Bursa Yüksek Hızlı Tren Hattının temel

Bursa Yüksek Hızlı Tren Hattının temel atma töreni -Başbakan Yardımcısı Arınç: (2) -Kısır çekişmelerin, kavgaların yolsuzlukların, birbiri hakkında kötü şeyler yapmanın siyasete egemen olduğu dönemde maalesef ekonomik sıkıntıların


BURSA (A.A) - Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Kısır çekişmelerin, kavgaların yolsuzlukların, birbiri hakkında kötü şeyler yapmanın siyasete egemen olduğu dönemde maalesef ekonomik sıkıntıların insanları bir gecede yoksullaştırdığı dönemlerde kimsenin aklına Yüksek Hızlı Tren (YHT) gelmiyordu. Çok şükür bugün yapıyoruz, yapacağız ve hedefimize ulaşacağız dedi.
     Arınç, Bandırma-Bursa-Ayazma-Osmaneli Hızlı Tren Projesinin ilk adımı olan Bursa-Yenişehir hattının temel atma töreninde yaptığı konuşmada, hizmet yapana teşekkür etmenin, onu anmanın, hatta yeri geldiğinde onun adıyla eserler meydana getirmenin önemine değinerek, dolayısıyla YHT düşüncesine ilk kez sahip olan, Bursa için elzem gören bir siyasetçi olarak da bunun takibini yapan Bursanın evladı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelike en büyük teşekkürü borçlu olduklarını söyledi.
     Bundan dolayı iftihar ettiklerini vurgulayan Arınç, Çünkü hizmetleri başlatan da bazılarını son noktaya getiren, bazılarının da önemli mesafeler alınmasına yol açan hem bir milletvekili olarak daha sonra da hükümetimizin en başarılı bakanlarından birisi olarak bu YHT projesine omuz, destek veren, gayret sağlayan değerli bakanıma teşekkür ediyorum diye konuştu.
    
     -Böyle ateşli bir konuşmayı Binali Yıldırımdan duymamıştım-
    
     Arınç, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırıma da teşekkür borçlu olduklarını vurgulayarak, şöyle devam etti:
     Binali Yıldırım bakanımız da 11 yıldır kabinemizin en başarılı bakanlarından. Şimdi en büyük büyük eksiğini de fazlasıyla giderdiğini görüyorum böyle ateşli bir konuşmayı ben bugüne kadar Binali Yıldırımdan duymamıştım. Hop oturup hop kalktı. Bize söyleyecek bir şey bırakmadı. Allah razı olsun demekten gayrı. Herhalde İzmire gidişinin burada bir etkisi olmalı. Şimdi İzmirliler de bu güzel konuşmayı duyduktan sonra artık önlerindeki en büyük hayalleri nasıl düşleyecekler, işte tam da bize böyle bir adam lazımdı diyecek noktaya gelecekler. Binali bey başarılı bir arkadaşımızdır. Biz onu kendimize örnek alıyoruz. Proje insanı, çalışkan, 24 saatinde laftan çok hizmet üreten inançlı, ahlaklı, bilgili bir kardeşimiz. Bu işin başında onun olması da fevkalade güzel...
     TCDD ile ilgisinin rahmetli amcasından kaynaklandığını, amcasının manevracı olduğunu ve hayatının garda lojmanlarda geçtiğini hatırlatan Arınç, böylece demir yolcuların hayatını yakından tanıdığını söyledi. Arınç, avukat olduğunda da en çok tren ile seyahat etmeyi sevdiğini dile getirerek, şunları kaydetti:
     Ama o kara trenlerden, Kurtalan Ekspresi gibi olan trenlerden bahsediyorum. Saatte ortalama hızı 40 kilometreyi geçmeyen, insana ninni gibi gelen ama bir rampaya vardığında, tren yavaşladığında, trenden inip yürümekte treni geçtiğimiz zamanları hatırladım. Biz demir yolu olarak bunu gördük ve bildik. İzmirden, Manisadan kalkan tren tam 13 saatte Ankaraya varırdı. Ondan sonra otobüsler dönemini yaşadık. Ama ne zaman Fransaya gittim 1991 yılında Paris ve Lyon arasını hızlı tren ile geçeceğiz dediler. 450 kilometreyi 2 saat 15 dakikada almıştık. Ne kadar rahat, sessiz, sakin ve konforlu. O zaman aklıma geldi niye Türkiyede böyle bir şey yok. Niye biz hala eskimiş, hız yapamayan rayların üzerindeki trenlerle bir yerden bir yere gidiyoruz. Zaman ve vakit çok kıymetli.
    
     -Dünyanın her yerinde demir yolu ulaşımı çok önemli-
    
     Günümüzde zamanın çok önemli olduğunu vurgulayan Arınç, şu ifadeleri kullandı:
     Bir siyasi tercih gelmiş de gelmiş, geçmiş. Bir kısmı demir yollarına sahip çıkmış, bir kısmı demir yollarına değil kara yollarına sahip çıkmış. Ama şimdi biz görüyoruz ki dünyanın her yerinde demir yolu ulaşımı insan ve yük ulaşımı olarak çok önemli. Bakın YHTnin üzerinden iki şey yapılacak. Bir, insan ulaştırması, yolculuğu, ikincisi de yük taşımacılığı. Ortalama 200 kilometre hızla, insanlar bu trenlerin içinde seyahat edecekler, ama 100 kilometre hızla da yük taşımacılığı yapılacak. Bu Bursa için ne kadar değerli.
     Arınç, Japonyada da saatte 330 kilometre hız yapan bir trene bindiğini hatırlatarak, çok rahat bir yolculuk yaptığını ifade etti. Türkiyenin, hükümetleri döneminde hep büyük hedefleri gerçekleştirdiğini anlatan Arınç, şunları kaydetti:;
     Son seçim sloganlarımızdan birisi, hayaldi gerçek oldu sözü bizim için de aynen böyledir. Pek çok şeyi hayal ediyorduk, ama bu hayallerin ne zaman olacağını bilmiyor ve kestiremiyorduk. Kısır çekişmelerin, kavgaların yolsuzlukların, birbiri hakkında kötü şeyler yapmanın siyasete egemen olduğu dönemde, maalesef ekonomik sıkıntıların insanları bir gecede yoksullaştırdığı dönemlerde kimsenin aklına YHT gelmiyordu. Çok şükür bugün yapıyoruz, yapacağız ve hedefimize ulaşacağız. İnşallah en kısa zamanda 2015 sonu gibi görünüyor, ama umarım ki Allah bu işe bir bereket verecek, belki daha öncesinde 2 saat 10 dakikalık yolculuğumuza bir an evvel başlayacağız.
     Arınç, konuşmasının sonunda şair Necip Fazıl Kısakürekin, İstasyon adlı şiirinden dizeler okudu.
     Daha sonra, Bandırma-Bursa-Ayazma-Osmaneli Hızlı Tren Projesinin ilk adımı olan ve Bursanın Doğu-Batı aksında demir yolu bağlantısını sağlayacak 105 kilometrelik Bursa YHT Hattının 75 kilometrelik bölümünü oluşturan Bursa-Yenişehir etabının temeli, Arınç, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve diğer bazı yetkililer tarafından butona basılarak atıldı.
     1891de yapılan Bursa-Mudanya Hattının 1953te çıkan bir yasayla kapatılıp sonrasında sökülmesiyle demir ağla bağlantısı kesilen Bursanın, 59 yıllık özlemi hattın 2016 yılında hizmete girmesiyle sona erecek. Hat, Ankara-Bursa ile İstanbul-Bursa arası seyahat süresini 2 saat 15 dakikaya indirecek.
     (Bitti)
    
     Muhabir: Haluk Yüksel
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Bursa Yüksek Hızlı Tren Hattının temel Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER