Bursa Yüksek Hızlı Tren Hattının temel

Bursa Yüksek Hızlı Tren Hattının temel atma töreni -Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım: -Bursanın ufak tefek taşlarını derledik, toparladık, hızlı tren yolunun altına, bölünmüş yolun altına, oto yolun altına döşedik.


BURSA (A.A) - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Bursanın ufak tefek taşlarını derledik, toparladık, hızlı tren yolunun altına, bölünmüş yolun altına, oto yolun altına döşedik. Yolunuzu da açtık bahtınızı da açtık. Hayırlı uğurlu olsun dedi.
     Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelikin de katılımıyla düzenlenen, Bandırma-Bursa-Ayazma-Osmaneli Hızlı Tren Projesinin ilk adımı olan Bursa-Yenişehir hattının temel atma töreninde yaptığı konuşmada, tarihin, tekstilin, sanayinin, yeşilin başkenti Bursanın çok önemli bir gün yaşadığını söyledi.
     Kanunla demir yolu kaldırılan Bursanın törenle yüksek hızlı trenine kavuştuğunu dile getiren Yıldırım, Evet yanlış duymadınız, 1890lı yıllarda Bursa-Mudanya arasında demir yolu yapılmıştı. Ama daha sonra 59 yıl önce bu demir yolu kapatıldı, rayları toplandı. Evet şimdi onun kazasını yapıyoruz. Ama aynı standartla demir yolu değil. Dünyanın en gelişmiş teknolojisiyle yapılan yüksek hızlı tren yolunu yapıyoruz Bursaya. Kendimizi Bursalılara böylece affettirmek için bu gayreti gösteriyoruz. Bir şehir düşünün Osmanlının başkentliğine tanıklık etmiş. Bir şehir düşünün Türkiyenin kalkınmasına, büyümesine gelişmesine önderlik etmiş. Bir şehir düşünün etrafında Kütahyada, Eskişehirde, İstanbulda tren yolları var, kendisinin demir yolu yok. Bu Bursaya yakışan bir durum değildi diye konuştu.
     Göreve geldikleri ilk günlerde Bursa demir yolu projesinin raflarda tozlanmış 30 yıllık vaatler arasında yer aldığını anlatan Yıldırım, şunları söyledi:
     Ben üniversiteye hazırlanan bir öğrenciyim yıl 1972-73. O sıralarda seçimler yaklaşıyor, vaatler artıyor. Kulağıma bir ses geliyor; Ankara-İstanbul arası sürat demir yolu olacak ve süresi 2,5 saate inecek... Aradan yıllar geçiyor, 80ler 90lar 2000ler geliyor, 11 hükümet, 23 bakan değişiyor, o projede değişen bir şey olmuyor. Ne zamana kadar, AK Parti tek başına işbaşına gelinceye kadar. Her şey değişiyor. Sadece demir yollarının kaderi değil Türkiyenin kaderi değişiyor. 3 Kasım 2002 Türkiyede güvenin, istikrarın, kalkınmanın, refahın, demokrasinin değiştiği tarihin başlangıcıdır, bir milattır. Evet bir yandan kalkınma bir yandan adalet. Demokrasimizi güçlendirirken, yılların ihmali olan birikmiş sorunlarımızı da teker teker ele aldık. Sorunlardan kaçmak yerine, sorunları kilimin altına süpürmek yerine, üzerine gittik. Dağ gibi sorunları dağ gibi hizmetlere dönüştürerek bu günlere geldik. 10 yılı geride bıraktık dönüp bir bakalım 10 yılda neler olmuş. Türkiyenin 10 yılını Türkiyenin 80 yılıyla karşılaştırıyoruz. Yanlış anlaşılmasın. Çünkü 10 yıl öncesinin tam 10 yılla karşılaştırılacak bir durumu yok. 90lı yıllar zayıf siyasi irade ve demokrasi üzerine oynanan oyunlarla geçen bir yıl onun için. Cumhuriyet tarihinin geçmişine baktığımızda böyle dönemler çok fazla yok.
     Yıldırım, son 10 yılda Türkiyede 200 milyar Türk Lirası ulaştırma, iletişim yatırımı yapıldığını dile getirerek, Demir yollarından örnek verelim. 1950den 2003e kadar sadece 945 kilometre yol yapılmış, 50 yıldan fazla sürede. Peki yıl başına ne düşüyor; 18 kilometre. Demir yollarının bu dönem gibi parlak bir dönemi de Cumhuriyetin kuruluşundan 1946 yılına kadar olmuş. 10uncu Yıl Marşının arkasında o dönem Büyük Atatürkün demir yolunu devlet politikası haline getirdiği o hedefle 4 bin 500 kilometre yol yapılmış dedi.
     Son 10 yıl içerisinde bitirdikleri demir yolu uzunluğunun 1100 kilometre, üzerinde çalıştıkları demir yolu projesinin de 8 bin 500 kilometre olduğuna işaret eden Yıldırım, şöyle devam etti:
     İşte 10 yıla sığan hizmet budur. Cumhuriyetin o ilk yıllarındaki hedefi yakalayan bir Türkiye var. İlk defa bütçede başlangıç ödeneği olarak demir yollarının payı kara yollarını geçti. Son 10 yıl içerisinde demir yollarına harcadığımız yatırım 25 milyar Türk Lirasıdır. İşte proje; Bursa-Ankara Bursa-İstanbul projesi. Proje çok konuşulmuş, üzerinde çok siyaset yapılmış ama baktık proje yok ortada. Projesi olmayan, sadece söylemi olan bir iş. Oturduk projeyi yaptık, projeyi bitirdik, kamulaştırmalarını yaptık ve nihayet bugün 75 kilometrelik hattın en önemli kesimine başladık.
     Yanlış duymadınız, bunun adı yüksek hızlı tren, bunun adı kara tren değil. Bu giderken herkes selam durur. Onun önüne kimse çıkamaz. Ya üstten geçer ya alttan geçer. Hızlı tren budur. Hızlı trende emniyet en önce gelir. Mutlaka bu emniyeti sağlayacağız. Pahalı bir şey, ucuz değil ama ben bir şey söyleyeyim; ne kadar pahalı olursa olsun insanımızdan daha kıymetli bir şey yok. Bursadan daha önemli bir şey yok. Bursaya hizmetten daha önemli bir şey yok. Helali hoş olsun. Bursaya her şey yakışır. Çünkü Bursa Türk insanı için, ülkemiz için, kalkınmamız için üretiyor. Biz de Bursaya bunun karşılığını yüksek hızlı tren yaparak, çevre yolu yaparak, oto yolu yaparak, bölünmüş yol yaparak ödüyoruz, ödemeye devam edeceğiz. Bursaya son 10 yıl içinde sadece Ulaştırma Bakanlığının yaptığı 2 milyar 81 milyon Türk Lirasıdır. Önceki 10 yılda yapılan yatırımın miktarı ise 936 milyon Türk Lirasıdır. Bugünkü fiyatlarla söylüyorum.
    
     -Bursanın ufak tefek taşları-
    
     Konuşmasının bu bölümünde tarihçi şair ve yazar Ekrem Şamanın Yeniden Bursa isimli şiirinden bir bölüm okuyan Yıldırım, Sizin bir türkünüz var Bursanın ufak tefek taşları diye. Bursanın ufak tefek taşlarını derledik, toparladık, hızlı tren yolunun altına, bölünmüş yolun altına, oto yolun altına döşedik. Yolunuzu da açtık bahtınızı da açtık. hayırlı uğurlu olsun dedi.
     Bu ülkede istikrar varsa güven varsa 75 milyon insanın duası, desteği varsa yapamayacağımız hiçbir şey yok diyen Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:
     İşte bugün Bursa bayram yapıyor. Dile kolay 6 bin kilometreyle aldığımız bölünmüş yolu 22 bin kilometrenin üzerine çıkardık, tam 2,5 kat artış, yanlış duymadınız. 80 yılda 6 bin kilometre 10 yılda 16 bin 200 kilometre. Söyleyince bazıları alınganlık gösteriyor. Alınganlığa ne lüzum var kardeşim. Kıskanma çalış senin de olsun. Sen de gayret et. Hani inşaatlarda tabelalar olur; İnşaat dolayısıyla verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı özür dileriz diye. Biz de artık tabelalara yazacağız; memleket için yaptığımız yollardan, çalışmalardan dolayı muhalefete verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı özür diliyoruz diye. İmkanlar aynı imkanlar. Memlekette ne değişti- Petrol mü bulduk, gömü mü bulduk- Bir şey yok. İrade bu irade. Sağlam irade olursa, memleket için derdin olursa, heyecan olursa her işi başarırsın. İşte AK Parti böyle bir başarının eseridir. Biz başkaları gibi kilometrelerce laf edip bir arpa boyu yol yapamayanlardan değiliz. AK Parti kilometrelerce yol yapan bir arpa boyu laf yapan bir partidir.
     Yıldırım, konuşmasının son bölümünde yüksek hızlı tren projesinin Gemlike de gideceği müjdesini de verdi.
    
     Muhabir: Harun Kaymaz / Vedat Yücebaş
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Bursa Yüksek Hızlı Tren Hattının temel Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER