Buzdolabında bıldırcın üretiyor

Buzdolabında bıldırcın üretiyor -Mobilyacı Cemil Demir, buzdolabını kuluçka makinesine dönüştürerek bıldırcın üretmeyi başardı


KASTAMONU (A.A) - Kastamonunun Bozkurt ilçesinde yaşayan Cemil Demir(30), eski buzdolabını kuluçka makinesine dönüştürerek bıldırcın üretmeyi başardı.
     Çocukluğundan bu yana bıldırcına merak duyduğunu anlatan Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir iş için gittiği İstanbuldan 10 tane bıldırcın aldığını ve bir süre sonra bıldırcınların yumurta vermeye başladığını söyledi.
     Bıldırcınların kuluçkaya yatmaması üzerine kuluçka makinesi yapmayı düşünen Demir, eski bir buzdolabını kuluçka makinesine dönüştürmek için kolları sıvadı.
    
     Üç haftada yavrular çıktı
    
     Buzdolabını dükkanının üst katına yerleştirdiğini aktaran Demir, şöyle konuştu:
     Buzdolabının kapısının bir bölümünü içerisi rahat görebilmek için kestim. Daha sonra içerisine yumurtaları koyacağım hazneleri ekledim ve bu hazneleri belirli aralıklarda hareket ettirecek hidrolik bir kol yaptım. Dolabın içine derece, dijital termostat, nem ölçer ve bilgisayar fanından bir sistem kurdum. Elektrikler gittiğinde makinenin çalışmaya devam etmesi için güç kaynağını da parçalara ekledim ve üç günlük deneme sürecinden sonra yumurtaları haznelere yerleştirdim. Yaklaşık üç hafta sonrada yumurtalar kırılmaya başladı ve yeni yavrular çıktı dedi.
     Makinenin tüm aksamını kendisinin yaptığını vurgulayan Demir, 800 lira harcayarak yaptığı kuluçka makinesinin aylık 30 lira elektrik harcadığını kaydetti.
     Demir, Kuluçka makinesinin hazneleri, 300 tavuk, 700 bıldırcın, 400 sülün ve keklik, 250 ördek yumurtası alabilecek kapasitede. Ben, yalnızca bıldırcın üretimi için makineyi kullanıyorum. Yavru bıldırcınları da yaptığım kümeslerde besliyorum ve boş zamanlarımı onlarla vakit geçirerek değerlendiriyorum diye konuştu.
    
     -Yumurtayı alan dükkana koşuyor-
    
     Kuluçka makinesine vatandaşların da büyük ilgi gösterdiğini aktaran Demir, köylerden de kendisine civciv üretmek için yumurta getirildiğini söyledi.
     Bazı arkadaşlarının da kuluçka makinesini merak edip marketten yumurta aldığını anlatan Demir, Market yumurtasından civciv çıkar mı diye denemek isteyenler oluyor. Ancak yavrunun çıkması için yumurtanın tamamen doğal olması gerekiyor dedi.
    
     Muhabir: Semih Yüksel
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber Buzdolabında bıldırcın üretiyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER