Bu köyden yaklaşık 500 fotoğrafçı çıktı

Bu köyden yaklaşık 500 fotoğrafçı çıktı -Nevşehirin Gülşehir ilçesine bağlı Yeşilöz köyünden 62 yıl önce 2 kardeşin Ankaraya giderek fotoğraf stüdyosunda çalışmaya başlaması, ardından yakınlarını da yanlarına alması ile başlayan s


NEVŞEHİR (A.A) - Murat Asil - Nevşehirin Gülşehir ilçesine bağlı Yeşilöz köyünden 62 yıl önce 2 kardeşin Ankaraya giderek fotoğraf stüdyosunda çalışmaya başlaması, ardından yakınlarını da yanlarına alması ile başlayan sürecin ardından köyden bugüne kadar yaklaşık 500 fotoğrafçı çıktı.
     Gülşehir ilçesine bağlı Yeşilöz (Cemel) köyünden Hayri ve Mehmet Şahin kardeşler, 1940 yılında Ankarada bir fotoğraf stüdyosunda bir süre çırak olarak çalıştıktan sonra kendi stüdyolarını açtı. Şahin kardeşler, daha sonra stüdyolarında çalışmak üzere köylerinden akrabalarını Ankaraya getirmeye başladı.
     Böylece başlayan köyün fotoğrafçılık serüveni sonunda, günümüzde Yeşilöz köyünden 3 kuşaktan yaklaşık 500 fotoğrafçı, Ankara başta olmak üzere Türkiyenin farklı illeri ve yurt dışında bu mesleği icra ediyor.
     Yeşilöz köyünden fotoğrafçı olmak için Ankaraya giden ve 37 yıldır fotoğrafçılık yapan Ali Yıldırım (51), AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1940lı yıllarda başlayan fotoğrafçılık akımından ailesinin de etkilendiğini, 1975 yılında 14 yaşındayken ağabeyi ile Ankaraya, akrabalarının yanına giderek fotoğrafçılık mesleğine ilk adımı attığını söyledi.
     Yaklaşık 37 yıldır fotoğrafçılık yaptığını dile getiren Yıldırım, Ankarada uzun süre çırak olarak çalıştıktan sonra Nevşehirin Avanos ilçesine gelerek 2 kardeşi ile fotoğraf stüdyosu açıklarını kaydetti.
     Köylerinin fotoğrafçılık serüveninin 1940 yılında babaları polis olan Hayri ve Mehmet Şahin kardeşler ile başladığını anlatan Yıldırım, köylerinde birçok kişinin ilkokulu bitirdikten sonra Ankaraya fotoğraf stüdyosu olan yakınlarının yanına giderek mesleğe ilk adımlarını attıklarını ifade etti.
     Aile olarak kendilerinin de bu akımdan etkilendiklerini ve ağabeyi ile Ankaraya giderek çırak olarak yakınlarının fotoğraf stüdyosunda mesleğe başladıklarını belirten Yıldırım, İlk zamanlar köylülerimizle bekar evlerinde kalırdık. Hepimiz bir fotoğraf stüdyosunda çalışırdık. Ustalık dönemine gelince memlekete döndük ve Avanosta 3 kardeş kendi stüdyomuzu açtık. O günden bugüne 37 yıldır fotoğrafçılık yapmaktayım dedi.
     Bugün stüdyolarında ağabeyinin çocukları ile çalıştıklarını bildiren Yıldırım, Onlar da fotoğrafçı. Üçüncü nesil fotoğrafçı olan yeğenlerim, stüdyo çekimlerinin dışında peri bacalarında da çekim yapıyor. Oğlumu eğitim amacıyla İngiltereye gönderdik. Ama o da küçük yaştan beri fotoğraf stüdyosuna gelip gittiği için orada bu mesleği icra ediyor. Yeğenim ise Ukraynada kendi stüdyosunu açtı. Tabi şu anki nesil bizden daha donanımlı, teknolojiyi daha iyi kullanıyor diye konuştu.
    
     -Köyümüzün adı Cemel Fotoğrafçılar köyü olsun-
    
     Yıldırım, önümüzdeki süreçte köyde bina bulup fotoğraf müzesi kurmak için çalışma başlattığını, bu nedenle fotoğrafçılıkla uğraşan köylülerine ulaştığını söyledi. Eskiden Cemel olan köylerinin isminin Yeşilöz olarak değiştirildiğini anlatan Yıldırım, kendilerinin tekrar isim değişikliği yapılarak köylerinin adının Cemel Fotoğrafçılar köyü olmasını istediklerini kaydetti.
     Yeşilöz köyü muhtarı Erdoğan Yıldırım da köylerinin çevrede Fotoğrafçı köy olarak tanındığını, bunda Türkiyenin birçok yerine dağılmış Yeşilözlü fotoğrafçıların etkisinin olduğunu söyledi.
     Yıllar önce 2 kişinin başlattığı ve silsile yolu ile ilkokulu bitirip eğitimine devam etmeyen gençlerin Ankarada yakınlarının yanına gitmesiyle devam eden akımdan köylerinde etkilenmeyen ailenin olmadığına dikkat çeken Yıldırım, her evden en az bir kişinin bu mesleği yaptığını belirtti.
    
     -Ankarada fotoğrafçılık sektöründe olanların yüzde 40ı Yeşilözlü-
    
     Köylerinde ilkokulu bitiren, okula gönderilmeyen gençlerin o dönemde babaları tarafından yakınlarının çalıştığı fotoğrafçıların yanına bırakıldığını kaydeden Yıldırım, şöyle dedi:
     Bir, iki, üç, beş derken köyümüz genelinden çok sayıda kişi fotoğrafçılık mesleğini yapar oldu. Şu anda en modern stüdyolara sahipler. Özellikle Ankaranın en önemli fotoğraf stüdyoları köylülerimizindir. Ankarada fotoğrafçılık sektöründe olanların yüzde 40ı Yeşilözlüdür. Nevşehirde ise bu rakam yüzde 80lere ulaşıyor. Kayseri, Antalya, İstanbul, Mersin, İzmir, Kırşehir, hatta yurt dışında bile stüdyosu olanlar var. Bu meslek köyümüz için geçim kapısı oldu. Hem köyümüzün de tanıtımını yapıyorlar hem de istihdam sağlıyorlar. Köyümüzden yaklaşık 500 fotoğrafçı çıkmıştır. Köy muhtarı olarak bundan gurur duyuyorum.
    
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Bu köyden yaklaşık 500 fotoğrafçı çıktı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER