Arıcılar dönüş yolunda

Arıcılar dönüş yolunda -Muğlada mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı nedeniyle çeşitli bölgelerden gelen arıcılar, ağustos ve eylül aylarında bal hasadı yapamadıkları için bölgeden 2 ay geç hasat yaparak ayrılı


MUĞLA (A.A) - Durmuş Genç - Muğlada mevsim normalleri üzerinde görülen hava sıcaklığı nedeniyle çeşitli bölgelerden gelen arıcılar, ağustos ve eylül ayında bal hasadı yapamadıkları için bölgeden 2 ay geç hasat yaparak ayrılıyor.
     Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği İkinci Başkanı ve Muğla Arıcılar Birliği Başkanı Ziya Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Muğlada yaşanan kuraklığın bal üreticilerini olumsuz yönde etkilediğini, Muğlada çam balı üretiminin son yıllarda azaldığını söyledi.
     Aşırı sıcaklar ve kuraklık nedeniyle bal üreticilerinin zor günler yaşadığını belirten Şahin, Ağustos ve eylül ayında arıcılarımızın sağım yapması gereken iki sağımlık periyot kaybedildi. Özellikle 2005 yılından bu yana, küresel iklim değişiklikleri nedeniyle çam balı üretim dönemlerinde bal üretemiyoruz. Arıcılar hasat dönemi uzadığı için bölgeden geç ayrılmak zorunda kalıyor dedi.
     Türkiyedeki çam balının büyük kısmının Muğla ve ilçelerinde üretildiğine dikkati çeken Şahin, Muğlanın misafir arıcılarla 2,5 milyon kovana yataklık yaptığını kaydetti. Türkiyenin bir çok ilinden Muğlaya arıcı geldiğini belirten Şahin, özellikle Anadoluda yayla balı üretiminde sıkıntı yaşandığı dönemlerde Türkiyenin bütün arıcılarının Muğlaya geldiğini ifade etti.
     Ziya Şahin, Muğlada 5 bin 950 ailenin arıcılıkla geçimini sağladığına işaret ederek, şöyle konuştu:
     4 bin üyemizin arıcılık kayıt sisteminde 887 bin kayıtlı kovanı bulunuyor. Bunlar gezginci arıcılık yapıyorlar. Bizim buradaki arıcılarımız nasıl Anadoluya gidiyorsa, diğer illerden arıcılarımız da bizim ilimize geliyorlar. Arıcılar ağustos ve eylül ayında hiç bal alınamayınca, bu aylarda gelen arıcılar gitti ve diğer bölgelerdeki arıcılarımız eylül ayında geldiler. Bu nedenle sağım süresi uzadı. Yoksa çam balı üretimi yaklaşık 10 ay devam eder. Yani çam balı üretiminin zamanı çok uzundur. Yeter ki hava şartları uygun olsun ve arının koloni popülasyonu, dengesi yeterli olsun.
    
     -35 bin ton üretim 15 bin tona düştü-
    
     Son yıllarda arıcıların ürettikleri balları pazarlamada sıkıntı yaşadıklarını vurgulayan Şahin, 2007 yılından bu yana çam balı ihracatında düşüş yaşandığını, son yıllarda ihracat gerçekleştiremediklerini bildirdi.
     Yılda yaklaşık 35 bin ton bal üreten Muğlanın, son yıllarda 15 bin tonlara düştüğünü söyleyen Şahin, Dolayısıyla ancak ülkemizin iç ihtiyacını karşılayabiliyoruz. Bu konunun araştırılmasını istiyorum. Bu konu ile ilgili üniversitelerle yürüttüğümüz çalışmalarımız da var dedi.
     Şahin, bu yıl geçmiş yıllara oranla yaklaşık yüzde 50lik bir azalış olmasına rağmen, bal sağımına başladıklarını ifade ederek, şunları söyledi:
     Eylül ayı sonu itibariyle gelişen böcek, şu anda güzel bal veriyor. Artık hava şartlarına bakıyoruz. Bal üretimi için hava şartları ve kovan içindeki koloni kondisyonu çok önemlidir. Şu anda kovanınızda arınız varsa bal var. Muğlaya bu yıl yaklaşık 1,5 milyon kovan girdi ve Muğlanın da yerli 1 milyona yakın kovanı bulunuyor. Bölgemiz bu dönemlerde yaklaşık 8 bin kişiye yataklık yapıyor, ekmek veriyor.
    
     -Verim düşük-
    
     Sivastan Muğlanın Akyaka beldesine 470 kovan ile gelen bal üreticisi Mustafa Rençber, çam balı üretimi yapmak için Muğlaya geldiklerini ve 40 gündür Muğlada bulunduklarını söyledi. Verimin bu yılda düşük olduğuna işaret eden Rençber, Sağım yapıyoruz ama bu senede bal yok. Verim bu yıl da düşük. Beklentilerimizin yarısından bile düşük. Bizden önce gelen bir çok arkadaşımız bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle hasat yapamadan memleketlerine döndü. Biz de Bundan sonra olur ümidiyle geldik. Yaklaşık 5-6 bin lira masraf ettik ama artık toparlanmaya başladık dedi.
     Bu yıl bal sağımlarını 2 ay gecikmeli yaptıklarını ifade eden Rençber, hava şartları nedeniyle istedikleri miktarda bal elde edemediklerinden yakındı.
     Erzurumdan gelen Ahmet Yazıcı ise 30 yıldır bal üretmek için Muğlaya geldiğini, bu yıl da 30 gündür 250 kovan ile Akyakada kaldıklarını kaydetti. Geçen yıllara oranla bu yıl daha iyi bal ürettiklerini belirten Yazıcı, şunları söyledi:
     Arıcı ürettiği balın karşılığını alamıyor. Çadırlarda kalarak emek sarf ediyoruz ama zarar ediyoruz. Fakat biz yine de işimize küsmeyip bu işi yapmaya devam ediyoruz. Arıcılık bizim için bir hastalık, o yüzden bırakamıyoruz. Bu yüzden devletimizden özellikle arıcılara konaklama konusunda biraz daha destek vermesini istiyoruz.
    
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber Arıcılar dönüş yolunda Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER