BDP Genel Başkanı Demirtaş:

BDP Genel Başkanı Demirtaş: "Bu sorun, bir özgürlük ve demokrasi meselesidir. Kürtlerin zorla elinden alınan haklarını iade ederseniz bu mesele biter" (Fotoğraflı Görüntülü )


ŞIRNAK (A.A) - BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, çözüm süreci ile ilgili "Bu sorun, bir özgürlük ve demokrasi meselesidir. Kürtlerin zorla elinden alınan haklarını iade ederseniz bu mesele biter" dedi.
     Genel Başkan Demirtaş, Şırnak Belediye Düğün Salonunda bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri, kanaat önderleri ve korucu başları ile düzenlenen basına kapalı toplantıya katıldı.
     Toplantı öncesi konuşan Demirtaş, çözüm sürecinin sadece iki partiye mal edilemeyeceğini, tüm Türkiyeyi ilgilendirdiğini kaydederek, şöyle konuştu:
     "Bu sorun silahla, kanla çözülmez. Konuşarak, tartışarak çözülebilir. Bu sorun bir özgürlük ve demokrasi meselesidir. Kürtlerin zorla elinden alınan haklarını iade ederseniz bu mesele biter. Silaha, savaşa ve çatışmaya hiç gerek duyulmadan oturup, konuşarak meselemizi çözebiliriz. Yılardır hepimiz bunu söylüyoruz. Şimdi bu noktaya gelinmiş olmasından biz mutluluk duyuyoruz. Çünkü medeni toplumlara yakışan, sorunu konuşarak çözmektir. Kürtler silah, savaş sevdalısı değil. Kürtler sadece kendi toprağında vatanında kendisi gibi yaşamak istiyor, Allah nasıl yarattıysa öyle yaşamak istiyor. Allah onu Kürt olarak yaratmış ana dili Kürtçedir. Sen devlet olarak ısrarla Allahın yaratığına bile karşı çıkıp Sen Türk olacaksın, Türkçe konuşacaksın, senin dilin yasaktır. dersen o halka en büyük zulmü, en büyük hakareti yapmış olursun. Mesele buradan başladı."
    
     -"Bu ülke CHP zihniyetinden bölünmüş durumda"
    
     Demirtaş, sorunun CHPyi ve MHPyi dinleyerek, onlara kulak vererek çözülemeyeceğini bildirerek, şunları söyledi:
     "Çünkü sorunu yaratan zihniyet onların zihniyetidir. Bu sorunu ortaya çıkaran CHPnin, cumhuriyetin kuruluşundan beri ortaya koyduğu zihniyettir. MHPnin zihniyetiyle Kürt sorunu çözülür mü- Sorunu yaratanı dinlersen sorunu çözemesin. O halde sorunun mağdurlarını dinleyeceksin, sorunun tarafını, muhatabını dinleyeceksin. O da Kürt halkının kendisidir. Sadece BDPde değil. Açık söylüyorum; bütün Kürt halkının bileşenleri bu süreçte muhataptır. Çünkü en çok bu zulmü çekmiş, hakarete uğramış taraftır. Yüzyıllık bir sorunu bitirmek üzere adım atıyoruz. Sağlıklı bir çözüme, özgürlüğe ve demokrasiye kavuşmak istiyorsak, bütün Kürt halkının birleşenleri taleplerini net olarak ortaya koymalıdır."
     Konuyla ilgili ana muhalefet partisinin rapor ve çözüm deklarasyonu hazırladığını dile getiren Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
     "Çözüm raporuna bakın Kürtler ana dilinde eğitim yaparsa ülke bölünür. deniyor. Bunu söyleyen ana muhalefet partisi, ne tarih bilgisi var, ne toplumsal gerçeklikten haberi var. Kendisi de Kürttür, Alevi Kürt."
    
     Muhabir: Cafer Balık - Şaban Yılmaz / Özgür Ayaydın
     Yayıncı: Behçet Güngör
<< Önceki Haber BDP Genel Başkanı Demirtaş: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER