Bozkırın ortasındaki bahçesinde 100 çeşit ürün

Bozkırın ortasındaki bahçesinde 100 çeşit ürün yetiştirdi -Nevşehirin Avanos ilçesinde yaşayan Halil Yoğurtçu: -Ben bu bahçe ile hayallerimi gerçekleştirdim. Ailemle, arkadaşlarımla gelip burada vakit geçirip bahçemde yetişen meyveler


NEVŞEHİR (A.A) - Murat Asil - Nevşehirin Avanos ilçesinde yaşayan Halil Yoğurtçu (61), bozkırın ortasındaki 5 bin metrekarelik bahçesinde 100ün üzerinde farklı türde meyve ve sebze yetiştiriyor.
     Avanos ilçesinde Orta Mahalle muhtarı olan ve emekli olduktan sonra bağ olarak kullandığı bahçesinde bozkır ikliminde zor yetişen farklı türdeki bitkileri yetiştiren Yoğurtçu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küçük yaşlardan beri var olan hayvan ve bitki sevgisini yaşatmaya çalıştığını söyledi.
     Emekli olduktan sonra üzüm bağı olarak kullandığı bahçede düzenlemeler yaptığını anlatan Yoğurtçu, İlk aşamada farklı üzüm çeşitleri denedim ve farklı cinste üzümler yetiştirdim. Daha sonra bölgemizde yetişmeyen bitkileri denemeye başladım. Şu anda 100ün üzerinde bitkim var. Aslında çok fazla tür denedim ama bazılarında başarılı olamadım, bölgeye uyum sağlamadı. Burada bozkır iklimi hakim, buna rağmen Goji gibi Enka Eriği gibi ağaçları diktim ve uyum sağladı. Şimdi meyveleri yemeye başladık bile dedi.
     Yoğurtçu, bahçesindeki çalışmalarda hiçbir teknik destek almadığını, deneme yanılma yoluyla yaptığı araştırmalar ile bahçesini oluşturduğunu ve bitkilerin bakımlarını da kendisinin yaptığını kaydetti.
    
     -İnternetten fide siparişi yapıyorum
    
     İnternetten bitkiler konusunda araştırmalar yaptığını ve merak ettiklerini sipariş verip getirttiğini belirten Yoğurtçu, İnternette araştırma yapıp gördüğüm çeşitleri getirtiyorum. Yaban mersini denedim uyum sağladı, zeytin diktim olmadı. Goji, Frenk Üzümü gibi bu bölgede yetişmesi çok zor meyveleri getirttim oldu, meyveleri yemeye başladık bile diye konuştu.
     Tibet bölgesinde yetişen ve mutluluk meyvesi olarak bilinen Gojiyi denediğini ve 3 yıldır meyvesini almaya başladığını kaydeden Yoğurtçu, Tibetlilerin Gojiyi ömür uzunluğunu artırdığını ve kuvvet verici olarak kullandığını, yapraklarından çay, ayrıca yaprak ve saplarından yağ yaptıklarını ifade etti.
     Bahçesinde 60 çeşit üzüm de olduğunu, bunların 10 tanesini İtalyadan getirttiğini anlatan Yoğurtçu, şöyle devam etti:
     Şehir için ve şehir dışından bahçemi duyanlar merak edip gelip geziyorlar. İtalyada yaşayan kız kardeşimden yaz tatillerine geldikçe araştırdığım ve orada yetişen üzümlerin fidelerinden getirttim. Bahçemde ilk akla gelen sayabileceğim 60 çeşit üzüm, 5 çeşit kavun, 5 çeşit domates, 5 çeşit biber, elma, ceviz, badem, kayısı, alıç, üvez, muşmula, salatalık, kiraz, vişne, bal kabağı, Goji, Altın Çilek, Enka Eriği, Frenk Üzümü, Yaban Mersini, Antep Fıstığı, fındık ve nar var. Ben bu bahçe ile hayallerimi gerçekleştirdim. Ailemle arkadaşlarımla gelip burada vakit geçirip bahçemde yetişen meyvelerin tadına bakıyoruz.
     Ayrıca bahçesine yaptığı barınaklarda farklı türlerde hayvanlara da baktığını kaydeden Yoğurtçu, bahçesinde 8 tane tavus kuşu, farklı türde tavuklar, güvercin, koyun, köpek, kedi beslediğini de sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Hüseyin Likoğlu
<< Önceki Haber Bozkırın ortasındaki bahçesinde 100 çeşit ürün Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER