Atık deri parçalarını ekonomiye kazandırıyorlar

Atık deri parçalarını ekonomiye kazandırıyorlar -Eskişehirde yaşayan iki kardeş, deri mont imalatında atık duruma gelen parçaları kullanıp patik, şapka ve eldiven üreterek, ekonomiye kazandırıyor -Levent ve Hakan Ünlünün kurduğu atö


ESKİŞEHİR (A.A) - Yıldız Gündoğmuş - Eskişehirde yaşayan iki kardeş, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresinden (KOSGEB) girişimcilik kredisi alarak açtıkları atölyede, deri mont imalatında atık duruma gelen parçaları kullanıp patik, şapka ve eldiven üreterek hem ülke ekonomisine kazandırıyor hem de ihracata katkı sağlıyor.
     Levent Ünlü, AA muhabirine, kardeşi Hakan Ünlü ile 25 yıl yaşadıkları İstanbuldan Eskişehire göç ederek KOSGEBden kredi aldıklarını ve TEKSAN Sanayi Sitesinde yaklaşık 3 ay önce atölye açtıklarını söyledi.
     Bu işi, ellerinde nakit para olmadan sadece kredi desteğiyle yaptıklarını belirten Ünlü, şöyle devam etti:
     1993 yılından 2008e kadar kardeşimle İstanbul Zeytinburnunda dericilikle uğraştık. Çeşitli firmalarda çalıştık. Bunun ardından, İstanbul tekstilin merkezi ama Eskişehirde bu işi neden yapmayalım- diye düşünerek, memleketimiz olan Eskişehire göç ettik. Burada bir makineyle işe başladık. Daha sonra yakınlarımız, KOSGEBi önerdi. Fikir verenler sağ olsun. Herkes yaptığımız ürünleri çok beğendi, bizi teşvik ettiler. Bize 3 makine temin ettiler. Şu anda 0-3 yaş grubu için patik ve şapkayla yetişkinler için eldiven üretiyoruz. Bu ürünleri, deri montlardan artık hale gelen parçalardan elde ediyoruz. Montlardan arta kalan çöpü satın oluyoruz ve kilogram bazında kesip işleyerek çöpü değerlendiriyoruz.
    
     -Dikim işini ev kadınları, evlerinde yapıyor-
    
     Ünlü, günde 450, ayda 9 bin parçanın üzerinde ürün imal ettiklerini ve bu ürünleri hem iç piyasaya hem de yurt dışına pazarladıklarını anlattı.
     Türkiyede derinin, diğer malzemelere göre daha sağlıklı olduğunun pek bilinmediğini savunan Ünlü, bundan dolayı Avrupaya daha fazla açılmak istediklerini bildirdi.
     Ünlü, ürünlerini Almanya, İngiltere, Fransa ve Kanadaya ihraç ettiklerini dile getirerek, Bu ay Kanadaya 5 bin parçanın üzerinde patik verdik. Yeri geliyor bu 15 bin oluyor, 8 bin oluyor. Yani değişiyor dedi.
     Ürünlerinden en fazla ilgiyi, bebek patiğinin gördüğüne dikkati çeken Ünlü, yeni tasarımlar için çalışmalarının sürdüğü bilgisini verdi.
     Ünlü, atölyede sadece kesim işini gerçekleştirdiklerini, dikim işinin ise evlerinde çalışan kadınlar tarafından yapıldığını ifade ederek, Kadınlar, evlerinde eşlerini beklerken günde 10-15 adet patik dikebiliyor diye konuştu.
     İhtiyaç sahibi ev kadınlarına dikim yaptırarak istihdam sağladıklarını kaydeden Ünlü, evlerde yaptırdıkları parça başı üretim işini geliştirmeye çalıştıklarını sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Atık deri parçalarını ekonomiye kazandırıyorlar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER