AGÜ Mimarlık Buluşmaları

AGÜ Mimarlık Buluşmaları


KAYSERİ (A.A) - Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) Mimarlık Fakültesi tarafından düzenlenen ve Türkiyeden ve dünyadan önemli mimarlarının davet edildiği Mimarlık Buluşmaları etkinliğinin dördüncüsü düzenlendi
     AGÜ Mimarlık Fakültesinin organize ettiği Mimarlık Buluşmalarının dördüncüsü Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonunda gerçekleştirildi.
     Abdulllah Gül Üniversitesini ziyaret eden Kanada McGill Üniversitesinden Ukrayna asıllı Prof. Dr. Radoslav Zuk, (Music in Architecture) Mimarlıkta Musiki adlı İngilizce sunum yaptı.
     Prof. Dr. Zuk, mimarideki yapısal oranların önemi ve bu oranların musiki açısından taşıdığı önemi vurgulayıp, Tarih boyunca müzikteki duraklamalar, tonlar ve armoninin birçok mimar ve kuramcının dikkatini çekti. Bu konu üzerinde ilkçağdan beri çalışmalar yapıldı. Geçmişi Rönerans-a kadar dayanan mimari tasarımın günümüzde hala uygulanır oldu diye konuştu.
     Prof. Dr. Zuk, Palladio, kendine özgü klasik stili ile, üniversite türünden büyük boyutlu eserlerin meydana gelmesine imkan sağlamıştır. Mimarlık sanatında bu Palladianismus hareketi, 19. yüzyıl sonlarına kadar, batının hemen her yerini ve özellikle Fransa-yı ve Almanya-yı geniş ölçüde etkisi altına almıştır. Rönesans-ta, klasik mimarının en önde gelen özelliklerinden birinin oransal değerler taşıması olduğu düşünülüyordu ve Palladio-nun villalarında da görüldüğü gibi, oranlar ve geometri tasarımda açıkça fark ediliyordu. Bu ilişki kulağımız, gözümüz ve zihnimiz arasında sürekli bir gidiş gelişle kıyaslanır. Tüm kurallarımızı bir oran sistemi ile sonlandırmaya çalışıyoruz diye konuştu.
     Konuşmalarının ardından AGÜ Rektörü Prof. Dr. Musa Hakan Asyalı, Prof. Dr. Zuka plaket takdim etti.
    
     Muhabir: Mustafa Demircioğlu
     Yayıncı: İsmail İçer
<< Önceki Haber AGÜ Mimarlık Buluşmaları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER