Bitkisel zayıflama ilaçlarının kullanımı

Bitkisel zayıflama ilaçlarının kullanımı -Doç. Dr. İsmail Karakuyu Simav Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Karaca: Obezite, günümüzde dünya çapında bir halk sağlığı sorunu olup, insanın yaşam kalitesini bozmakta ve yaşam süresini azaltmakta


KÜTAHYA (A.A) - Doç. Dr. İsmail Karakuyu Simav Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Mesut Karaca, Obezite, günümüzde dünya çapında bir halk sağlığı sorunu olup, insanın yaşam kalitesini bozmakta ve yaşam süresini azaltmaktadır dedi.
     Dr. Karaca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çağın hastalığı olan obezitenin dünyada her geçen gün hızla yayıldığını ve eğer önlemler alınmazsa insanın yaşam süresini kısaltacağını söyledi.
     Buna karşılık televizyon ve bir çok yerde reklamı yapılan bitkisel zayıflama ilaçlarının bilinçsizce tüketildiği takdirde hayati tehlikeler doğurabileceği uyarısında bulunan Dr. Karaca, şöyle devam etti:
     Obezite, günümüzde dünya çapında bir halk sağlığı sorunu olup, insanın yaşam kalitesini bozmakta ve yaşam süresini azaltmaktadır. Buna karşılık bu hstalığın tedavisinde kullanılan ilaç sayısı çok az. Günümüzde alternatif tıp popülerlik kazanmakta, doğal ürünlere ilgi her geçen gün artmaktadır. Doğal ürünlerin güvenliği günümüzde henüz tam olarak ortaya konamamıştır. Bu ürünler tıbbi ilaç olarak değerlendirilmez ve reçete gerektirmez. Dolayısıyla herhangi bir düzenleme olmadan piyasada veya internet üzerinden kolaylıkla satılmakta ve her geçen gün tüketimi artmaktadır. Tamamen bitkisel veya doğal olduğu iddia edilen bu ürünlerin bazılarının içinde, önceleri obezite tedavisinde kullanılan ancak günümüzde kalp ile ilgili yan etkisi olduğu ispatlanan ve birçok ülkede yasaklanan Sibutramin adlı madde bulunmaktadır. Bu madde sağlığa son derece zararlı olup ani ölümlere neden olmaktadır. Yine yapılan birtakım laboratuvar analizleri sonucunda son derece doğal olduğu iddia edilen ürünlerin içinde toksik maddelere, ağır metallere, yasaklı kimyasal maddelere, pestisitlere ve bakterilere rastlanılmıştır.
    
     -Bu ilaçlar, bir çok hastalığa davetiye çıkarıyor-
    
     Dr. Karaca, bu ürünlerin çoğunun merdiven altı diye tabir edilen ortamlarda üretildiğini, dolayısıyla her türlü denetimden uzak olduğunu ifade etti.
     Halkın, Sağlık Bakanlığı onayı olmayan ürünleri kullanmaması gerektiğinin altını çizen Dr. Karaca, Kolay yoldan kilo vermek, herkesin hayali. Ancak şu unutulmamalı; kolay verilen kilolar, yine aynı hızla geri alınıyor dedi.
     Bu tür ilaçlarla verilen kilolaların kalp, böbrek, sinir sitemi, karaciğer ve beyin hastalıkları olarak kişiye döndüğünü anlatan Dr. Karaca, şunları konuştu:
     Bu ürünler, genellikle televizyon ve benzer iletişim araçları kullanılarak uzman olmayan kişiler tarafından tanıtılıp yüksek fiyatlara satılıyor. Bu ilaçlar, vücuttan su atımını hızlandırır. Ancak diyetlerde su kaybı değil, yağ kaybı önemlidir. Sağlıklı zayıflamak için dâhiliye uzmanı, endokrinolog, diyetisyen, psikolog ve fizik tedavi uzmanlarından oluşan ekip ile en verimli sonuç alınır. Ayrıca uzman bir diyetisyen tarafından hazırlanan kişinin beslenme alışkanlıklarına uygun bir diyet ve düzenli egzersizle beraber, değişen hayat tarzı ile zayıflamak göründüğü kadar zahmetli değildir. Bu uygulamalara rağmen kişi kilo veremiyorsa ilaç ya da cerrahi tedaviye ancak uzman doktorlar kontrolünde başlanabilir.
    
     Muhabir: Zekeriya Türkel / Hadi Şengül
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Bitkisel zayıflama ilaçlarının kullanımı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER