Bilecikte Tarih ve Kültür Sohbetleri

Bilecikte Tarih ve Kültür Sohbetleri -Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işık: Sahiplenmeyi bilinçli bir biçimde her türlü bağnazlıktan arınmış olarak sürdürmeliyiz ve kendi Anadolu geleceğim


BİLECİK (A.A) - Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Arkeoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahri Işık, Sahiplenmeyi bilinçli bir biçimde her türlü bağnazlıktan arınmış olarak sürdürmeliyiz ve kendi Anadolu geleceğimizi bilmeliyiz dedi.
     Prof. Dr. Işık, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Salonunda düzenlenen Tarih ve Kültür Sohbetleri etkinliği kapsamında verdiği Anadolu Frig Uygarlığı konulu konferansta, Hititlerden sonraki 400 yıllık süreçte Friglerin bir büyük devlet çabası içerisinde olduklarını belirterek, Frig uygarlığının Yunan kökenli değil Anadolu kökenli olduğunun bugün kabul gördüğünü kaydetti.
     Frig uygarlığının kültürünü, dinini ve her şeyini Anadolu geleneği ile oluşturduğunu anlatan Prof. Dr. Işık, şöyle konuştu:
     En erken Frig örnekleri 8. yüzyılın ilk yarısından başlamaktadır. Arkeoloji, yavaş yavaş düş kırıklığına uğratmaya başladı. Frig, Anadoluda Frig olmuştur. Bu toprağın tarihini biz yazacağız. Onu batılıya bırakmayacağız. Çünkü batılı ön yargılıdır. Frig, Yunanı etkilemiş. Frig dünyasında İon etkisi 6. yüzyılın başlarında ortaya çıkar. 6. yüzyıl öncesi bir İon etkisi yok. Yunanda ölümlü kişi tanrılaşmaz. Eğer herhangi bir kral, insan tanrılaşıyorsa o Yunan değildir. Sanat ve kültür adına ne varsa önce Anadolunun kendisinde ondan sonra Frigyada ondan sonra İonya da ondan sonra da Yunanistanda buluruz. Öyle bir kültür düşünün ki, bir devlet değil bir coğrafi sınırı yok ama o çekirdek bölgede 1000 yıllar boyu kendi sanatı ve kültürüyle kendi yazısıyla varlığını sürdürebilmiş. Yazı çok önemlidir. Yazıya biz hep kanıyoruz. Sahiplenmeyi bilinçli bir biçimde her türlü bağnazlıktan arınmış olarak sürdürmeliyiz ve kendi Anadolu geleceğimizi bilmeliyiz.
     Konuşmanın ardından üzerinde Osmanlı armasının ve üniversite ambleminin bulunduğu tabaklarını Prof. Dr. Işıka hediye eden Vali Halil İbrahim Akpınar da şunları söyledi:
     Arkeoloji, sadece bilim adamlarının, öğretim üyelerinin ve okuyanların görevi değil. Anadolu toprakları, yüz binlerce tarihi esere ev sahipliği yapıyor. Bir kısmı keşfedilmiş, bir kısmı da keşfedilmeyi bekliyor. Bir çömlek parçasından yüzyıllar arasındaki bağlantı kuruluyor. Bizler, görevliler veya kim olursa olsun tarihi eserlerimizi korumalıyız. Gördüklerimizi, bulduklarımızı en iyi şekilde değerlendirilmesi için ilgililere götürmeliyiz. Anadolu-da çok güzel medeniyetler kurulmuş, bizlerde Türkiye Cumhuriyetinde güzel bir medeniyete ev sahipliği yapar, görevlerimizi ifa ederiz.
     Etkinliğe, Vali Akpınarın Dr. Nihal Akpınar, Vali Yardımcısı Süleyman Deniz, öğretim üyeleri, Polis Meslek Eğitim Merkezi ve üniversite öğrencileri ile vatandaşlar katıldı.
     (MA-DA)
<< Önceki Haber Bilecikte Tarih ve Kültür Sohbetleri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER