Ali Urasın vefatı

Ali Urasın vefatı -Türk sporu ve Galatasarayın acı kaybı -89 yaşında hayatını kaybeden Ali Uras, 1979-1986 yılları arasında 2 dönem Galatasaray Kulübü Başkanlığı yaptı -Uras, 23 Aralık 1986-21 Ağustos 1987 dönemleri arasında i


İSTANBUL (A.A) - Galatasaray Kulübü ve Türkiye Futbol Federasyonunun (TFF) eski başkanlarından, eski milli basketbolcu Prof. Dr. Ali Uras, 89 yaşında hayatını kaybetti.
     14 Mayıs 1923 tarihinde Sinopta dünyaya gelen Ali Uras, ilkokulu Sinopta bitirdikten sonra İstanbula gelip ortaöğrenimi Kabataş Lisesinde tamamladı. 1942 yılında girdiği Tıp Fakültesinden 1947 yılında tıp doktoru olarak mezun olan Ali Uras, daha sonra genel cerrahide profesörlük mertebesine kadar yükseldi.
    
     -Basketbolda 49 kez milli formayı giydi-
    
     Türk sporuna oyuncu ve yönetici olarak uzun yıllar hizmet eden Ali Uras, basketbolcu olarak ise Galatasaray ve Milli Takımda uzun yıllar görev yaptı.
     Basketbola 1940 yılında Kabataş Lisesinde başlayan Uras, 1942 yılında Galatasaray forması giymeye başladı. Uras, 1954 yılında sarı-kırmızılı forma altında basketbolu bıraktı. 1947 yılında Yunanistana karşı oynanan maçta ilk kez Milli Takım formasını giymeye başlayan, 1952 yılında ise Helsinkide gerçekleştirilen Olimpiyat Oyunlarında ilk kez mücadele eden A Milli Basketbol Takımı kadrosu içinde yer alan Uras, toplam 49 kez milli formayı terletti.
    
     -İki dönem Galatasaray başkanlığı yaptı-
    
     Basketbolu bırakmasının ardından iki yıl süre ile ABDde yaşayan Uras, yurda dönüşünün ardından ilk kez başkan seçildiği 1979 yılına kadar 5 kez Galatasaray Kulübü yönetim kurullarında görev aldı ve 2 dönem başkanlık yaptı.
     27 Ocak 1979 tarihindeki Galatasaray kongresinde başkan adayı olarak bulunan Ali Uras, kongre sonucunda diğer başkan adayı Suphi Baturu 341e karşı 245 oyla geride bırakarak Galatasaray Spor Kulübünün başkanı oldu.
    
     -Floryayı tesis haline getirdi-
    
     Ali Uras, Galatasarayın Florya Tesislerini modernleştirerek, basketbol ve voleybol şubelerine ağırlık verirken, bölgeyi, üzerinde futbol, voleybol, basketbol sahaları ve yatak odaları, soyunma, antrenör ve teknik direktör odaları, oyun ve yemek salonları olan tesis haline getirdi.
     Bundan başka, mevcut sahanın genişletilmesi ve yandaki diğer boş arazinin istimlak edilerek tesislere eklenmesi için, Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü ile bir sözleşme imzaladı.
     27 Ocak 1979da Galatasaray Kulübü Başkanlığına seçilen Prof. Dr. Ali Uras, Ali Sami Yen Stadında bulunan kulüp lokalini Hasnun Galipe taşıdı.
    
     -Jupp Derwalli Türkiyeye getirdi-
    
     Nisan 1984te Semih Haznedaroğlunu 4 oyla geçerek ikinci kez Galatasaraya başkan seçilen Ali Uras, bu görevini 2 yıl sürdürdü. Uras yönetimindeki Galatasarayda takımın başına da dönemin en ünlü teknik adamlarından biri kabul edilen Jupp Derwall getirildi.
     Ali Urasın başkanlığı döneminde Galatasaray, futbolda 2 Türkiye Kupası, Cumhurbaşkanlığı Kupası ve Başbakanlık Kupasını müzesine götürdü.
     Ali Uras, 1986daki seçimlerde aday olmadı ve görevi Ali Tanrıyara devretti.
    
     -TFF Başkanlığı da yaptı-
    
     Ali Uras, 23 Aralık 1986-21 Ağustos 1987 dönemleri arasında ise kısa bir dönem Türkiye Futbol Federasyonu Başkanlığı görevini de yürüttü.
     İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahi Bölüm Başkanlığı görevini de yürüten Prof. Dr. Ali Uras, evli ve 5 çocuk babasıydı.
     (ES-ÇET-KAF)
<< Önceki Haber Ali Urasın vefatı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER