Bursa Tabip Odası Başkanı Pala:

Bursa Tabip Odası Başkanı Pala: -"Son bir yılda Bursada Tabipler Odasına ulaşan 400ün üzerinde şiddet olgusu var"


BURSA (A.A) - Bursa Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kayıhan Pala, "Son bir yılda Bursada Tabipler Odasına ulaşan 400ün üzerinde şiddet olgusu var" dedi.
     Pala, AA muhabirine yaptığı açıklamada, artan şiddet olaylarını analiz ettiklerini ve karşılaşılanların birçoğunun sebebinin hasta ve yakınlarının sistemden beklediklerini bulamamaktan kaynaklandığını söyledi.
     Hastaların, sistemden beklediklerini bulamayınca bunun sorumlusu olarak hekimi ya da sağlık çalışanını görme eğilimi olduğunu belirten Pala, "Bu şiddeti doğuran etmenlerden bir tanesi. Genellikle hakaret boyutunda başlayan şiddet, birçok kez fiziksel boyuta taşınıyor. Geçen hafta Bursadaki şiddet olaylarının sayısı dördü buldu. Son bir yılda Bursada Tabipler Odasına ulaşan 400ün üzerinde şiddet olgusu var" diye konuştu.
     Pala, şiddetin en çok devlet hastanelerinde ve acillerde görüldüğüne dikkati çekerek, şöyle devam etti:
     "Türkiyenin nüfusu 75 milyon ve geçen yıl acile yapılan başvuru sayısı 89 milyonu buldu. Bu görülmedik bir rakam. Sağlık Bakanlığı da acile başvuranların yüzde 70inin acil olmadığı halde geldiğini söylüyor. Dolayısıyla bizim 89 milyon değil en fazla 20 milyon civarında acil başvurumuzun olması lazım. Peki geri kalan 70 milyon başvuru, niye acile yapılıyor da rutin polikliniklere yapılmıyor-"
     Pala, şiddet olaylarının tırmanmasında, acillerde yaşanan bu yoğunluğun büyük etkisinin olduğunu belirtti. Sigorta engelinin çok önemli bir etken olduğunu dile getiren Pala, "Hastalar genel sağlık sigortası kapsamında değilse ya da kapsamında olduğu halde bir prim borcu varsa, normal koşullarda gidip polikliniklere başvuramıyor. Fakat bu durumdaki hastalar acile başvurma hakkına sahipler bu yüzden de bunlar hasta olduklarında acile başvurmayı tercih ediyorlar" dedi.
    
     Muhabir: Burcu Özer
     Yayıncı: Zafer Akpınar
<< Önceki Haber Bursa Tabip Odası Başkanı Pala: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER