Bor, sera gazlarına karşı

Bor, sera gazlarına karşı -Bandırma Bor ve Asit Fabrikalarındaki yan ürünlerden yapılan borlu çözeltiler kullanılarak, baca gazlarından karbondioksidin yaklaşık yüzde 70i, kükürtdioksidin yaklaşık yüzde 98i yok edildi -Karbondioksit


BALIKESİR (A.A) - Zafer Akpınar - Bandırma Bor ve Asit Fabrikalarındaki yan ürünlerden yapılan borlu çözeltiler kullanılarak, baca gazlarından karbondioksidin yaklaşık yüzde 70i, kükürtdioksidin yaklaşık yüzde 98i yok edildi.
     Eti Maden İşletmeleri Bandırma Bor ve Asit Fabrikaları İşletme Müdürü Recep Şekerci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Eti Bank Genel Müdürlüğünün 14 Haziran 1935, bor minerallerinin işlenmesi kapsamında da 1967 yılında bor ve asit fabrikalarının kurulduğunu söyledi.
     Bandırmada rafine bor üretiminde bu yıl 335 bin tonu hedeflediklerini dile getiren Şekerci, geçen yıl 245 milyon lira olarak gerçekleşen hasılatlarını artırmaya yönelik önemli çalışmalar yürüttüklerini anlattı.
     Fabrikada ana ürün üretimleri yaparken açığa çıkan yan ürünlerin de değerlendirilmesi yolunda Ar-Ge çalışmaları ve projeler yaptıklarını vurgulayan Şekerci, şöyle konuştu:
     Bandırmadaki tesislerimizde, ihtiyacımız olan buharın ve suyun sağlandığı, elektrik enerjisinin üretildiği buhar santralimiz var. Buradan belli oranda baca gazı çıkıyor. Bu sera gazlarını bor çözeltileriyle nasıl azaltırız diye bir çalışma yürütüyoruz. Çok önemli, çevre sağlığı açısından devrim niteliğinde sonuçlar aldık. Özellikle kömürle çalışan santrallerde, kömürün kalitesine göre, hava kalitesinin sağlanabilmesi için kükürtdioksit, karbondioksit ve karbonmonoksit gazlarının belirli sınırda olması lazım. Sera gazları, çevre ve toplum sağlığı açısından önemli. Bizim hedefimiz, bu gazların doğaya salımını azaltmak.
     Şekerci, borun yan ürününden hazırladıkları borlu çözeltiyle bu gazları azaltmayı başardıklarını ifade ederek, Karbondioksidin yaklaşık yüzde 70ini, kükürtdioksidin yaklaşık yüzde 98ini borlu çözeltiyle yok ettik. Bu inanılmaz bir sonuç. Bunun anlamı çok büyük dedi.
     Buhar santrallerinin bulunduğunu ve yaklaşık günde 350 ton kömür yakıp, saatte 130 ton buhar ürettiklerini anlatan Şekerci, buhardan da elektrik elde ettiklerini söyledi.
    
     -Bu çalışma ülke açısından çok önemli-
    
     Bu üretim sırasında bacalardan 120 bin metreküp gaz çıktığını belirten Şekerci, şunları kaydetti:
     Termik santrallerde bunun 30-40 katı çıkıyor. 3-4 milyon metreküp gaz çıkan bacalar var. Bizim tesisimiz pilot tesis. Sera gazlarını çözeltiye bağlamakla kalmadık, farklı ürünler de elde ettik. Hem çevre sağlığını koruduk hem ekonomik değeri yüksek ürünler elde ettik. Baca gazından, sodyum hidroksit ve sodyum karbonat ürettik. Cam sektörü bizden bor alıp başka yerden soda alarak karıştırıp bu ürünleri elde ediyordu. İkisi hazır ürün gibi olacak sektöre. Biz ortaya çıkan bu ürünü, cam sektörüne satacağız. Bu çalışma ülke açısından çok önemli.
    
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Bor, sera gazlarına karşı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER