Atık camlar, ev kadınlarının elinde hayat

Atık camlar, ev kadınlarının elinde hayat buluyor -Mersin Olgunlaşma Enstitüsünün düzenlediği Kadın eliyle cam işlemeciliği kursuna katılan kadınlar, atık camlara yeniden hayat veriyor -Esnaf ve fabrikadan toplanan atık camları


MERSİN (A.A) - Basir Gülüm - Mersin Olgunlaşma Enstitüsünün düzenlediği Kadın eliyle cam işlemeciliği kursuna katılan kadınlar, atık camlara yeniden hayat veriyor.
     Merkez Akdeniz ilçesinde düzenlenen kursa, daha çok bölgeye göçle gelen ev kadınlarından oluşan toplam 30 kursiyer katılıyor. 5 aylık süreyle eğitim gören kadınlar, kursun sonunda atık camlara kendilerine özgü şekiller verebilecek seviyeye geliyor.
     Enstitü Müdürü Şükriye İnan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 5 girişimci öğretmen olarak 2012 yılında hazırladıkları projenin, Çukurova Kalkınma Ajansının desteğiyle hayata geçirildiğini söyledi.
     Projeyle, Mersine göçle gelen 16-45 yaş arasındaki kadınların sosyal ve iktisadi hayata adapte olmasının kolaylaştırılmasını amaçladıklarını vurgulayan İnan, katılımcıların kurs bitiminde ev ekonomisine katkı sunabileceklerini ifade etti.
     Kursiyerlere, cam boncuk ve cam füzyon eğitiminin yanı sıra; beslenme, kadın hakları, çocuk gelişimi, anne-çocuk sağlığı gibi konularda da bilgi verildiğini dile getiren İnan, şu bilgileri verdi:
     Böylelikle kadınlarımızı, günlük hayata bilgili donanımlı bireyler olarak hazırlamış olacağız. Atık camları, çevredeki birkaç esnaftan ve proje ortağımız olan fabrikadan ücretsiz temin ediyoruz. Ayrıca kursiyerlerimiz evlerindeki kırık cam ve şişeleri de kullanıp kendilerine özgü çalışmalar yaparak, bu atıkları tekrar kullanıma hazır hale getiriyorlar. Okulumuzda cam füzyonlama ve cam boncuk eğitiminin yanında, bilgisayarlı kalıp hazırlama, stilistlik, model hazırlama, kadın terziliği, makine ve sanayi nakışları, el nakışları, dekoratif el sanatları, kitre bebek, taş bebek kurslarımız da bulunuyor. 5 aylık kursumuzun ilk mezunlarını bu ay içerisinde vereceğiz. Katılımcıların bazıları, kendi atölyelerini kurmayı planlıyor. Bu sayede de projemiz amacına ulaşmış olacak.
    
     -Nadir bulunan cam eritme fırını-
    
     El Sanatları Teknik Öğretmeni Handan Kuşvuran ise, Mersindeki tek füzyon yapan yerin kurumlarında bulunduğunu bildirdi.
     Öğrencilerine sadece hazır tabakları boyama dersi vermediklerini belirten Kuşvuran, kursiyerlerin düz bir cama yeniden şekil vermeyi öğrendiklerini, bunu da Türkiyede eğitim merkezlerinde nadir bulunan cam eritme fırınına sahip olmanın avantajıyla başardıklarını kaydetti.
     Kursiyerlerin ilk başladıklarında cama şekil vermeye çekindiklerini aktaran Kuşvuran, Belli bir aşamadan sonra kursiyerlerimiz, camları bir hamur gibi işleyecek seviyeye geliyorlar. Bu sayede atık camları çeşitli özgün objelere dönüştürüyorlar diye konuştu.
    
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber Atık camlar, ev kadınlarının elinde hayat Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER