Çanakkale Boğazında lakerdalık torik avı

Çanakkale Boğazında lakerdalık torik avı -Sezonunda lüferle yüzü gülen Eceabatlı balıkçılar, bu kez de genelde lakerda yapımında kullanılan torik avladı -Ağırlığı 4-5 kilogram olan 9 toriğin çifti, 200 liradan satıldı (Foto


ÇANAKKALE (A.A) - Sezonunda bolca lüferle yüzleri gülen Eceabatlı balıkçılar, bu kez de genelde lakerda yapımında kullanılan torik avladı.
     Bu yıl Çanakkale Boğazında lüfer ve palamudu adım adım takip eden Eceabatlı balıkçılar emeklerinin karşılığını gün gün alıyor. Daha önce binlerce palamut ve lüfer avıyla sezonda iyi para kazanan balıkçılardan birinin yüzü, bu kez de avı zor bir balık olan torikle güldü.
     İlçede balıkçılık yapan ve ağlarını gece Çanakkale Boğazının Kilye Koyu açıklarında denize bırakan Atilla Şimşek, yoğun sise rağmen küçük balıkçı teknesiyle ağlarını toplamaya gitti. Teknesine çektiği ağlarında ağırlığı 4-5 kilogram olan 9 torik balığı gören Şimşek, oldukça mutlu oldu.
     Şimşek, torikten genelde lakerda yapıldığını ifade ederek, balıkların çiftini 200 liradan kabzımala sattı.
    
     -Lakerdanın yapımı-
    
     Temizlenmiş olarak alınan torikleri kafası ve kuyruğu gövdeden ayrılır. Kalınca dilimlenen gövde, yıkandıktan sonra iyice temizlenir. Derince bir kaba yoğun tuzlu su hazırlanır ve temizlenmiş dilimler su içinde buzdolabında 24 saat bekletilir.
     Daha sonra bu dilimler yıkanır ve süzülür. Bir kavanozun dibine yarım santimetre kadar tuz konur. Bir balık diliminin üzerine bir miktar karabiber çekirdeği ile defne yaprağı konur. Dilim kavanozun içindeki tuzun üzerine bırakılır. Daha sonra diğer dilimler de benzer şekilde tuzun üzerine yerleştirilir. Bu şekilde bütün dilimler, aralarında tuz katmanları olacak şekilde kavanozun içine istif edilir. En üste ise 1-2 santimetre kalınlığında tuz konur.
     Kavanoz 10 gün bekletildikten sora lakerda tüketime hazır hale gelir. Kavanozdan çıkarılan balık diliminin derisi soyulur. Parçalara bölünerek tabağa konur, zeytinyağı ve limonla servis yapılabilir.
    
     Muhabir: Bülent Ersöz / Mehmet Bayer
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Çanakkale Boğazında lakerdalık torik avı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER