Askeri uçağın düşürülmesi

Askeri uçağın düşürülmesi -Nautilusun Türkiye sorumlusu Turanlı: -2 gün 4 saat gibi kısa sürede uçağımızı bin 260 metre derinlikte Hercules ve Argus isimli sualtı robotlarıyla tespit eden Nautilus gemisi araştırmacıları, 3 vardiya


MUĞLA (A.A) - Nautilus araştırma gemisinin Türkiye sorumlusu ve Bodrum ve Karya Bölgesi Kültür Sanat ve Tanıtma Vakfı (BOSAV) Başkanı kaptan Tufan Turanlı, Suriye tarafından düşürülen Türk Hava Kuvvetlerine ait uçağın 2 gün 4 saat gibi kısa sürede, bin 260 metre derinlikte tespit edildiğini bildirdi.
     Turanlı, yaptığı yazılı açıklamada, Türk Dışişleri Bakanlığının daveti üzerine 23 Haziranda Suriye tarafından düşürülen Türk Hava Kuvvetlerine ait RF-4 uçağını araştırmak için 3 Temmuzda saat 18.00de Suriye karasularına giren Nautilus adlı araştırma gemisinin görevini tamamlayarak 5 Temmuz 2012 günü saat 22.00de Suriye karasularından ayrıldığını belirtti.
     Turanlı, açıklamasında şunları kaydetti:
     2 gün 4 saat gibi kısa sürede uçağı bin 260 metre derinlikte Hercules ve Argus isimli sualtı robotuyla tespit eden Nautilus gemisi araştırmacıları, 3 vardiya çalışarak görev yaptı. İlk 12 saatte uçağın motorları başta olmak üzere ana parçalarını görüntüleyen araştırmacılar, devam eden sualtı görüntüsel kayıtlama sırasında iki pilotumuzun naaşını tespit etti. Nautilusta bu çalışmalarda 21 bilim adamı ve 16 gemi personeli görev aldı. Gerekli hazırlıkların tamamlanmasını takiben Nautilus ekibi, şehitlerimizi çıkararak çalışmalarımıza destek veren Deniz Kuvvetlerine teslim etti.
    
     -Gemi yarın Bodrumda olacak-
    
     Turanlı, ABDden sadece bu çalışma için Türkiyeye gelen ünlü sualtı kaşifi Dr. Robert Ballardın tespit ve çıkarma çalışmalarını bizzat yönettiğini ifade etti.
     Adanaya 3 Temmuzda gelen Ballardın görevin tamamlanmasının ardından 5 Temmuzda Nautilustan ayrıldığını belirten Turanlı, görev sırasında ön hazırlıklarıyla ve lojistik destekleriyle önemli katkı sağlayan Dışişleri Bakanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetlerine teşekkür etti.
     Nautilus ekibinin bu önemli görev için durdurduğu bilimsel araştırmalarına devam etmek üzere 6 Temmuzda Karadenize doğru yola çıktığını bildiren Turanlı, Nautilusun, yorgun düşen ekibini dinlendirmek ve yapacağı sualtı araştırmalarıyla ilgili olarak basını bilgilendirmek üzere 8 Temmuz Pazar günü 08.00de Bodrum Limanına giriş yapacağını ifade etti.
    
     -Gemi hakkında-
    
     Amerikan Deniz Araştırmaları Vakfına ait Nautilus, Ege ve Akdenizde araştırmalar yapmak amacıyla 2008 yılından beri Türkiyede bulunuyor. Uzunluğu 65 metre, genişliği 10 metre olan dünyanın en ünlü araştırma gemisi Nautilusun sahip olduğu donanım, Titanik başta olmak üzere Bismark, Lusitania gibi birçok tarihi geminin bulunmasında da kullanıldı.
     En son teknoloji ürünü, uzaktan kumandayla yönetilen ve deniz altında binlerce metre derinlikte araştırma yapma imkanı veren Hercules, Argus, Diana ve Echo araçlarıyla donanımlı olan geminin, sahip olduğu özel aydınlatma ve 6 standart kamerayla deniz altında belli bir bölge taranabiliyor.
     İki yüksek çözünürlüklü sonar tarama cihazına da sahip olan araç, aynı zamanda indiği derinliklerden numune toplayabiliyor.
     Nautilus, Doğu Akdenizde uluslararası hava sahasında Suriye tarafından düşürülen Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait RF-4 uçağının arama çalışmalarına katılmak üzere 29 Haziranda İstanbuldan yola çıkmıştı.
    
     Muhabir: Gökmen Yüce
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Askeri uçağın düşürülmesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER