Anavarza Antik Kentinin

Anavarza Antik Kentinin surları depremde zarar gördü


ADANA (A.A) - Kozan ilçesinde meydana gelen depremlerin Anavarza Antik Kenti ve Kalesini çevreleyen tarihi surlara zarar verdiği ortaya çıktı.
     Anavarza Köyü Muhtarı Feridun Eroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 30 Aralıkta meydana gelen ve merkez üssü Kızıllar köyü olan 4.0 büyüklüğündeki deprem ve ardından gelen en büyüğü 3,4 şiddetindeki 9 artçı sarsıntının Anavarza Antik Kenti ve Kalesini çevreleyen tarihi surlarda yıkıma sebep olduğunu belirtti.
     Tarihi kenti çevreleyen sur üzerinde 5 giriş kapısı bulunduğunu, kaleyi karşıdan gören kuzey kapısının yanındaki surların sarsıntılar sonrası yıkıldığını ifade eden Eroğlu, Adana Müze Müdürlüğüne bilgi verdiklerini kaydetti.
     Surlarda meydana gelen göçüğün can ve mal kaybına sebep olmadığına sevindiklerini, ancak tarihi surların zarar görmesinden dolayı üzüntü duyduklarını dile getiren Eroğlu, şunları söyledi:
     Büyüklerimiz, bugün, parça parça ayakta kalmış olan surların geçmişte tamamının sağlam olduğunu ve bir uçtan diğer ucuna kadar üzerinde yürüdüklerini anlatırlardı. 1945 depreminde surlarda önemli gedikler oluşmuş, 1998 Ceyhan depreminde bu gedikler çoğaldı. Devam eden küçük çaplı depremlerle de ayakta kalmayı başaran surlar yıkılıyor. Turizm merkezi haline getirilmeye çalışılan Anavarza Antik Kentinin ayakta kalan en önemli yapıları olan surlara sahip çıkılmalıdır. Kültür ve Turizm Bakanlığınca bu yıl tekrar başlatılacak resmi kazıların yanında ayakta kalan bu surlar için de koruyucu önlemler alınması gerekiyor.
     Yıkılan surların yakınında evi bulunan Süleyman Gezici de pazar günü saat 21.00 sıralarında evinde televizyon izlediği sırada bir gürültü işittiğini ve dışarı çıktığında surların yıkıldığını gördüğünü anlattı.
     Adana Müze Müdürlüğü yetkilileri de konuyla ilgili inceleme başlatıldığını bildirdi.
    
     Muhabir: Volkan Varan
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber Anavarza Antik Kentinin Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER