BAKAda görev değişikliği

BAKAda görev değişikliği -BAKAnın Yönetim Kurulu Başkanı Isparta Valisi Oğuz oldu


ISPARTA (A.A) - Burdur Valisi Süleyman Tapsız, bir yıllık görev süresinin sona ermesi dolayısıyla Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini Isparta Valisi Memduh Oğuza devretti.
     BAKA Yönetim Kurulu toplantısı Burdurda yapıldı. Bir otelde düzenlenen toplantıya, Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, Isparta Valisi Memduh Oğuz, Burdur Valisi Süleyman Tapsız, Burdur Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya, Burdur İl Genel Meclisi Başkanı İbrahim Ekici, Isparta İl Genel Meclisi Başkanı Osman Zabun, BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin ve diğer yetkililer katıldı.
     Burdur Valisi Süleyman Tapsız, yaptığı konuşmada, BAKAnın son bir yılda gerçekleştirdiği faaliyetleri hakkında bilgi verdi. BAKAnın pek çok alanda ilk ve tek olmayı başardığını kaydeden Tapsız, işletmelerin rekabet güçlerinin artırılması, girişimciliğin desteklenmesi, istihdama katkı sağlanması ve bölgenin potansiyelinin ön plana çıkartılmasının öncelikli hedeflerinin olduğunu ifade etti.
     Antalya, Burdur ve Ispartadaki yatırım destek ofislerinin, yatırımcıların her türlü bürokratik engeli aşmasında en büyük yardımcıları olduğunu, bölgenin tanıtımı, yatırımcı çekme ve yatırımcıların işlemlerini takip çalışmalarını da sürdürdüğünü kaydeden Tapsız, bu çabaların büyük yatırımların bölgeye kazandırılmasında önemli rol oynandığını vurguladı.
     Yıllık 400 bin ton sera atığını değerlendirecek Türkiyenin ilk Sera Atıklarından Biyogaz ve Elektrik Üretim Tesisinin Antalyanın Kumluca ilçesinde kurulma aşamasına geldiğine değinen Tapsız, ayrıca zirai ilaç ve gübre sektöründe yatırım yapmak isteyen Mısırlı bir iş adamının, BAKA uzmanlarının etkin koordinasyonu ve sıkı takibi sonucu Batı Akdenizi tercih etmesinin sağlandığını anlattı.
     Tapsız, güneş enerjisi konusunda yatırım yapmak isteyenlere yardımcı olunduğunu, bu yatırımlar için uygun arazilerin sahipleri ile buluşmaların sağlandığını dile getirdi. Yatırım ve iş fırsatlarının tanıtımı amacıyla birçok organizasyona imza atıldığını aktaran Vali Tapsız, şöyle konuştu:
     Hintli firmalar, gıda, yenilenebilir enerji, kozmetik, mermer, mobilya ve tarım sektörlerinde Batı Akdenizli firmalarla ikili görüşmeler gerçekleştirmiştir. Program sonunda uygulanan anket sonucuna göre, Hintli firmalar toplamda 8.5 milyon dolarlık iş anlaşması veya bağlantısı yaptıkları tespit edilmiştir. Batı Akdenizin turizm potansiyelinin Körfez ülkelerine tanıtılması amacıyla yapılan ortak çalışma sonucu Suudi Arabistanın en büyük 18 tur operatörü firmasının temsilcisi Antalyaya gelmiştir. İlk tanıtım turu programının ardından bu sefer Körfezin diğer üç ülkesi Kuveyt, Bahreyn ve Katara yoğunlaşılmış, bu ülkelerin büyük tur firmalarına benzeri bir program uygulanmıştır. Uluslararası fuarlarda bölgenin tarihi ve doğal güzelliklerinin tanıtımı yapılmıştır. Bu kapsamda İstanbul EMITT, Tokyo JATA, Berlin ITB turizm fuarları ile Los Angeles Anadolu Kültürleri Festivalinde Batı Akdenizin önemli turizm değerleri tanıtılmıştır. Tokyoda düzenlenen dünyanın gül temalı tek fuarı olma özelliğini taşıyan Uluslararası Gül ve Bahçecilik Fuarında Ispartanın gül potansiyeli tanıtılmış, gülden elde edilen ürünler insanların ilgisine sunulmuştur. Burada yapılan tanıtım faaliyetleri kısa sürede meyvesini vermiş, Japon Devlet Televizyonu NHK, bölgenin gül varlığını yerinde incelemek için bölgemize bir heyet göndermiştir.
     Tapsız, bu çalışmaların yanı sıra ekonomik ilişkilerin artırılmasına katkı sağlamak ve muhtemel işbirliği imkanlarını araştırmak amacıyla Hindistan ve Japonyaya çalışma ziyareti gerçekleştirdiklerini kaydetti.
     Bölgedeki kamu kurumları, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının, ajansın ve diğer ulusal ve uluslararası kuruluşların verdiği fonlardan yararlanabilmeleri için proje yazma eğitimleri verildiğini belirten Tapsız, ayrıca bölgenin ihracatını artırabilmek için belli düzeyde ihracat yapan veya ihracat yapma potansiyeli olan firmalara dış ticaret eğitimleri verildiğini ve dış pazarları tanımaları sağlandığını bildirdi.
     KOSGEB ile imzalanan protokol çerçevesinde Antalya, Isparta ve Burdurda toplam 7 uygulamalı girişimcilik eğitimi düzenlendiğini ve eğitim programlarına devam edildiğini ifade eden Vali Süleyman Tapsız, Ulusal ve uluslararası yatırımcılara hitap eden görsel, yazılı birçok yayına imza atılmıştır. Tanıtım filmleri, Türkçe ve İngilizce internet siteleri, turizm ve yatırım katalogları, sektör raporları, çalıştay raporları, DVDler, broşürler bu çalışmalardan bazılarıdır. Hazırlanan yayınlarda dil çeşitliliğine, sektör raporlarıyla nokta atışı yatırım olanaklarına ve bölgenin tanıtımının en üst düzeyde yapılmasına önem verilmiştir. Katılım sağlanan ve düzenlenen organizasyonlarda büyük ilgi uyandıran çalışmalar bölgeye yatırım yapmayı düşünenlerin en önemli rehberi haline gelmiştir diye konuştu.
     Vali Tapsız, başarılı çalışmaların ileri dönemlerde de artarak devam edeceğine inancını dile getirerek, BAKA Yönetim Kurulu Başkanlığını devralan Isparta Valisi Memduh Oğuza çalışmalarından dolayı teşekkür etti ve başarı diledi.
     Vali Memduh Oğuz, bir yıl süreyle BAKA Yönetim Kurulu Başkanlığını yürütecek.
    
     Muhabir: Mehmet Erbek
     Yayıncı: Güç Gönel
<< Önceki Haber BAKAda görev değişikliği Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER