Balon turu keyfi denizlerde de yaşanacak

Balon turu keyfi denizlerde de yaşanacak -Sivil Havacılık Genel Müdürü Ekşi: -"Mevzuatımızda değişiklikler yaptık. Artık su üzerinde, deniz üzerinde balon operasyonu mümkün hale geldi" -Balon Uçuş Eğitim Okulu yöneticisi Çoban:


NEVŞEHİR (A.A) - Murat Asil - Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi, mevzuatta yapılan değişiklikle artık deniz üzerinde balon uçuşu yapmanın mümkün hale geldiğini söyledi.
     Ekşi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda Kapadokya bölgesinde sıcak hava balonculuğunda büyük gelişme görüldüğünü ifade etti.
     Nevşehirin bu alanda dünyada da ilk sıralarda yer aldığını belirten Ekşi, bu bölgede 2003 yılında 40 balon varken, şimdi 200e yakın balon uçtuğu için muazzam bir artıştan söz edilebileceğini vurguladı.
     Kapadokyada uçuş yapan balon sayısının çok ve arazinin geniş olmamasını dikkate alarak, bu konudaki faaliyetleri biraz daha kontrol altına alabilmek amacıyla üçüncü temsilciliklerini Nevşehire açacaklarını dile getiren Ekşi, "Birinci temsilciliğimizi İstanbul Atatürk Havalimanında, ikincisini Antalyada açmıştık. Üçüncüsünü de Kapadokyada, Nevşehirde açıyoruz" diye konuştu.
     Ulaştırma Bakanlığının Kapadokya bölgesine özel önem verdiğini kaydeden Ekşi, "Bu karar bakanlığımızın Kapadokyaya verdiği önemin de bir göstergesi. Denetimlerle buradaki uçuşların daha emniyetli bir şekilde yapılacağına inanıyoruz. Bu ayın sonunda zaten Bakanımız Kapadokyaya gelecek ve burada engelsiz uçuş sertifika törenine katılacak" dedi.
    
     -Artık balonlar deniz üzerinde de uçabilecek-
    
     Kapadokyadaki balon sayısına kota uygulamasını da değerlendiren Ekşi, bu sektörde faaliyet gösterenlere Türkiyenin her tarafına yayılmaları konusunda tavsiyelerde bulunduklarını ve bu konuda çalışmaların devam ettiğini ifade etti.
     Türkiyede en etkili olarak sıcak hava balonculuğunun Kapadokyada yapıldığını, İstanbul ve Ispartada bu alanda bazı çalışmaların olduğunu belirten Ekşi, "O yüzden mevzuatımızda değişiklikler yaptık. Artık su üzerinde, deniz üzerinde balon operasyonu mümkün hale geldi şeklinde konuştu.
    
     -Kapadokyalı baloncular saha araştırmalarına başladı-
    
     Özel Kapadokya Kaya Balloons Balon Uçuş Eğitim Okulu yöneticisi Murat Çoban da bölgede faaliyet gösteren firmalar olarak ellerinde bulunan yeterlilik belgesi ile Türkiyenin her yerinde uçabileceklerini söyledi.
     Son mevzuat değişikliğinin yaklaşık 3 ay önce gerçekleştiğini ve yeni düzenlemeyle artık balon uçuşlarının su ve denizler üzerinde de yapılabileceğini vurgulayan Çoban, buradaki uçuşların da en az Kapadokya bölgesindekiler kadar keyifli olacağını inandığını belirtti.
     Kapadokyada faaliyet gösteren firmaların balon için uygun hava şartları varsa Türkiyenin her yerinde uçabileceklerini dile getiren Çoban, şöyle devam etti:
     "Su ve deniz üzerinde uçuş yapılabilmesi konusundaki mevzuat değişikliğini olumlu buluyorum. Bunun örnekleri Peru ve ABDde var. Bu ülkelerde deniz üzerine uçuş gerçekleştirildi. Balonlar denizden takip ediliyor ve bir feribotun üzerine sorunsuz şekilde inebiliyor. Türkiyede sıcak hava balonculuğunun merkezi konumundaki Kapadokyada henüz bir firma bu uygulamaya başlamış değil. Ama biz firma olarak Türkiyenin farklı merkezlerinde saha araştırmalarına başladık. Diğer illerden çok talep ve davetler alıyoruz. Yakın zamanda deniz üzerinde uçabileceğiz.
    
     Yayıncı: Ersin Altınsoy
<< Önceki Haber Balon turu keyfi denizlerde de yaşanacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER