Akçakaleye top mermisinin düşmesi

Akçakaleye top mermisinin düşmesi -Vali Celalettin Güvenç, 110 kişilik BTSO heyetiyle patlamanın meydana geldiği Akçakalede temaslarda bulundu -Vali Güvenç: (Akçakaledeki patlama) Evvelki gece neler yapıldığını bu memleket biliyo


ŞANLIURFA (A.A) - Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Akçakalede meydana gelen patlamaya ilişkin, Evvelki gece neler yapıldığını bu memleket biliyor. O bombayı atanların başına neler geldiğini Akçakaleli çok iyi biliyor dedi.
     Güvenç, 110 kişilik Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) heyetiyle patlamanın meydana geldiği Akçakale ilçesinde temaslarda bulundu. Güvenç, Hükümet Konağı önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, 30 bin nüfuslu Akçakale ilçesinin ne kadar sakin olduğunu herkesin gördüğünü ifade etti.
     Bazı sözlerinin yanlış anlaşıldığını dile getiren Güvenç, şunları kaydetti:
     Maalesef ya yanlış anlaşılıyor ya da yanlış aksettiriliyor. Bu ülkenin maruz kaldığı olay bırakın barış döneminde, savaş döneminde bile sivil hedefler vurulmamıştır. Böyle ahlaksız bir olayla karşı karşıya geliyoruz. Bu yorumlanacağına Vali şunu dedi, Kaymakam bunu dedi muhabbeti yapılıyor. Haksız ve yanlış şeyler. Eğer aydınsa, aydın namusunun, şerefinin gereğini yerine getirmesi gerekir. Sivil hedef vurulmaz. Savaşta bile vurulmazken böyle bir şey yaşandı. Bundan önceki gelenlerde de angajman kuralları gereği Türkiye Cumhuriyeti gereğini yaptı. Hem karşıya nota verildi hem atış yapıldı. Şimdi mikrofonu uzatıyorsunuz konuş diyorsunuz, konuştuktan sonra laflar alınıyor başka yerlere götürülüyor.
    
     -Maalesef kural tanımaz, insanlık dışı komşuyla karşı karşıyayız
    
     Herkesin görevinin başında halkıyla bütünleşmiş durumda olduğunu anlatan Güvenç, Elimizden geleni yapıyoruz. Ama maalesef kural tanımaz insanlık dışı komşuyla karşı karşıyayız. Savaşta olmayacak şekilde sivil halkın üzerine bomba attı. Buna karşı yine gereken yapıldı. Evvelki gece neler yapıldığını bu memleket biliyor. O bombayı atanların başına neler geldiğini Akçakaleli çok iyi biliyor. Olağan, olmaması gereken bir durumla karşılaştık. Angajman kuralları gereği uyarılar yapıldı, atış yapıldı. Biz akıllarını başına alacağını, savaşta bile olmayacak şekilde sivil hedefleri vurmayacaklarını düşünüyorduk. Böyle bir şey yaptılar. Cevabını da aldılar. Ciddi şekilde aldılar. Umarım akıllanırlar, umarım böyle işlere tevessül etmezler. Biz bu sorunları aşarız ama ciddi şekilde karşı tarafın aymazlığı var. Düşmanlığı var. Panik halinde sivil hedeflere bile atış yapmışlar diye konuştu.
     Güvenç, gerekli çalışmaların yapıldığını, birinci ve ikinci bölgeden taşınmak isteyenlere gerekli yardımın yapılacağını kaydetti.
     Medyamızın yayınlarına rağmen Akçakale son derece sakin diyen Güvenç, Ciddi bir sıkıntıyla karşı karşıya kaldık. Ama bunu aşmanın yolu da sağduyudur. Sırt sırta vermektir, soğukkanlı olmaktır benim de söylediğim buydu zaten dedi.
     30 bin nüfuslu bir ilçenin boşaltılmasının söz konusu olmadığını vurgulayan Güvenç, sözlerini şöyle tamamladı:
     Halkımız da bunu arzu etmez. Dikkatli ve tedbirli olacağız. Karşı tarafın ne kadar sorumsuz olduğunu bileceğiz. Hadleri bildirilmiştir. İnanıyorum ki bir daha böyle bir şeye cesaret edemezler. Etmemelerini umuyorum. Ederlerse Türkiye Cumhuriyetinden gerekli cevabı alırlar, tezkere Meclisten geçti zaten.
    
     -Hayat normale döndü-
    
     Akçakale Belediye Başkanı Abdülhakim Ayhan ise ilçede hayatın normale döndüğünü belirtti. Esnafın işinin başında olduğunu ifade eden Ayhan, Önceki gün 5 canımızı kaybettik. Ondan sonra halkımız ister istemez bir tedirginlik yaşadı. Tedbirli olmaya başladı. Allaha şükür şu anda hayat normale döndü. Eskisi gibi yaşamaya başladı. Esnaf iş yerini açmış durumda. Sadece eğitimle ilgili sıkıntımız var. 3 haftadır öğrencilerimiz okula gitmiyordu ama Pazartesi günü itibarıyla öğrencilerimiz sınıfta olacaklar. Kaymakam Beyle görüştük böyle bir karar aldık. Hırsızlık iddiaları doğru değil. Kulaktan duyma bir şey. Kesinlikle böyle bir şey yok. Burada evini boşaltan kimse de yok. Onun haricinde hayat normale dönüyor diye konuştu.
     BTSO Meclis Başkanı İlhan Parseker de iş gezisi kapsamında Şanlıurfaya geldiklerini ve Akçakalede yaşanan üzücü hadise üzerine başsağlığı için ilçeyi ziyaret ettiklerini söyledi.
     Akçakalenin televizyonlarda görüldüğü gibi olmadığına dikkati çeken Parseker, Gerçekten sakin bir gün yaşıyor. Bir daha böyle hadiseler cereyan etmesin ki batıdaki iş adamlarımızın bu bölgelere yatırım yapmalarına imkan olsun. Çünkü bu bölgenin batıdan görünüşü oldukça karmaşık. Ama burası gerçekten çok sakin. Devletimiz her zaman olduğu gibi kararlıdır. Bu topraklarda bin yıl adaletle yönetmiş bir devlet geleneğimiz var dedi.
     Vali Güvenç ile Bursa heyeti daha sonra esnafa geçmiş olsun ziyaretinde bulundu. Heyet, ardından sınırın sıfır noktasında bulunan Akçakale Belediyesine ait Makine Atölyesinde çay içti.
    
     Muhabir: Ahmet Caner Baysal-Orhan Çiçek / Mehmet Güldaş
     Yayıncı: İsmail Fidan / Erdem Gültekin
<< Önceki Haber Akçakaleye top mermisinin düşmesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER