Antalya Serbest Bölgesi geleneksel 2012 ödül

Antalya Serbest Bölgesi geleneksel 2012 ödül töreni -Antalya Valisi Altıparmak: 2012 yılı ihracat rakamlarına göre Antalyadan Çine yüzde 128, Iraka ise yüzde 109 oranında artışla ihracat yapılmıştır (Fotoğraflı


ANTALYA (A.A) - Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, Antalya Serbest Bölgesinden 2012 yılında Çine yüzde 128, Iraka ise yüzde 109 artışla ihracat gerçekleştirildiğini bildirdi.
     Antalya Serbest Bölgesi (ASBAŞ) geleneksel 2012 yılı ödül töreni yapıldı. Rixos Downtown Hotelde düzenlenen törene Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, AK Parti Antalya Milletvekili Gökçen Enç, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, AK Parti İl Başkanı Mustafa Köse ile çok sayıda davetli katıldı.
     Törende konuşan Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, Antalyanın Türkiyede ve dünyada itibarını artıran önemli alanlardan birinin Antalya Serbest Bölgesi olduğunu söyledi. Avrupa ülkelerinin kriz yaşadığı bir dönemde krizin etkilerinin Türkiyede hissedilmediğini özellikle Antalyada hiçbir belirti görülmediğini ifade eden Altıparmak, Türkiyede ihracatını en fazla artıran illerin başında yüzde 17.37 oranıyla Antalyanın geldiğini belirtti.
     2012 yılı ihracat rakamlarına göre Antalyadan Çine yüzde 128, Iraka ise yüzde 109 oranında artışla ihracatın yapılmıştır diyen Altıparmak, Antalyada kapanan işyerleri sayısında artış olduğu yönündeki duyumları üzerine yaptırdığı bir incelemede, kapanmalar bir yana, 2012 yılında Antalyada yeni kayıt yaptırarak iş yeri açan kişi sayısının 11 bin 614 olarak artış gösterdiğinin ortaya çıktığını ifade etti.
     Antalyanın iş dünyası başta olmak üzere birçok kesim tarafından tercih edilen kent olduğunu da vurgulayan Altıparmak, tarımda iki hafta öncesine kadar yaşanan küçük sıkıntıların havaların değişmesiyle üretici lehine gelişme gösterdiğini belirtti. Altıparmak, yaşam kalitesi açısından iş dünyasının ikinci tercihi olarak Antalyayı seçtiği de belirterek, yatırım yapan il hacmi bakımından da 4. sırada yer aldıklarını vurguladı. Antalyada tarıma 60 milyon TL destek verildiğini de anlatan Altıparmak, Antalya Havalimanında 2012 yılında yolcu sayısının 25 milyonu geçtiğini kaydetti. Toplam turist sayısı bakımından ise çok az bir azalma olduğunu söyleyen Altıparmak, 81 il içinde en şanslı iller sıralamasında Antalya ilk sıralarda. Bu yatırımcı açısından şans, yaşayan açısından şans. İyi değerlendirerek 2013 hedeflerimizi buna göre yapmak lazım diye konuştu.
     Antalya Serbest Bölgesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Osman Berberoğlu da yaptığı konuşmada, Türkiye genelindeki 19 serbest bölge arasında Antalyanın önemli bir yere sahip olduğunu bildirdi. 25. yılını kutlayan Antalya Serbest Bölgesinin 23 milyar dolarlık ticaret hacmine sahip olduğunu belirten Berberoğlu, buradan yapılan ihracatın yüzde 37sinin Avrupa Birliği ülkelerine olduğunu kaydetti. 60ı yatırımcı ve 52si kiracı, makine, medikal, tarım sektörleri başta olmak üzere 112 firmanın faaliyet gösterdiğini anlatan Berberoğlu, 2012de yapılan yatırımın geçen yıla oranla yüzde 2,6 artış göstererek 750 milyon dolar olarak gerçekleştiğini açıkladı. 4 bin kişinin istihdam edildiği ASBde bölgeye yapılan yatırımlar toplamının 125 milyon dolara ulaştığını da kaydeden Berberoğlu, Antalya Serbest Bölgesinin 2015 yılı hedefinin 5 bin kişi istihdam ve 1 milyar dolar ticaret hacmi olduğuna dikkati çekti.
     Avrupa ve Rusya başta olmak üzere birçok ülkeye ihracat yapılan Antalya Serbest Bölgesinin yat üretiminde de oldukça iddialı bir merkez olduğunu belirten Berberoğlu, 2008 yılında 47 yat siparişinin alınmasına karşın 2012 yılında 13 yatın yapıldığını ifade etti. Berberoğlu, bu sayısının yatların üretim sürecinin uzaması nedeniyle düştüğünü ancak önümüzdeki yıllarda artışın giderek yükselmesinin beklendiğini vurguladı.
     Berberoğlu, Geçtiğimiz yıllarda küçük boyutlu yat siparişleri alırken, son yıllarda 30-40 metrelik mega yat talebi gelmeye başladı. Dolayısıyla bunların yapım süreleri uzayınca matematiksel olarak sayının az görülmesine neden oldu diye konuştu. ASBde 2 adet 63 metre, 1 adet 60 metre ve 1 adet de 54 metrelik çelik gövdeli yat üretimine başladıklarını da anlatan Berberoğlu, önümüzdeki günlerde büyük yat siparişlerinin artmasını beklediklerini kaydetti.
     Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın da Antalya Serbest Bölgesi alanın genişletilebilmesi için ellerinden gelen çabayı göstereceklerini söyledi.
     Yapılan konuşmaların ardından Antalya Serbest Bölgesinde 25 yıl üzeri çalışanlara, 20 yıl ve üzerinde faaliyette bulunan firmalar ile yurt dışında ödül kazanmış firmalar, 2012 yılında kendini en çok geliştiren ve yatırım yapan firmalar en yüksek ticaret hacmi yapan firma, en çevreci firma ve en yüksek istihdam yapan firma temsilcilerine ödülleri verildi.
    
     Muhabir: Hüseyin Kanber
     Yayıncı: İbrahim Uyar
<< Önceki Haber Antalya Serbest Bölgesi geleneksel 2012 ödül Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER