Bilecikte Tarih ve Kültür Sohbetleri

Bilecikte Tarih ve Kültür Sohbetleri -SAÜ Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Alpargu: -Türkiye, Orta Asya politikalarında başarılı olamadı ve iyi ilişkiler kuramadı


BİLECİK (A.A) - Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Alpargu, Türkiyenin, Orta Asya politikalarında başarılı olamadığı ve iyi ilişkiler kuramadığı iddia etti.
     Prof. Dr. Alpargu, Sürekli Eğitim Merkezinde düzenlenen Rusların Orta Asyayı İşgali konulu bir konferansta verdiği konuşmada, Orta Asya coğrafyasının 19. yüzyıla kadar Türkistan adıyla anıldığını belirterek, Ruslar tarafından bu ifadenin kaldırıldığını kaydetti.
     Rusyanın uzun vadeli politikalarını Orta Asyada başarılı bir kolonileşme faaliyetiyle gerçekleştirdiğini Prof. Dr. Alpargu, şöyle konuştu:
     Osmanlı Devletinin Türkistan coğrafyasında etkisiz kalması, Rusya ile siyasi ilişkilerin bozulacağı endişesi ve coğrafi uzaklık ve olumsuz şartlardan kaynaklanıyor. Rusyanın 1552 yıllarında en büyük işgallerini gerçekleştirerek Orta Asyaya kalıcı olarak yerleştirdi. Altın Orda Devletini Timur yıktı. Timur, Türktü Altın Orda Devleti de Türk devletiydi. Biz, Türk soydaşları olarak, kendi içimizde iyi geçinmeyi öğreneceğiz. Kendi içimizde barış içinde, birbirimizi çok sevmeyi öğreneceğiz. Zorluk zamanlarda ayağa kalkmayı değil, barış zamanında ayağa kalkmayı öğreneceğiz. Türkiye, Orta Asya politikalarında başarılı olamadı ve iyi ilişkiler kuramadı.
     Konferansın ardından, Bilecik Valisi Halil İbrahim Akpınar, Prof. Dr. Alparguya üzerinde Şeyh Edebali Üniversitesinin amblemli bulunan bir tabak hediye etti.
     Etkinliğe, Vali Yardımcısı Süleyman Deniz, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Azmi Özcan, 2. Jandarma Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Halis Zafer Koç, Bilecik Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Ertan Yıldız, öğretim üyeleri ile öğrenciler katıldı.
    
     Muhabir: Mesut Tankulu
     Yayıncı: Deniz Açık
<< Önceki Haber Bilecikte Tarih ve Kültür Sohbetleri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER