Artvin Barajı Derivasyon Tüneli açılışı yapıldı

Artvin Barajı Derivasyon Tüneli açılışı yapıldı -Vali Kalkan: Yıllardır Çoruh akar, Türk bakar denilirdi ama bu baraj üzerine yapılan gerdanlıklarla ülkemizin enerji ihtiyacının önemli kısmı hidroelektrikten, Çoruh Havzasından kar


ARTVİN (A.A) - Artvin Valisi Necmettin Kalkan, Yıllardır Çoruh akar, Türk bakar denilirdi ama bu baraj üzerine yapılan gerdanlıklarla ülkemizin enerji ihtiyacının önemli kısmı hidroelektrikten, Çoruh Havzasından karşılanmış olacak dedi.
     Yusufeli ilçesinin Demirkent, Tarakçılar ve Yağcılar köylerinin sınırları içinde yer alacak Artvin Barajı inşaatının başlayabilmesi için Çoruh Nehrinin derivasyon tüneline aktarılması amacıyla düzenlenen törene, Vali Kalkanın yanı sıra Doğuş İnşaat A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Talu, Artvin Barajı Proje Müdürü Çetin Müftüoğlu, DSİ 26. Bölge Müdürü Muammer Keleş ile diğer ilgililer ve davetliler katıldı.
     Derivasyon tünelinin açılması için Proje Müdürü Müftüoğlu, telsizden, derivasyon tünelinin önünde, Çoruh Nehrinin içinde bulunan iş makinelerinin operatörlerine, Çoruh Nehrinin yönünün derivasyon içine alınması talimatını verdi.
     Proje Müdürü Müftüoğlu, burada yaptığı açıklamada, yaklaşık 1,5 yıl önce inşaatına başladıkları derivasyon tünelinin uzunluğunun 853 metre, çapının ise 11,5 metre olduğunu söyledi.
     Yeni Artvin-Yusufeli karayolunda 966 metre uzunluğunda, araçların geçişleri için modern bir tünel inşa ettiklerini belirten Müftüoğlu, Çoruh Nehrinin derivasyon tüneline alınmasıyla birlikte Artvin Barajının inşası fiilen başladı. Artvin Barajı 2015 yılında su tutarak, elektrik enerjisi üretecek dedi.
     Müftüoğlu, Artvin Barajının temelden yüksekliğinin 180 metre olduğunu ifade ederek, Baraj tamamlandığında yılda 1 milyar 26 milyon kilowat elektrik enerjisi üretecek. Barajda bin 100 işçi istihdam ediliyor diye konuştu.
    
     -Bugünden itibaren baraj inşaatı fiilen başlayacak-
    
     Vali Kalkan da derivasyon tünelinin açılışının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Orta Çoruh Havzasında Deriner Barajından sonra ikinci baraj için derivasyon tüneline su alındığını söyledi.
     Doğuş firmasının Artvin Barajını 4628 sayılı yasa kapsamında gerçekleştirdiğini belirten Kalkan, şunları söyledi:
     Ülkemizin göz bebeği olan nadide kuruluşlarımızdan bir tanesidir. Bir yandan istihdam yaratıyor, diğer yandan da ülkemizin enerji ihtiyacına ciddi katkı sunacak. Ülkemizin cari açığının önemli bir kısmı enerji tarafından karşılanıyor. Biz bu barajları yapmak zorundayız. Yıllardır Çoruh akar, Türk bakar denilirdi ama bu baraj üzerine yapılan gerdanlıklarla ülkemizin enerji ihtiyacının önemli kısmı hidroelektrikten, Çoruh Havzasından karşılanmış olacak.
     Vali Kalkan, yaklaşık 1 kilometre uzunluğunda servis yolunda tünel gerçekleştirildiğini vurgulayarak, Bu tünel oldukça modern, güvenli bir ulaşım sağlıyor Yusufeli ilçemize. Böyle güzel yerleri gerçekleştirdikleri için Doğuş firmasına ayrıca teşekkür ediyorum. Bugün Çoruh yatağını değiştiriyor ve tarihi bir anı yaşıyoruz. Çoruh, derivasyon tüneline alınıyor. Bugünden itibaren baraj inşaatı fiilen başlayacak dedi.
     Doğuş İnşaat A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Talu, Artvin Barajı ile 22. barajı inşa ettiklerini, bunlardan bir çoğunun hidroelektrik santrali ve baraj inşaatı olduğunu söyledi.
     Her gittikleri bölgeye medeniyet götürmeye, istihdam yaratmaya çalıştıklarını ve bunu kendilerine bir görev kabul ettiklerini anlatan Talu, şunları söyledi:
     Gittiğimiz yerlerde de en kaliteli işi yapmaya çalıyoruz. Baraj inşaatları özellikle iş programları içinde tamamlanması ve bir an evvel üretime geçmesi hem memleketin enerji üretimi ihtiyacı bakımından hem de maliyet açısından çok önemlidir. Onun için biz söz verdiğimiz sürelerde inşaatları bitireceğiz. Bunu çok rahatlıkla söylüyorum ve en kaliteli bir şekilde bitireceğiz. Nitekim bunun yanı başında örnek Boyabat Barajıdır. Tam vaktinde su tutuldu ve tam vaktinde enerji üretimine başlayacak.
    
     Muhabir: Bayram Sarayoğlu / Tuğba Yardımcı Mısır / Asena Akçay
     Yayıncı: Tarkan Demir
<< Önceki Haber Artvin Barajı Derivasyon Tüneli açılışı yapıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER