AGÜ Mimarlık Buluşmaları

AGÜ Mimarlık Buluşmaları -YTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ünal: Küresel ısınma ve insan eliyle gelişen afetler kültürel mirası tehdit ediyor


KAYSERİ (A.A) - Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeynep Gül Ünal, Küresel ısınma ve insan eliyle gelişen afetler kültürel mirası tehdit ediyor dedi.
     Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) Mimarlık Fakültesince Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonunda düzenlenen AGÜ Mimarlık Buluşmaları toplantısına katılan Ünal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle son 10 yılda meydana gelen afetlerin insan yerleşimlerini çok daha fazla etkilediğini söyledi.
     İklim olayları ve çatışmaların insan yerleşimini olumsuz etkilediğine, bunun sonucu olarak da kültürel mirasın tehdit altında kaldığına dikkati çeken Ünal, şunları kaydetti:
     Küresel ısınma ve insan eliyle gelişen afetler kültürel mirası tehdit ediyor. Özellikle küresel ısınmaya bağlı olarak su rejimlerinde değişiklikler oluyor. Sellerin sayısında ciddi artışlar oluyor. Bunun yanında nüfusun artışı ile birlikte normalde doğa olayları kendi dinamikleri içinde gelişirken, yerleşimin sel yataklarına doğru artmasıyla risk altında olmayan topluluklar risk altına giriyorlar. Yine suyun azalmasıyla birlikte, kuraklıkların artması sonucu göçler başlıyor. Genelde de geleneksel dokudaki yerleşimlerin terk edilmesiyle birlikte geleneksel dokular zarar görüyor. Onun dışında bu dönem özellikle Mali ve Suriyede çatışmalar sırasında çok sayıda kültürel miras, ya özellikle hedef alınarak yok edildi ya da doğal çatışma şartlarından fiziki olarak etkilendi.
     Ünal, UNESCOnun tarihi yapılardaki bozulmaları yakından takip ettiğini ve Uluslararası Anıtlar Sitler Konseyi Risklere Hazırlık Komitesinin de katkı verdiği bir çalışmanın sürdüğünü belirterek, şöyle devam etti:
     Çözüm önerisi olarak özellikle afetlerin öncesinde risk azaltma çalışmalarına, ülke bazındaki genel risk azaltma çalışmalarının içine katılarak devam edilmesi gerekiyor. Çünkü birçok afet bölgesinde aslında tarihi doku bizim için de örnek teşkil ediyor. Çünkü yüz yıllardır birçok afetten hayatta kalarak çıkıyorlar ve bundan kaynaklanan afetle birlikte yaşama geleneği var. Bunun özellikle takip edilmesi bizim için büyük önem taşıyor. Diğer yandan, risk azaltma çalışmaları da bu afet döngüsü içinde büyük oranda kapasite artırımına olanak sağlıyor. Bu, yapıları kullanan, içinde yaşayan insanların da hem hayat kalitesini yükseltiyor, hem de afetler karşısında incinebilirliklerini azaltıyor.
     Hasar gören yapılarla ilgili sayısal bir veri çıkartılamadığını vurgulayan Ünal, insan eliyle meydana gelen afetlerde afet bitene kadar olay yerine girmenin ve envanter çalışması yapmanın mümkün olmadığını sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Musa Özyürek / İsmail İçer
     Yayıncı: Ahmet Kayır
<< Önceki Haber AGÜ Mimarlık Buluşmaları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER