BTÜnün Kestele yapılması düşünülen kampüsü

BTÜnün Kestele yapılması düşünülen kampüsü -Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Sürmen Bursanın deprem riski olmayan yeri yok Her neresi olursa olsun, önemli olan sonunda bu niye buraya yapıldı dememek, kahrolmamak


BURSA (A.A) - Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Nizamettin Kaya ve yönetim kurulu üyeleri, Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Sürmeni ziyaret etti. Toplantıda BTÜ kampüsünün Kestelde yapılması düşünülen alanla ilgili depremsellik uyarıları masaya yatırıldı. Nizamettin Kaya, Sürmene kampüs projesinin ulusal boyutta düzenlenecek bir yarışma ile elde edilmesi önerilerini iletti.
     Sürmen yaptığı açıklamada, üniversitelerin şehrin dışında konumlandırılarak öğrencilere zorluk çıkarmamalarını, aynı zamanda kentlerin kargaşası içerisinde yer almamaları gerektiğini vurguladı.
     Sürmen, Kampüsün yapılması düşünülen Kestel Çataltepe mevkii için, raylı sistemin Kestel hattının devreye girmesi ulaşım noktasında kaygıları giderici bir çözüm. Ancak ulaşım olayın sadece bir boyutu. Genel anlamda bir üniversitenin yerinin teknik, mali ve sosyal boyutu ile Bursa gibi bir kentin gündeminde hiç tartışılmaması Bursa halkına saygı ve sivil toplumun gücü adına üzüntü vericidir. Konu Kestel değil, üniversitenin yeri ve ondan daha önemlisi üniversitenin kendisidir dedi.
     Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinden profesörlüğünü yeni almış genç bir hoca ve ekibinin, bölgeden ciddi bir fay hattının geçtiğini tespit ettiğini vurgulayan Sürmen, Dikkatli olmak ama endişeye kapılmamak lazım. Yer konusunda kararı verecek olan bürokrasinin çok acı tecrübelerden ders aldığını ve titiz çalıştığını biliyorum. Ama bu konuyu tartışıp bilimsel yorumlar ortaya koymak, bu fay hattı meselesinden sonra akademik meslek odalarının üzerine borç olmuştur. Meslek odaları bu duruma öncülük etmeli ve hazırlanacak rapor tüm kesimlerle paylaşılmalıdır diye konuştu.
    
     -Önemli olan bu niye buraya yapıldı dememek, kahrolmamak-
    
     Bursa Teknik Üniversitesini göz göre göre fay hattı üzerine kurmanın haklı bir tedirginlik nedeni olduğunu savunan Sürmen, Bursanın deprem riski olmayan yeri yok. Her neresi olursa olsun, önemli olan sonunda bu niye buraya yapıldı dememek, kahrolmamak. Karar verecek bürokrasinin teknik açıdan doğru bilgilendirilmesi gerekir ifadelerini kullandı.
     Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Nizamettin Kaya ise son dönemde üniversite kriterlerine uymayan yapıların inşa edildiğini öne sürdü.Projelendirme sürecinde buna dikkat etmenin hem yapı ömrünü hem de işletme maliyetlerini etkilediğini dile getiren Kaya, Daha nitelikli ve kaliteli yapılar için düzenlenecek yarışmalar farklı fikirleri ortaya çıkarabilir. Mimari açıdan belli özelliklere sahip, kendi dönemini geleceğe taşıyacak, kimliksiz olmayan yapılar inşa etmeliyiz. Biz yaptık oldu mantığından kurtulmalıyız. dedi.
     Kaya, üniversitelerin konumlandırmasında ulaşılabilirliğe son derece önem verilmesi gerektiğini dile getirdi. Depremsellik faktörünün hiçbir şekilde atlanmaması gerektiğini belirten Kaya, belirlenecek alanın bölgeyi geliştirecek ve üniversiteyi besleyecek özellikleri taşımasının önemine değindi.
    
     Muhabir : Bursa/Harun Kaymaz
<< Önceki Haber BTÜnün Kestele yapılması düşünülen kampüsü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER