BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Sönmez:

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Sönmez: -Enflasyon eğilimini gösteren yayılma endeksi mayıs ayında son 10 ayın en düşük seviyesine geriledi -Yayılma endeksinin, gıda grubunda artarken gıda dışında 15 ayın en düşüğüne inmesi, çekir


BURSA (A.A) - Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, enflasyon eğilimini gösteren yayılma endeksinin, mayıs ayında son 10 ayın en düşük seviyesine gerilediğini belirterek, Yayılma endeksinin, gıda grubunda artarken gıda dışında 15 ayın en düşüğüne inmesi, çekirdek enflasyon görünümünde de iyileşmeye işaret ediyor dedi.
     Sönmez, yazılı açıklamasında, piyasaların mayıs ayında yüzde 0,4 artış beklediği Tüketici Fiyatları Endeksinin (TÜFE) yüzde 0,2 azaldığını belirtti.
     Bu gelişmede, işlenmemiş gıda fiyatlarındaki baz etkisinin de ötesinde, yüzde 4,2lik düşüş ve işlenmiş gıda fiyatlarındaki yüzde 0,5lik azalmanın etkili olduğunu bildiren Sönmez, Petrol ve altın fiyatları başta olmak üzere emtiadaki gerileme genele yayılınca yıllık TÜFE yüzde 11,1den yüzde 8,3e indi. Bu gelişmenin şimdilik para politikalarında bir gevşemeye yol açmasını beklemiyoruz. Ancak trend böyle giderse Merkez Bankasının hareket alanı genişler ifadelerini kullandı.
     Sönmez, mayıs ayında, gıda fiyatlarının dışında mal fiyatlarında da düşüşler yaşandığını, uluslararası petrol ve altın fiyatlarındaki düşüşlerin ulaştırma ve diğer hizmetler kalemlerini gerilettiğini vurgulayarak, son 3 aydır mevsim normallerinin üzerinde seyreden giyim fiyatlarının da mayıs ayında mevsim normallerinin yüzde 3 altında gelerek, enflasyonun beklentilerin altında gelmesine sebep olduğunu bildirdi.
     Celal Sönmez, mayıs ayında mal enflasyonunun yüzde 0,5 düşerek, yıllık bazda yüzde 12,8den yüzde 8,7ye gerilediğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
     Hizmet enflasyonu ise aylık yüzde 0,6 artışla, yıllık bazda yüzde 6,8den yüzde 7,1e sınırlı yükseldi. Enflasyon eğilimini gösteren yayılma endeksi de mayıs ayında son 10 ayın en düşük seviyesine geriledi. Yayılma endeksinin gıda grubunda artarken, gıda dışında 15 ayın en düşüğüne inmesi, çekirdek enflasyon görünümünde de iyileşmeye işaret ediyor.
    
     Muhabir: Umut Özgan / Haluk Yüksel
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Sönmez: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER