Avcı gibi iz sürerek adalete ışık

Avcı gibi iz sürerek adalete ışık tutuyorlar -Bursadaki Kriminal Polis Laboratuvarı çalışanları, delillerden yola çıkıp olayların aydınlatılmasını sağlıyor -Laboratuvarda, balistik, belge, iz ve kimya konularında titizlikle incelemele


BURSA (A.A) - Metin Aktaş - Bursada 16 yıl önce hizmete giren Kriminal Polis Laboratuvarı personeli, faili meçhul olayların aydınlatılmasında adeta bir avcı gibi iz sürerek, elde ettikleri sonuçlarla adalete katkı sağlıyor.
     AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Türkiyede, Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Polis Laboratuvarları Daire Başkanlığına bağlı 10 laboratuvar bulunuyor. Bunlardan biri niteliğine sahip 1997de kurulan Bursadaki laboratuvarda polislik eğitimi alan uzman, asistan ve teknik personelden oluşan 5i kadın 64 görevli çalışıyor. Laboratuvarın görev alanı başta Bursa olmak üzere, Çanakkale, Yalova, Bilecik, Balıkesir ve Kütahya illerini kapsıyor.
     Laboratuvarda, faili meçhul olayların aydınlatılması için ayrı birimlerde örgütlenen balistik, belge, iz ve kimya alanlarında incelemeler yapılıyor. Bu birimlerde, suçta kullanıldığı tahmin edilen deliller titizlikle incelenerek hazırlanan raporlar ilgili kuruluşlara gönderiliyor.
     Bilimsel ve teknolojik yöntemlerin kullanıldığı laboratuvara personel alımında da titiz davranılıyor. Yazılı ve sözlü sınavın ardından başarılı olanlar ilk 3 yıl uzmanlaşması amacıyla asistan olarak görevlendiriliyor. Daha sonra asistanlıktan uzmanlığa geçişte ise bir kez daha sınav yapılıyor. Başarılı olanlar kendi inceleme dalında uzman olarak görevine devam ediyor.
    
     -Delillerin laboratuvardaki yolculuğu-
    
     Emniyet birimleri, savcılık, mahkemeler, askeri makamlar ve üniversitelerden incelenmek üzere kurye ya da posta yoluyla laboratuvara gönderilen delil niteliğine sahip materyaller, özelliklerine göre ilgili inceleme şubelerine yönlendiriliyor.
     Laboratuvardaki 4 şubeden biri olan Balistik İnceleme Şubesinde, ateşli ve ateşsiz silahlarla ateşli silahlara ait fişek, kovan ve mermi çekirdekleri incelenerek, olay yerinde ele geçirilen kovan ve mermilerin şüpheli silahlarla ilgisi, ayrıca bunların yasa kapsamına girip girmediği araştırılıyor. Olay yerinden getirilen silah ve mermilerle mukayese atışları da yapılıyor.
     Belge İnceleme Şubesinde, delil ihtimali göz önünde bulundurulan tüm belge, her türlü kağıt ve üzerindeki yazı ile imzalar incelemeye tabi tutuluyor. Belgenin alındığı yazıcı cihazının belirlenmesi, kaleme uygulanan basınç sonucu alt sayfalardaki baskı izi diye tanımlanan "fulaj izi"nin kime ait olduğunun ortaya çıkarılması gibi veriler elde edilmeye çalışılıyor.
     Tüm detayların matematiksel hesaplarla ortaya konulduğu Kimya İnceleme Şubesinde ise uyuşturucu maddeler, atış ve bomba artıkları, yanmış materyaller, mikroskop gibi aletlerle uzun süreli incelemelerden geçiriliyor.
     Adeta delillerin röntgeninin çekildiği İz İnceleme Şubesinde, olay yerinde elde edilen ayakkabı, araç lastik izi, hırsızların kapı zorlamaları sırasında kullandıkları her çeşit aletlerin izlerine kadar çeşitli bulgular incelenerek adaletin yerini bulmasında önemli rol oynanıyor.
    
     -Kadın uzmanların kriminal deneyimleri-
    
     Kimya İnceleme Şubesinde çalışan Sevda Dülger, AA muhabirine yaptığı açıklamada, babasının polis olmasından dolayı bu mesleğe ilgi duyduğunu bildirdi.
     Üniversite öğrenimini burslu tamamlayıp göreve 1995 yılında Ankarada başladığını, orada 7 yıl, Erzurumda 5 yıl görev aldıktan sonra Bursaya geldiğini belirten Dülger, "patlayıcı maddeler" alanında yüksek lisans, "ecstasy ve sentetik uyuşturucular" konusunda doktora yaptığını söyledi.
     Dülger, kriminal raporlarla insanların hayatlarının değiştiğinin farkında olduklarına dikkati çekerek, "Analizlerin çok hassas ve güvenilir olması gerektiğinin farkındayız. Yaptığımız iş oldukça zevkli. İşimi severek yapıyorum" dedi. Adalete yardımcı olmaya çalıştıklarını bildiren Dülger, son yıllarda bazı televizyon kanallarında yayınlanan polisiye dizilerden dolayı mesleğine ilginin arttığını dile getirdi.
    
     -"Delilleri konuşturarak adalete katkı yapıyoruz"-
    
     Adli-Kimya Kriminal Uzmanı Hatice Özlük de üniversite mezunu olduğu ve laboratuvarda 6 yıldır çalıştığı bilgisini verdi. Laboratuvarda çalışmaktan memnun olduğunu vurgulayan Özlük, "Tabiri caizse kimyasal analiz ve tekniklerle delilleri konuşturarak adalete katkı yapıyoruz. Polis olmayı düşünen kadınlara bu mesleği tavsiye ederim" ifadesini kullandı.
     Adli Belge İnceleme Asistanı Arzu Şık Yorgun ise aldığı branş kursundan sonra, altı aydır kriminal laboratuvarda çalışmaya başladığını belirterek, "Asistanlık eğitimi aldım, kriminal uzmanı olmanın uzun ve zorlu bir yoldan geçtiğinin farkındayım ancak bunu başarabileceğime inandığım için buradayım. 3 yaşında çocuğum var, ona yeterli vakit ayıramasam da mesleğimi severek yaptığım için bu zorlukların üstesinden geliyorum" şeklinde konuştu.
    
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Avcı gibi iz sürerek adalete ışık Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER