Buz gibi havada arama kurtarma eğitimi

Buz gibi havada arama kurtarma eğitimi -Erzurum İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğüne bağlı arama kurtarma ekipleri, kış aylarında meydana gelebilecek çığ ve doğal afetlerde başarılı olabilmek amacıyla soğuk havada günlük eğitimlerini ya


ERZURUM (A.A) - Selami Küçükoğlu - Erzurum İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğüne bağlı arama kurtarma ekipleri, kış aylarında meydana gelebilecek çığ ve doğal afetlerde başarılı olabilmek amacıyla soğuk havada günlük eğitimlerini yapıyor.
     İl Afet ve Acil Durum Müdürü Abdurrahman Aktürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sivil savunmada görevli arama kurtarma ekiplerinin her şarta uyum sağlamak için günlük eğitimlerden geçtiklerini söyledi.
     Eğitimlerin kapalı ve açık mekanlarda verildiğini anımsatan Aktürk, Afetin ne zaman nerede olacağını bilemeyiz. Ancak ekip olarak meydana gelebilecek olaya müdahalede bütün şartları göz önüne alarak hazırlık yaparız. Bu hazırlıkların uygulamalı eğitimlerini ise sıfırın altında 35 derece soğukta veya 40 derece sıcakta yaparız dedi.
     Aktürk, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünde 9 ayrı branşta hizmet biriminin bulunduğunu, bu birimlerin profesyonel olarak görev yaptığını belirtti. Sıfırın altında 30 dereceyi bulan soğuk havada eğitim gören personelin zaman zaman zor anlar yaşadığını ifade eden Aktürk, şöyle konuştu:
     Müdürlüğümüz sadece Erzuruma değil aynı zamanda 10 ile hizmet sunuyor. Toplam 134 kadromuz var ve bunlardan 100ü arama kurtarma teknisyeni. Müdürlüğümüz bünyesindeki birimlerde günlük, haftalık ve yıllık olarak uygulamalı pratik eğitimler yapılıyor. Eğitim programları sayesinde ekiplerin hem uygulamada hem de pratikte kendilerini geliştirmelerini amaçlıyoruz. Yaz kış demeden sıfırın altında 30 veya 40 derece soğukta dahi olsa günlük araç ve gereçlerinin onarımıyla bakımı yapılıyor. Ekipler her türlü şartta göreve hazır halde bekler.
    
     -Çığda arama ve kurtarmada dünya çapında tecrübeye sahibiz-
    
     Aktürk, yılın her ayında uygulamalı eğitim gören ve tatbikat yapan ekiplerden özellikle çığ ekibinin kendisini çok iyi yetiştirdiğini söyledi. Eğitimlerin, afet durumunda büyük önem taşıdığını belirten Aktürk, şunları kaydetti:
     Uygulamada devamlı olmak avantaj sağlıyor. Kışın özellikle çığ ekibimiz hem ilimizde hem de bölge illerinde tatbikatlar yaparak sürekli eğitime tabi tutuluyor. Ayrıca bölgemizdeki kurumlara da farklı eğitimler veriyoruz. Ülkemizdeki çığ eğitimlerinin yaklaşık yüzde 80i Erzurum ilinde ve kendi ekibimiz tarafından veriliyor. Profesyonelce bir ekip olan arkadaşlarımız özellikle çığ bölgesindeki arama ve kurtarmada dünya çapında bir tecrübeye sahip. Uygulamada devamlı olmanın avantajlarını çok görüyoruz. Devamlı canlı, diri, aktif ve sportif olmak için uygulamalar vazgeçilmezdir.
     Aktürk, afet planlamasında en ağır kış şartlarının ve en ağır yaz şartlarının dikkate alındığını anımsatarak, şöyle devam etti:
     Şu derece soğukta hizmet edemem diyemeyiz. Çalışma noktasında zorlanmıyor muyuz- Elbette zorlanıyoruz. Sıfırın altında 35 derece soğukta insanlar evlerinden çıkamazken biz uygulamaları açık alanda yapıyoruz. Afetlerin en şiddetli döneminde hizmet etmek için çalışıyoruz. Hangi soğuk şartlarda olursa olsun hazırlıklı olmak zorundayız. Metal aletlerle çalışıyoruz ve bunun zorluğu çok fazla. Ancak işimizi severek yaptığımız meslekte yorulsak da ruhen yorulmamız söz konusu değil.
    
     -Köpeklere de karda özel eğitim veriyoruz-
    
     İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünde görevli köpek eğitmeni Tuncay Turhan da arama kurtarma köpeklerine, kış mevsiminde çığ olaylarının artması nedeniyle arama eğitimi verdiklerini söyledi.
     Arama kurtarma köpeklerinin kar ve kış şartlarına hazır olması için gündelik eğitimlerin büyük önem taşıdığını belirten Turhan, şunları kaydetti:
     Şu anda enkazdan ziyade karlı zeminde arama çalışmaları yapıyoruz. Çünkü bu mevsimde çığ olayları daha fazla. Köpeklerimizin kar ve kış şartlarına hazır olması gerekiyor. Bunun için de yoğun bir çalışma temposu olması gerekiyor. Karda insan aramada efor kaybı çok fazla oluyor. Bunun için köpeklerimize karlı alanlarda eğitim veriliyor. Eğitimde bir kişi karlı bölgede saklanıyor ve eğitimli köpeğimiz o kişiyi saklandığı yerde bularak havlamaya başlıyor. Böylece çığ anında kar altında olan bir kişinin bulunmasında köpeklerimizde tecrübe kazanmış oluyor.
    
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Buz gibi havada arama kurtarma eğitimi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER