Bu kolonyanın çikolatalısı da var cevizlisi

Bu kolonyanın çikolatalısı da var cevizlisi de -Sındırgıda, emekli astsubayın, tedavi gördüğü hastanedeki bir hemşireden aldığı formülle 1962de üretimine başladığı kolonyalar, zamanla çeşitlenerek ünü yurt dışına kadar yayıldı -Yarım


BALIKESİR (A.A) - Zafer Akpınar - Balıkesirin Sındırgı ilçesinde, emekli astsubay Himmet Soyakın 1962 yılında başladığı kolonya üretimi zamanla geliştirilerek, çikolata, bal, ceviz, kekik, incir gibi 300 çeşidiyle ünü yurt dışına ulaştı.
     Dedesiyle aynı ismi taşıyan firma sahibi ve Kimyager Himmet Soyak (29), AA muhabirine yaptığı açıklamada, Balıkesir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümünden mezun olduğunu söyledi.
     Kolonyacılığın, dedesinden babasına, ondan da kendisine geçtiğini belirten Soyak, "Bugüne kadar dedem de dahil standart kolonya üretimi yapmadık. Standartları yükseltme hedefiyle yürüdük ve bu noktalara geldik" dedi.
     Soyak, emekli hava astsubayı dedesinin 51 yıl önce kurduğu firmayı daha iyi noktalara taşımayı hedeflediklerini dile getirdi.
     Dedesinin, emekli olduktan sonra birçok işle uğraştığını ve rahatsızlığı nedeniyle Ankarada bir hastanede tedavi görürken ailesinde kolonyacılığın temellerini atan bir olay yaşadığını anlatan Soyak, şöyle devam etti:
     "Hastanede görevli bir hemşire, dedeme kolonyanın formülünü vermiş. Dedem de Sındırgıya dönünce çam kolonyası üreterek bu işe başlamış. Eski kolonyalarla ilgili araştırmalara bakın; içeriğinde mutlaka Sındırgının çam kolonyası geçer. Sındırgı çam kolonyası, önemlidir ve iyi bilinir. Dedem miras olarak markayı, babam ise koku alabilme ve uygulayabilme yeteneğini bıraktı. Ben de kimyager olarak geliştirmeye çalışıyorum. İlim kısmı gerekli ancak asıl önemlisi irfan. Dededen gördük, geliştirdik."
    
     -Bodruma mandalina, Fransız lisesine ceviz kolonyası-
    
     Soyak, özel üretimlerle çeşit sayısını artırdıklarını belirtti.
     En fazla bilinen kolonya çeşitlerinin, limon, zambak ve tütün olduğunu vurgulayan Soyak, Türkiyedeki birçok firmanın ürün yelpazesinin bunlarla sınırlı kaldığına işaret etti.
     Çikolata, bal, zeytin, ceviz, kekik, incir, ıhlamur, mandalina, akasya gibi 300 çeşit kolonya ürettiklerini dile getiren Soyak, şöyle konuştu:
     "Çikolata ve bal gibi bazı çeşitlerimiz, tezgahta sürekli durmuyor. Sipariş üzerine yapıyoruz. Özel firmalara hediyelik, promosyon şeklinde üretimlerimiz oluyor. Bodrumdan bir firmanın yetkilisi geldi, promosyon için kolonya talep etti. Kendisine, bölgesine uygun olacağını düşünüp mandalina kolonyası önerdik. Kabul etti ve Bodrumda dağıttı. Geri dönüşleri inanılmaz güzel oldu. Ünümüz yurt dışına kadar yayıldı. Kekik kolonyasını, Türkiyede sadece biz üretiyoruz. Bu kadar ham maddeyi bulmak zor. Kendi atölyemiz var. İmalathanemizde kendi çalışmalarımızla özel kokular elde ediyoruz. Farklı karışımlardan özel formüllerle hem istediğimiz hem de talep edilen tüm kokuları üretiyoruz."
     Markalarının, "Tarihi Balıkesir Kolonyacısı" adıyla tescillendiği bilgisini veren Soyak, İstanbulda faaliyet gösteren bir Fransız lisesinin, düzenledikleri gecede misafirlere sunulmak üzere kolonya sipariş ettiğini anlattı.
     Soyak, onlara, ceviz ile özel karışımla ürettikleri "Yağcıbedir geceleri" ve "hazan" kolonyalarından verdiklerini söyleyerek, "Yağcıbedir geceleri, Akdeniz bölgesinde yetişen tropikal 7 bitkinin karışımından elde ediliyor. Bu üç kokunun çok beğenildiğini öğrendik ve bundan memnun olduk" ifadesini kullandı.
    
     Yayıncı: Sedat Gök
<< Önceki Haber Bu kolonyanın çikolatalısı da var cevizlisi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER