ANKAnın seri üretimi gelecek yıl başlayacak

ANKAnın seri üretimi gelecek yıl başlayacak -Milli Savunma Bakanlığı Savunma Sanayisi Müsteşarı Bayar: Önümüzdeki yıl ANKAların seri üretimi başlayacak -Göktürk2 Ar-Ge uydumuzun bu yıl 19 Aralıkta uzaya fırlatılması yapılacak


KIRIKKALE (A.A) - Emrah Yaşar - Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Savunma Sanayisi Müsteşarı Murad Bayar, Önümüzdeki yıl ANKAların seri üretimi başlayacak dedi.
     Bayar, AA muhabirine, insansız hava araçlarının terörle mücadelede büyük öneme sahip olduğunu, bunun, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) gücünü çok daha etkin kullanmasını sağlayan yeni bir teknoloji olduğunu söyledi.
     İnsansız hava aracı kullanımının, Türkiyede olduğu gibi dünyanın diğer ülkelerinde de yeni gelişmekte olduğunu belirten Bayar, şöyle devam etti:
     Bugün kullanımımızda olan hava araçları var. Silahlı Kuvvetlerimiz bunların kullanımında çok büyük bir etkinlik kazandı. Tabi ki aslında arzumuz kendi sanayimizin ürettiği, geliştirdiği araçları kullanıma vermek. Burada da ilk ürünlerimiz ortaya çıkmaya başladı. İlk ANKA aracımızın prototipleri imal edildi ve uçuş testlerine devam ediyor. Bu yıl içinde hedefimiz, bunun geliştirme çalışmasını tamamlayıp üretim aşamasına geçmek. Hala bu hedefi muhafaza ediyoruz.
     Bayar, savunma sanayisinde, özellikle havacılık projelerindeki ciddi gelişmelerin, programlarda birtakım riskleri barındırdığına dikkati çekerek, geçen ay bir insansız hava aracının kazada kırıma uğradığını hatırlattı.
     Kazayla ilgili teknik incelemenin yapıldığını ve nedenlerinin belirlendiğini anlatan Bayar, bundan sonrası için düzeltici önlemler aldıklarını ifade etti.
     Bayar, 4 insansız hava aracıyla ilgili uçuş testlerinin sürdüğü bilgisini vererek, Bunun akabinde de seri üretim onayını vereceğiz ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞde (TAI) bu uçakların seri üretimi başlayacak. Ancak bunların hizmete girmesi önümüzdeki yılın sonunu bulacak. Yani önümüzdeki yıl içinde bunun üretimini tamamlıyor olacağız diye konuştu.
     Taktik insansız hava araçları kategorisinde iki projeyi, iki özel sektör kuruluşu aracılığıyla yürüttükleri bilgisini veren Bayar, bunların üretiminin gelecek yıl tamamlanacağını ve TSKya teslim edileceğini dile getirdi.
     Bayar, ANKAların seri üretimiyle ilgili önemli gelişmeler yaşandığına dikkati çekerek, Önümüzdeki yıl ANKAların seri üretimi başlayacak ifadesini kullandı.
    
     -Göktürk uydusu 2014 yılında uzaya fırlatılacak-
    
     Savunma sanayisinin öncelikli hedeflerinin, insansız hava araçları ve ATAK adlı helikopterin kullanıma alınması olduğunu bildiren Bayar, bu iki hedefin çok önemli olduğunu anlattı.
     ATAK helikopterin üretimine başlandığını ve TAIde ilk ürünlerin test denemelerine devam edildiğini ifade eden Bayar, şöyle konuştu:
     Önümüzdeki yıl ATAK helikopterlerimiz de Kara Kuvvetlerinin kullanıma alınmış olacak. Bunun dışında Göktürk uydumuzun son montaj ve testlerini gelecek yıl yapıyor olacağız. O da 2014te uzaya fırlatılacak. Göktürk2 Ar-Ge uydumuzun bu yıl 19 Aralıkta uzaya fırlatılması yapılacak. Sosyal havacılık projelerinde Hürkuş eğitim uçağımızın uçuşlarına önümüzdeki yıl başlayacağız. Artık uçuş testlerine, uçuş denemelerine başlamış bir uçağımız olacak. Yani 2013 yılından temel beklentilerimiz havacılık alanında. Ama tabi ki, Altay tankımızın atış testlerini aralıktan itibaren yapıyor olacağız. Altay tankı, önümüzdeki yıl çok yoğun bir test programından geçecek. Seri üretimine ilişkin planlamalarına başlayacağız.
    
     -Son 10 yıldaki yatırımların meyveleri 2013te toplanacak-
    
     Bayar, Milgem adlı geminin ilkini Deniz Kuvvetlerine teslim ettiklerini anımsatarak, ikincisini gelecek yıl teslim edeceklerini, kalan 6 geminin özel sektör tarafından üretilmesi amacıyla gelecek ay İcra Komitesinde karar almayı hedeflediklerini dile getirdi.
     Gelecek yılın denizcilik, kara araçları ve havacılık alanlarında son 10 yıllık dönemde başlatılan projelerin meyvelerinin toplanacağı bir yıl olmasını temenni eden Bayar, şunları kaydetti:
     Dünyadaki hedefimiz, hükümetimizin 2023 vizyonu çerçevesinde bu alandaki en iyi 10 ülke arasına girmek. Şimdi bazı kategorilere baktığımızda aslında bugün bile oradayız denilebilir. Kendi teknolojisiyle savaş gemisi imal eden dünyadaki ilk 10 ülke arasındayız. Tankımızı yaptığımızda ve seri üretime geçtiğimizde yine orada da dünyadaki ilk 10 ülke arasında olacağız. Atak helikopterini yaptığımızda 3-4 ülke arasında, insansız hava aracımızı kullanıma verdiğimizde dünyadaki 3-4 ülke arasında olacağız. Dolayısıyla bunlar artık ciddi silah sistemlerinde ulaştığımız aşamalar oluyor. Savunma ve havacılık sanayisinde geçen yıl toplam ciromuz 4,5 milyar dolara ulaştı. Bunun hızla artacağını görmekteyiz. Hedefimiz, Türkiyenin dünyada savunma sanayisi alanında ilk 10 ülke arasına 2023ten önce girmesini sağlamak.
    
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber ANKAnın seri üretimi gelecek yıl başlayacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER