Antalya Akdeniz İş Fırsatları Zirvesi

Antalya Akdeniz İş Fırsatları Zirvesi -Antalya Vali Yardımcısı Cevheroğlu: -"Türkiye her yıl 800 bin kişiye iş bulmak zorunda. Bu bizim için bir memleket meselesi" -Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Akaydın: -"İşsizlik oranının


ANTALYA (A.A) - İş verenlerle iş arayanları buluşturan Antalya Akdeniz İş Fırsatları Zirvesi, başladı.
     Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, Akdeniz Üniversitesi Girişimcilik ve İş Geliştirme Araştırma ve Uygulama Merkezi, Büyükşehir Belediyesi, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), Antalya Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği (AESOB), İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve il Özel İdaresi tarafından ortaklaşa düzenlenen Antalya Akdeniz İş Fırsatları Zirvesinin açılış töreni, Cam Piramit Kongre ve Fuar Merkezinde yapıldı.
     Törende konuşan Antalya Vali Yardımcısı Halil Serdar Cevheroğlu, işsizliğin ulusal bir sorun olduğunu söyledi. İşsizlik konusunda herkesin bir şey yapmak zorunda olduğunu vurgulayan Cevheroğlu, işsiz insanların "mutsuz insanlar" olduğuna işaret etti.
     "İşsiz" denilince akla sadece üniversite mezunlarının geldiğini anlatan Cevheroğlu, şöyle konuştu:
     "Ama belli meslek gruplarını ihmal ediyoruz. En önemlisi engelliler. Kurumlar engellileri işe almak konusunda yeterince istekli değiller. Eski mahkumlar. İnsanlar bir şekilde kader mahkumu olabilir, çıktıktan sonra onun da istihdam edilmesi lazım, hayat boyu cezasını çekemez insan. Şiddet mağduru kadınlar. Bunlara iş bulmamız gerekmektedir. İşsizlik belli grubun sorunu değil. Türkiyenin önündeki en önemli sorunlardan birisi işsizlik. Türkiye her yıl 800 bin kişiye iş bulmak zorunda. Bu, bizim için bir memleket meselesi."
    
     -"İşsizlik oranına inanmıyorum"-
    
     Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, işsizliğin global bir sorun olduğuna işaret etti. 2008 dünya ekonomik krizinden sonra gelişmiş ülkelerin dahi işsizlik sorunuyla karşı karşıya geldiğine dikkati çeken Akaydın, Türkiyedeki işsizlik oranının da geçen hafta yüzde 10,6 açıklandığını hatırlattı.
     Bu rakama inanmadığını belirten Akaydın, sözlerini şöyle sürdürdü:
     "İşsizlik oranının asgari bunun iki katı olduğunu düşünüyorum. Nereden biliyorum- Belediye başkanı olarak 4 yıldır bana gelen en büyük talep, iş. En çok üzüldüğüm konu, eğitilmiş insan işsizliği. Yani yüksekokul diploması var, biz üniversitelerde yetiştiriyoruz, çocuk işsiz. Buna hiçbir vicdan dayanmaz. Bunun sorumluluğu önce Milli Eğitim Bakanında, sonra YÖK başkanında, sonra da hükümette. Ama diyeceksiniz ki (Dünyada bundan nasibini almayan ülke kaldı mı-), yok. Portekiz, İspanya işsizlikte bizimle yarışabilir durumdalar. 10 yıldır istihdam sorununa öncelikle çare üretmesi gereken kesimler oturacaklar, bir acil eylem planı yapacaklar, stratejik bir eğitim planı yapacaklar. Bunu tartışacaklar. Çok güzel sonuçlara ulaşacaklarını düşünüyorum."
     Akaydın, belediye bünyesinde kurulan istihdam ofisinde 4 yılda 30 bin müracaatın 11 binine iş imkanı sağlandığını bildirdi. Bu rakamın önemli bir bölümünün özel sektörde olduğuna dikkati çeken Akaydın, meslek edindirme kurs merkezleri sayısını da 11e çıkardıklarını anlattı. Akaydın, 760 özel kurs tipinde, 4 yıl içinde, çoğu kadın 63 bin kişiye eğitim imkanı verdiklerini söyledi.
    
     -"556 bin işsiz işe yerleştirildi"-
    
     Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) İşsizlik Sigortası Daire Başkanı Fatma Demir, kurumda istihdam kapasitesinin artırılması için önemli çalışmalar yürüttüklerini anlattı. İş Fırsatları Zirvesinin de bunlardan olduğuna değinen Demir, 2012 yılında 78 ilde bu zirveleri düzenlediklerini kaydetti.
     Bu yıl tüm illerde aynı zirveyi düzenlemeyi hedeflediklerini belirten Demir, şöyle konuştu:
     "İŞKUR olarak 2012de 27 bin istihdam kursu açtık. Bu kurslara 464 bin vatandaşımız katıldı. 2013 yılında da bu kursları açmaya devam edeceğiz. İşe yerleştirme faaliyetleri kapsamında geçen yıl 556 bin işsizimizi işe yerleştirdik. 2013te hedefimiz, özel sektörde 600 bin. İşsizlik sigortası kapsamında yaptığımız işlemlerde de yaklaşık 609 bin başvurunun 370 binine işsizlik ödeneği bağlayarak belirli bir süre gelir desteği sağladık. Kuruma kayıtlı işsiz ve iş arayanlara daha iyi hizmet vermek amacıyla da geçen yıl toplam 3 bin 900 iş ve meslek danışmanı istihdam ettik. Bunlarla hizmet kalitemizi artırmayı hedefliyoruz. Geçen yıl 767 bin işsiz de iş ve meslek danışmanlarımızla bire bir görüştü. Aynı zamanda danışmanlarımız 151 bin iş yerini ziyaret etti. İş ve meslek danışmanlarımızın işsizlere yaptığı danışmanlık hizmetini bu yıl 1 milyon kişiye çıkarmayı hedefliyoruz."
    
     -"Halk için varız"-
    
     Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, üniversitelerin Türk insanının alın teriyle, refah düzeyini yükseltmek, topluma katma değer sağlamak maksadıyla kurulmuş kurumlar olduğunu söyledi.
     Halkı son derece önemsediklerini, halk için var olduklarını ifade eden Kurtcephe, "Akdeniz Üniversitesi, ürettiği teknoloji, ürünlerle Türkiyedeki teknokentler arasında bakanlık tarafından birinciliği ilan edilen bir üniversite konumundadır. Tarımın önemli merkezlerinden Antalyada yetiştirdiği nitelikli elemanlar, kurduğu bölümler, yaptığı araştırmalar ve ortaya koyduğu ürünlerle insanımıza hizmet etmenin mutluluğunu yaşamaktadır" dedi.
     Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, Türkiyede genç işsizliğin yüzde 22,5 seviyelerinde olduğunu vurguladı. Antalyadaki genç işsizlik oranının 20-24 yaş arasında yüzde 27ye çıktığını belirten Budak, bu tür etkinliklerin işsizlikle mücadele açısından önemli olduğunu söyledi.
     Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Abdullah Sevimçok, iş gücünde kadınların düşük oranlarda temsil edildiğine işaret etti.
     Türkiyedeki çalışma yaşındaki 24 milyon kadından 6 milyonunun istihdam edilebildiğine değinen Sevimçok, "Bu rakam kadınlarımızın toplumdaki ekonomik ve siyasi gücünün eksik olması anlamına gelir. Halbuki Türk ekonomisinin daha yukarılara çıkarılabilmesi için kadınlarımızın tüm karar alma süreçlerinde yer alması gerekmektedir" diye konuştu.
     İş verenlerle iş arayanların bir araya geldiği Antalya Akdeniz İş Fırsatları Zirvesi, 19 Nisana kadar devam edecek.
    
     Muhabir: Güç Gönel
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Antalya Akdeniz İş Fırsatları Zirvesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER