Bakır kaplar süs eşyası oldu, kalaycılar

Bakır kaplar süs eşyası oldu, kalaycılar endişeli -Bir dönem kalaylanarak mutfak eşyası olarak kullanılan bakır kaplar, yerlerini teknolojik mutfak ürünlerine bıraktı -Süs eşyasına dönüştürülerek evlerin bir köşesinde duran bakır kap


SAMSUN (A.A) - Bir dönem kalaylanarak mutfak eşyası olarak kullanılan bakır kaplar, yerlerini teknolojik mutfak ürünlerine bıraktı.
     Süs eşyasına dönüştürülerek evlerin bir köşesinde duran bakır kapların artık kullanılmaması, kalaycılık mesleğinin iyice azalan temsilcilerini, mesleklerinin unutulmaya yüz tutacağından endişelendiriyor.
     Vezirköprü ilçesinde baba mesleği kalaycılığı ve bakırcılığı sürdüren 50 yaşındaki Kazım Türkmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kalaycılık ve bakırcılığın her geçen gün kan kaybettiğini söyledi.
     Geçmişte sobalı evlerde çok sık kullanılan bakır mutfak ürünlerinin artık mutfaklarda yer almadığını anlatan Türkmen, Teknolojinin gelişmesiyle insanlar bakır kaplar yerine alüminyum, teflon, çelik ve porselen gibi ürünlere geçiş yaptı. Kalay işi de eskiye nazaran iyice azaldı dedi.
     Bir dönem işleri yetiştiremediklerinden birkaç gün sonrasına ancak siparişleri teslim edebildiklerini anlatan Türkmen, şöyle devam etti:
     Artık çok nadir bakır kap geliyor. İşimiz yorucu olduğu halde, ekmeğimizi bundan kazandığımız için başka işlere yönelemiyoruz. Baba mesleğini devam ettiriyoruz. Zaten başka iş yapacak yaşı da geçtiğimizden, mecburen ekmek parası için işimizi sürdürüyoruz. Ayrıca eskisi gibi çırak da yetişmiyor. Bu nedenle mesleğimiz her geçen gün yok olmaya başladı.
    
     -Emek ve sabır gerektiriyor-
    
     Türkmen, bakır ve kalay işçiliğinin çok emek ve sabır isteyen bir meslek olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:
     Vezirköprüde eskiden 30un üzerinde olan kalaycı sayısı 4e kadar düştü. Kalaycılığın yanında atölyemizde bakır kazan, tepsi, tava, tencere, cezve gibi eşyalar yapıyoruz. Artık bu mesleği öğretecek çırak bulamıyoruz. Şimdiki gençler sıkıntıya gelemiyor, bakırı döverken sesinden rahatsız olup kaçıyorlar. Yorucu olduğu için kollarının ağrıdığını söyleyerek işi bırakıyorlar. Ailede benden sonra bu işi yapacak biri yok. Mesleği öğretecek bir çırak arıyorum.
     Artık emekliye ayrılan 75 yaşındaki baba Mehmet Türkmen ise 60 yıl bakır ustalığı ve kalaycılık yaptığını, birçok ustanın da yetişmesine katkı sağladığını söyledi.
     Oğlunu da bakır ve kalay ustası olarak yetiştirdiğini vurgulayan Türkmen, Kalaylı mutfak eşyalarında yemek pişiren artık yok. Ocak kültürü özellikle doğalgazın gelmesiyle son buldu. Bakırdaki kalayın 5-6 ayda bir yenilenmesi gerekiyor. Bakır eşyanın 2-3 senede bir kalay olması, bakırın yenilenmesi anlamına geliyor. Kalaylanmamış bakır oksitlenme yapacağından kullanılamıyor ifadelerini kullandı.
     Mehmet Türkmen, bakır eşyaların artık evlerde oluşturulan nostalji köşelerinde süs eşyası olarak kullanıldıklarını kaydetti.
    
     Muhabir: Mehmet Kumcağız
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Bakır kaplar süs eşyası oldu, kalaycılar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER