Başta ishal durdurucu ilaçlar olmak üzere hiç bir ilaç hekim tavsiyesi olmadan kullanılmamalı


MALATYA (A.A) - İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kemal Şener, her ishalli hastanın mutlaka aile hekimine başvurması gerektiğini belirterek, Başta ishal durdurucu ilaçlar olmak üzere hiç bir ilaç hekim tavsiyesi olmadan kullanılmamalı açıklamasında bulundu.
     Şener yazılı açıklamasında, temmuz ayının ilk haftasının ishalli hastalıklara dikkat çekmek amacıyla Ağızdan Sıvı Tedavisi Haftası olarak belirlendiğini ifade etti.
     Türkiyede 5 yaş altı nüfusta, özellikle yaz aylarında ishalli hastalıkların sık görüldüğünü dile getiren Şener, ishalin iki önemli tehlikesinin ölüm ve beslenme yetersizliği olduğunu kaydetti.
     Kötü beslenen çocuklarda ishalin daha sık görüldüğünü ve daha ağır seyrettiğini vurgulayan Şener, ishalin, vücuttan su ve tuz kaybedilmesi dolayısıyla beslenme bozukluğuna neden olduğunu bildirdi. Şener, İshalli bir kişi açlık hissetmeyebilir. Eğer anneler yanlış uygulama olarak ishalli çocuğu beslemezlerse çocukta beslenme bozukluğu gelişebilir. Bu nedenle her ishalli hasta mutlaka aile hekimine başvurmalı. Başta ishal durdurucu ilaçlar olmak üzere hiç bir ilaç hekim tavsiyesi olmadan kullanılmamalı açıklamasında bulundu.
     İshalli hastalıkların çoğunun basit önlemlerle ve hastaneye yatırılmaya gerek kalmaksızın, evde tedavi edilebildiğini kaydeden Şener, tedavinin ana amacının vücuttan kaybedilen sıvının yerine konması olduğunu belirtti. Şener, bu amaçla, sanılanın aksine ishalli çocuğa her zamankinden daha çok su ve sulu gıdalar verilmesi, çocuk emziriliyorsa emzirmeye devam edilmesi gerektiğine dikkat çekti.
     Ağız yoluyla bulaşan ishalin, önlenebilen bir hastalık olduğunu hatırlatan Şener, ishalden korunmak için bebeklere ilk altı ay sadece anne sütü verilmesi, çocukların yaşına uygun yeterli ve dengeli beslenmesi, meyve ve sebzelerin tüketilmeden önce iyice yıkanması, temiz içme suyu kullanılması, ellerin yemekten önce ve tuvaletten sonra mutlaka sabunla yıkanması uyarılarında bulundu.
     İshalli hastalıkların, anne ve babalar tarafından ciddiye alınmasını tavsiye eden Şener, özellikle çocukların vakit kaybedilmeden bir sağlık kuruluşuna götürülmesi, verilen tedavi ve önerilerin dikkatli bir şekilde uygulanması gerektiğinin altını çizdi.
    
     Muhabir: Tuba Karahan
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber Ağızdan Sıvı Tedavisi Haftası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER