Bu projede geçme notu 114 üzerinden

Bu projede geçme notu 114 üzerinden 114 -Türkiyede sadece Antalyada uygulanan Beyaz Bayrak Projesi kapsamında yiyecek ve içecek ile toplu tüketim hizmeti veren işyerleri, gıdanın işyerine gelmesinden müşteriye sunulmasına kada


ANTALYA (A.A) - Şamil Kahveci - Türkiyede sadece Antalyada uygulanan Beyaz Bayrak Projesi kapsamında yiyecek ve içecek ile toplu tüketim hizmeti veren işyerleri, gıdanın işyerine gelmesinden müşteriye sunulmasına kadar tüm aşamalar ile işyerindeki ortam bakımından titiz bir incelemeden geçiriliyor.
     Toplam 114 kriterin incelendiği zorlu süreci başarıyla geçiren ve kriterlerin tamamını yerine getiren işletmelere Beyaz Bayrak ve Beratı verilerek en üst kalitede hizmet verdikleri tescilleniyor.
     Antalya Valiliği tarafından il genelindeki yiyecek ve içecek ile toplu tüketim hizmeti veren restoran, kafe, otel, pastane, tatil köyü, okul kantini gibi işletmelerde kalitenin yükseltilmesi amacıyla 2006 yılında Beyaz Bayrak Projesi uygulanmaya başladı.
     Proje kapsamında Beyaz Bayrak Projesi yönergesi hazırlandı ve denetim komisyonu oluşturuldu. Komisyon İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden iki, Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümünden bir, belediyeler adına Antalya Büyükşehir Belediyesinden bir, ilgili meslek odası olarak Ticaret ve Sanayi Odasından da bir temsilcinin katılımıyla oluşturuldu.
     Daha sonra kurul, proje kapsamında Beyaz Bayrak ve Beratı almak isteyen işyerlerinde denetleme yapmaya başladı. Denetimlerde işyerlerinde gıdanın hammadde halinden sofraya konulmasına kadar tüm aşamaları, işletme içi ve çevresinin temizliği, iş yerinde kullanılan su, teknik donanım, sıvı ve katı atıklar, personel hijyeni, sunum, eğitim, taşıma, depolama ve saklama gibi 114 farklı kritere dikkat ediliyor. Oldukça güç olan şartların tamamını yerine getiren işletmeler Beyaz Bayrak ve Beratı almaya hak kazanıyor.
     Şartların bazılarında eksikliği olan işletmelere ise belirli süre verilerek eksiklerini gidermesi isteniyor. Beyaz Bayrak ve Beratı aldıktan sonra da işletmeleri denetlemeye devam eden kurul, şartları artık taşımadığı belirlenen işletmelerden Beyaz Bayrak ve Beratını geri alıyor.
     Bugüne kadar Beyaz Bayrak ve Beratı almak için başvuran 232 işletmede yapılan denetleme sonucunda ise bunlardan sadece 37si berat almaya hak kazandı.
    
     -Amaç hijyen konusunda gayret gösteren işyerlerini ödüllendirmek-
    
     Antalya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bedrullah Erçin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, teknik ve hijyenik yönden gıda mevzuatında belirtilen asgari koşulların dışında özel gayret gösteren işyerlerini belirlemek amacıyla proje çalışması başlattıklarını söyledi.
     Projenin amacının gıda hijyeni konusunda özel gayret gösteren işyerlerini ödüllendirmek, halka duyurmak ve böylece sektördeki diğer işyerlerini de daha iyi koşulları oluşturmaya teşvik etmek olduğunu vurgulayan Erçin, Gıdanın her aşamada çok iyi muhafaza edilmesi gerekir. Üretim, işleme, nakliye aşamalarında bir takım koruyucu önlemlerin alınması, gıdaların muhafazası, pişirmesi, sunulması gibi aşamalarda hijyen kurallarına azami dikkat edilmesi gerekir dedi.
     İşyerlerine yaptıkları rutin denetimlerde asgari şartların yerine getirilmesine dikkat ettiklerini anlatan Erçin, Bir öğrencinin alabileceği en fazla not 100dür, fakat 50 alınca da geçer. Bu asgari nottur. Aynı şekilde gıdada asgari şartların yerine getirilmesini isteriz. Ancak Beyaz Bayrak Projesinde geçme notunu tam puan üzerinden yapıyoruz. İşyerinin berat alabilmesi için 114 kriterin tamamını yerine getirmesi gerekiyor diye konuştu.
    
     -Denetimler berat verildikten sonra da sürüyor-
    
     Erçin, projeye bugüne kadar başvuran 232 işletmeden 37sinin Beyaz Bayrak ve Beratı almaya hak kazandığını dile getirerek, şunları söyledi:
     Berat alamayan işletmeler de güvenilir, hijyeniktir. Ama onlar şartları proje kapsamında istediğimiz standartlarda değil asgari düzeyde, yasal mevzuatın gerektirdiği kadar uygulamışlar. Projede ise tüm şartların eksiksiz yerine getirilmesini istiyoruz. Dolayısıyla berat alan işyerleri yasal mevzuat kriterlerinin çok çok üzerinde şartlar yerine getirmiş.
     Kontrol görevlilerinin ödül alan işletmeleri sürekli denetlediğini, gerekli koşulları devam ettirmeyenlerin ödüllerini iptal ettiklerini bildiren Erçin, berat alan 37 işletmeden 8inin beratının daha sonra kriterlerden bazılarını devam ettirmemesi nedeniyle iptal edildiğini kaydetti.
     Halen 12 otel, 12 restoran, 2 okul yemekhanesi, 3 pastanenin Beyaz Bayrak ve Beratına sahip olduğunu dile getiren Erçin, Projeyle sağlığı ciddi boyutlarda tehdit eden, maddi manevi kayıplara yol açan, şartları uygun olmayan toplu tüketim yerlerinin iyileştirilme sürecini de hızlandırmak istiyoruz. Beyaz Bayrak Beratı olan yerler tamamen güvenilir, bu yerlerde gözü kapalı yemek yiyebilirsiniz dedi.
    
     -Beratı gören müşteriler güvenilirlik hissi duyuyor-
    
     Beyaz Bayrak Beratına sahip olan işletmelerden Köfteci Ramiz firması Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Akgün de işletme olarak gıda güvenliği ve hijyen konusuna önem verdiklerini, bu sayede berat almaya hak kazandıklarını söyledi.
     Beratı alabilmek için işyerlerinde bazı fiziksel değişiklikler yaptıklarını bildiren Akgün, Musluklar, salata tabakları gibi bazı şeyleri değiştirdik. Bu işlemleri 3 ayda tamamladık ve geçen yıl beratı aldık dedi.
     Akgün, proje sayesinde müşterilerin bilgi düzeyinin arttığını, gıda güvenliğine, hijyene daha fazla önem verdiklerini dile getirerek, lokantalarında beratı gören müşterilerin güvenilirlik hissi duyduklarını ve memnun olduklarını kaydetti.
     Akgün, beratın işlerinin atmasına katkı sağladığını da vurguladı.
    
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber Bu projede geçme notu 114 üzerinden Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER