Bayramda bozulmuş şekerlemelere dikkat

Bayramda bozulmuş şekerlemelere dikkat


ADANA (A.A) - TMMOB Gıda Mühendisleri Odası (GMO) Adana Şube Başkanı Doç. Dr. Işıl Var, bayramların simgesi şekerlemeleri satın alırken bozulma olup olmadığına dikkat edilmesi gerektiğini bildirdi.
     Var, yazılı açıklamasında, şekerlemelerdeki bozulmaların daha çok şekerlemenin hazırlanmasında kullanılan bazı maddelerin içerdiği mikroorganizmalardan kaynaklandığını belirterek, bozulmanın küflenme, şekerleme içinin dışarı sızması ve üründe gaz oluşumu gibi belirtilerle kendini gösterdiğini ifade etti.
     Bozulmaların hijyenik olmayan şartlarda üretim, kötü koşullarda muhafaza gibi nedenlerden de olabileceğini, özellikle küflü kuru yemiş kullanılmış şekerlemelerin uzun vadeli sağlık risklerine neden olabileceği uyarısında bulunan Var, şunları kaydetti:
     Kaynatılarak hazırlanan şekerlemeler daha az sayıda bozucu bakteri içerirken, şeker, süt ve kakao yağının karıştırılması ile hazırlanan çikolata soslarında bu maddelerin içeriğinde bulunan mikroorganizmalar son ürüne geçebilmekte ve ürünün daha çabuk bozulmasına neden olabilmektedir. Kremalı şekerlemeler ve çikolata kaplı içi yumuşak olan ürünlerde mikroorganizmalardan kaynaklı gaz oluşumu, içeriğin dışarı sızması gibi bozulmalara rastlanabilir. Kötü koşullarda (sıcak ve nemli yerlerde) bulundurulan fondan, meyveli ve jöleli şekerlemeler bu ürünlerdeki şekere dayanıklı mayalar ve küfler tarafından bozulabilirler. 2000li yıllara kadar mikrobiyolojik açıdan problemli olarak görülmeyen tahin helvalarının hastalık yapıcı mikroorganizmalarla kirlenebildiği durumlarda gıda zehirlenmesine neden olabileceği bizim de yaptığımız çalışmalar ve çeşitli raporlarla ortaya konmuştur. Bu nedenle bayramların simgesi şekerlemeleri satın alırken bozulma olup olmadığına dikkat edilmesi gerekiyor.
    
     Muhabir: Volkan Kaşık
     Yayıncı: Zuhal Uzundere Kocalar
<< Önceki Haber Bayramda bozulmuş şekerlemelere dikkat Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER