Akgöl yeniden doğaya kazandırılacak

Akgöl yeniden doğaya kazandırılacak


KONYA (A.A) - Küresel ısınma ve iklim değişiklikleri nedeniyle Akgölde oluşan olumsuzlukların giderilmesi için yetkililer harekete geçti.
     Ereğli Doğa Koruma ve Milli Parklar Mühendisi Asım Niyazoğlu, AA muhabirine açıklamada, bir zamanlar 24 bin hektar sulak alana sahip olan Akgölün son yıllarda yaşanılan küresel ısınma ve kuraklık sonucunda 2 bin 500 ile 3 bin hektarlık sulak alana kadar düştüğünü ifade etti.
     Yetkililerin duruma duyarsız kalmadığını söyleyen Niyazoğlu, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ve Orman ve Su İşleri Genel Müdürlüğünün çalışmalara başladığını belirtti.
     Yaz döneminde su havzasını besleyen kaynakların kesintiye uğramasının gölü kurumaya maruz bıraktığını dile getiren Niyazoğlu, göl için yapılan çalışmaların hayata geçmesiyle birlikte hem ekolojik dengenin korunacağını hem de göçmen kuşların daha iyi bir ortamda çoğalabileceğini söyledi.
     Akgölün doğaya yeniden kazandırılması noktasında ilk olarak havzaya bir kuş gözlem evi yapıldığını anlatan Niyazoğlu, 2013 yılı içerisinde besler suların kesintiye uğramaması için 12 kilometrelik kapalı sistemle göle ulaştırılacağını ve su kaybının engellenmesi için sahada setleme çalışmalarının yapılacağını kaydetti.
     Kapalı sistemin ve setleme çalışmalarının ihale sürecinin hemen ardından başlatılacağını ifade eden Niyazoğlu, bu işlerin bitmesinin ardından Akgölün ivriz barajından verilecek 3 milyon metreküp su ile yeniden hayat bulacağını sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Hasan Hüseyin Alemdar
     Yayıncı: Rıfat Yerlikaya
<< Önceki Haber Akgöl yeniden doğaya kazandırılacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER