Bilecik Halk Sağlığı Müdürlüğü diyetisyen Baş:

Bilecik Halk Sağlığı Müdürlüğü diyetisyen Baş: Oruç tutan kişiler, Ramazan ayı sonrasında eski beslenme alışkanlıklarına geri döndüklerinde daha fazla yeme eğiliminde bulunuyor


BİLECİK (A.A) - Bilecik Halk Sağlığı Müdürlüğü diyetisyeni Zerrin Delibaş Baş, oruç tutan kişilerin Ramazan ayı sonrasında eski beslenme alışkanlıklarına geri döndüklerinde daha fazla yeme eğiliminde bulunduğunu bildirdi.
     Baş, yaptığı yazılı açıklamada, Ramazan ayının gelmesiyle oruç tutan kişilerin günlük beslenme şekli ve öğün sayısının değiştiğini belirterek, oruç tutacak kişilerin tükettikleri besinlere özen göstermeleri gerektiğini kaydetti.
     Önemli sağlık sorunu ve kronik rahatsızlığı olan bireylerin, ramazan ayında oruç tutmamaları tavsiye edildiğini ifade eden Baş, şunları bildirdi:
     İftarda, yaşanılan uzun süreli açlıkla mideyi çok hızlı doldurmamak gerekir. Ani mide gerginliği tansiyonunuzun yükselmesine ve mide şikayetlerinin artmasına yol açar. Bu nedenle, yemeklerinizi mümkün olduğunca yavaş ve iyi çiğneyerek tüketiniz. Ramazan ayında sıvı ihtiyacı mutlaka karşılanması gerekmektedir. Dolayısıyla, su tüketiminin yanı sıra taze sıkılmış meyve suları, az şekerli veya şekersiz meyve kompostoları, maden suyu, kavun, karpuz gibi sulu meyveler tüketilerek sıvı ihtiyacının karşılanması mümkündür. Sahurda protein içerikli besinler tercih etmeliyiz. Aşırı kilo alımını önlemek için, iftardan 1,5-2 saat sonra yapacağınız hafif tempolu bir yürüyüş besinlerin sindirimine yardımcı olacaktır.
     Oruç tutan kişiler Ramazan ayı sonrasında eski beslenme alışkanlıklarına geri döndüklerinde daha fazla yeme eğiliminde bulunmaktadır. Ramazan ayı süresince özellikle 2. haftadan sonra yavaşlayan metabolizma için, ardından gelen Ramazan Bayramında yenilen tatlıların yağ olarak depolandığı riskli bir süreçtir. Benzer ilkelere bayramda da dikkat edilirse bu süreci daha sağlıklı bir şekilde aşmayı sağlayacaktır.
    
     Muhabir: Muhsin Arslan
     Yayıncı: Deniz Açık
<< Önceki Haber Bilecik Halk Sağlığı Müdürlüğü diyetisyen Baş: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER