Başbakan Yardımcısı Atalay: (2)

Başbakan Yardımcısı Atalay: (2) -İnşallah bu süreci sabotajlara, provokasyonlara yenik düşürmeyeceğiz. O konuda çok dikkatliyiz ve kararlıyız -Bu süreçte de tam kararlıyız sonuna kadar ve samimiyiz. Bu herkes için bir samimiyet


KARS (A.A) - Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, çözüm sürecine ilişkin, İnşallah bu süreci sabotajlara, provokasyonlara yenik düşürmeyeceğiz. O konuda çok dikkatliyiz ve kararlıyız dedi.
     Karstaki temaslarını sürdüren Atalay, düzenlediği basın toplantısında, teröre dönük nihai hedeflerinin bu silahları bıraktırmak ve terörün bitmesi olduğunu belirterek, bu konuda hükümet ve parti olarak çok kararlı olduklarını söyledi.
     Çözüm için devletin tüm kurumlarıyla tam bir koordinasyon içinde çalışmaların yürütüldüğüne dikkati çeken Atalay, şunları kaydetti:
     Yani Terörle Mücadele Yüksek Kurulunun Başkanı olarak da söylüyorum, devletimizin bütün kurumları, bütün mekanizmaları tam bir birlik ve koordinasyon içinde çalışıyor. Böyle bir dönemi Türkiye kolay yakalayabilmiş değil, ilk defa bizim dönemimizde bu sağlanmış oldu. Çok cesaretli adımlar atıyoruz. Siyaset kurumunun kolay atacağı adımlar değil bunlar. İnşallah bu terör çözüldüğü zaman ülkemiz çok daha mesafeler katedecek. Bölgede insanlarımıza ve vatandaşlarımıza şunu söylemek istiyoruz; teröre evlatlarını veren, işte kaptıran, kandırılan ailelere... İnsanlara Türkiyede terörle varılacak hiçbir şey yok. Hiçbir mesafe yok terörle alınacak. Türkiye açık bir toplum. Konuşulacak şeyler siyaset ortamında konuşulacak. Herkes çıksın siyasetini yapsın ve siyaset bütün sorunların çözüm alanıdır. Millet çözsün veya meclis çatısı altında milletin temsilcileri çözsün biz buna inanıyoruz.
     Demokratik mücadelenin her şeyin çözümü olduğuna değinen Atalay, herkesin varsa söyleyeceği bu ortamda söylemesi gerektiğini belirterek, vatandaşın hak ve hukukunu daima hükümetin en öncelikli konuları olarak gördüklerini ifade etti.
     İnsan haklarıyla ilgili, özgürlüklerle ilgili hiçbir konuyu hiç kimseyle pazarlık konusu etmediklerinin altını çizen Atalay, Daima partimiz programında ön gördüğümüz gibi kendimiz zamanı geldiğinde onun düzenlemesini yaptık. Ve şunu söyledik, vatandaşlarımıza haksızlıklar yapılmış zamanında. Kimi devlet politikası, kimi devlet adına işgüzarlık yapanlar vatandaşlarımıza haksızlık yapmışlar. Her kesimde vatandaşlarımızın hak ve hukukları ihlal edilmiş. Zamanında zulüm yapılmış. Biz bütün onların karşısında, onlarla da mücadele ediyoruz. Zamanında o zulümleri yapanlarla şu anda yargıda vesaire hesap soruluyor diye konuştu.
     Kendi dönemlerinde asla işkence, zulüm, kötü muamele, bunlara müsaade etmediklerini ve etmeyeceklerini belirten Atalay, Çünkü önce hep insan diyoruz. İnsanı rahat yaşatamıyorsan o devlet güçlü devlet değildir, adil bir devlet değildir ifadelerini kullandı.
    
     -Terör uluslararası bir sorundur-
    
     Çözüm sürecine de değinen Atalay, bu sürecin bütün kesimler için bir samimiyet testi olduğunu ifade ederek, kendilerinin daima samimi olduğunu vurguladı.
     Milleti hiçbir zaman kandırmadıklarını anlatan Atalay, Bu süreçte de tam kararlıyız sonuna kadar ve samimiyiz. Bu herkes için bir samimiyet testidir. Tabii böyle süreçler, 10 yıldır biz çok şey gördük. Daima provokasyonlara da açıktır. Çünkü terör sadece Türkiyenin iç meselesi değildir. Terör uluslararası bir sorundur ve uluslararası destek görür ve Türkiyeye dönük terör de bölücü terör örgütü de uluslararası alanda destek görmektedir. Onun için de biz bu süreci çok dikkatli yürütüyoruz diye konuştu.
     Stratejik çalışmaları doğru, çok kapsamlı yürüttüklerini belirten Atalay, İnşallah bu süreci sabotajlara, provokasyonlara yenik düşürmeyeceğiz. O konuda çok dikkatliyiz ve kararlıyız. Olduğunda da milletimizle bunları paylaşacağız dedi.
     Önceden gereksiz konuşmaların, gereksiz ve yanlış haberlerin çok spekülasyonlara sebep olduğunu ve süreci zedelediğini dile getiren Atalay, şöyle konuştu:
     Bu konuda herkesin tabii hassasiyet göstermesi lazım. Burada herkes bir samimiyet ve güven testinden geçiyor. Eğer güven sarsılırsa süreçleri yürütenler, bu süreçte rol alanlar o rollerini kaybederler. Güven çok önemlidir. Güveni sarsmamak lazım. Tabii siyaset kurumunun biz burada daha fazla rol almasını istiyoruz. Kürt kökenli vatandaşlarımızın, kardeşlerimizin temsilcisi oldukları için değil, AK Partidir bütün ülkede her kesimi en fazla temsil eden ve onların temsilcisi. Biz siyaseti, biraz daha bu konuların içine sokmak için BDPye burada bir rol yüklüyoruz. İstiyoruz ki meclis çatısı altında bunlar yürüsün. Ama bu arkadaşlarımızın da hassasiyetlerinin daha fazla olmasını bekleriz. Şimdi gidip İmralı ile görüştükten sonra, hemen gelip televizyonlara, tartışma ortamlarına tabii katılmaları bu süreçle ilgili fayda getirmez.
     Başbakan Yardımcısı Atalay, şöyle devam etti:
     Sonra kendileri parti olarak yalanladılar, biz vermedik dediler. İşte birkaç gündür basında bir konuşma zaptı diye bir metin geziyor. Halkımız da burada yanılıyor, sanki bu bir resmi metin, sanki işte karşılıklı görüşülerek oluşturulmuş bir metin gibi falan diye. O değil, öncelikli onu düzelteyim. Bu söylenen tabii biz onu bilmiyoruz kendi aralarındaki konuşmanın bir tutanağı gibi yani gittiklerinde sanki orada konuşmalarını kayda alınmış gibi onun tutanağı gibi o konuşmaların özeti gibi daha doğrusu tutanak da değil. Kim kanalıyla verildiği de bilinmiyor. Biz onu tespit için çalışıyoruz. Ama BDP bunu reddetti. Biz yapmadık dedi. Ama bizim tabii buradaki ifademiz hem basınımızın daima bu konuda hassasiyet göstermesi, yani ülke olarak çok çektiğimiz bu belalardan kurtulmak için herkesin üzerine düşeni iyi yapması. Ben en iyi habercilik yapacağım diye, kendisine ulaştırılmışsa bile böyle şeyler eğer sürece fayda vermiyorsa burada basınımızın da hassasiyet göstermesi gerekir.
    
     -Çözüm süreci, iç siyaset malzemesi yapılmamalı-
    
     Anamuhalefet Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlunun süreçle ilgili değerlendirmelerine değinen Atalay, Kendi aralarındaki konuşma metni ya da onun özeti diye basında çıkan şeyler üzerine değerlendirmeler yapıyorlar. Şunu söylüyor; Biz zamanında söylemiştik bu mecliste yürütülmeliydi veya başka bir komisyon tarafından yürütülmeliydi falan gibi sözler söylüyor. Bakın değerli arkadaşlar, AK Parti olarak, AK Parti hükümeti olarak biz bu konuları muhalefetle birlikte yürütmek için elimizden gelen her çabayı gösterdik dedi.
     Uluslararası terör gibi belaları ülkenin başından defetmek, çözmek için hangi ülke çalıştıysa, özellikle iktidarla ana muhalefet partisinin çok yoğun işbirliği yaptığını ifade eden Atalay, şöyle konuştu:
     Bunda İngiltere örneği var, İspanya örneği var, diğer ülkeler var. Hatıralar, o dönemlerin şeyleri yayınlanıyor, biz de gittik oralarda incelemeler yaptık. O dönemleri yürütenlerle uzun uzun görüşmeler yaptık zamanında. Yani dünyanın bu konulardaki tecrübelerini iyi biliyoruz. Muhalefet daima şöyle bir tutum sergilemiştir oralarda, bu konuyu iç siyaset malzemesi yapmamışlardır. Tony Blair hatıratında bunu anlatıyor. Anamuhalefet partisi dedi ki diyor; Biz bunu iç siyasette hiç kullanmayacağız dedi ve 9 yıl sürdü bu süreç, hiç kullanmadı. Yani bizdeki muhalefete şöyle bir bakın Allah aşkına. Doğru yanlış basında bir şey çıkıyor, ertesi gün muhalefet büyük bir memnuniyet duyuyor bundan. Sürecin aleyhinde bir şey kullanılacak bir malzeme çıkınca hemen hah hükümeti yıpratacağım bir şey buldum diye sarılıyor buna ve ileri geri yorumlar başlıyor.
     Atalay, Kimisi ihanetle suçluyor, kimisi hangi ifadeleri kullanıyor falan ve tabii böyle bir muhalefet Türkiyeye doğrusu layık değil. Türkiye böyle bir muhalefete layık değil. Bu tür süreçler siyasetin içinde ajite edecek, vatandaşı tahrik edecek günlük malzeme olarak kullanılacak konular değildir. Muhalefetin daha sorumlu bir üslup kullanması gerekir diye konuştu.
     (Bitti)
    
     Muhabir: Çağlar Sefertaş / Ayşe Yıldız
     Yayıncı: Zekeriya Kaya
<< Önceki Haber Başbakan Yardımcısı Atalay: (2) Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER